В Амстердамі почався процес у справі про збиття малайзійського «Боїнга»

11.03.2020
В Амстердамі почався процес у справі про збиття малайзійського «Боїнга»

В Нідерландах почався процес про збиття російськими найманцями малайзійського літака над Донбасом

У Схіпголському судовому комплексі неподілік Амстердама розпочався довгоочікуваний процес у справі збиття над територією окупованого росіянами Донбасу малайзійського літака МН17, повідомило «Радіо «Свобода».
 
 
У пасажирський Боїнг 777, який у липні 2014 року прямував з Амстердама в Куала-Лумпур, влучила ракета, запущена з російської системи «Бук» окупаційним підрозділом збройних сил РФ. «Боїнг» перевозив 298 осіб, у тому числі 80 дітей.
 
 
Усі вони загинули після того, як у літак вдарила ракета «земля—повітря» і рештки збитого авіалайнера впали біля села Грабове Донецької області.
 
Слідство офіційно заявило про чотирьох підозрюваних: це так званий ексміністр оборони угруповання «ДНР» Ігор Гіркін (Стрєлков) (Росія); полковник ГРУ Генерального штабу збройних сил Росії, колишній голова так званого «ГРУ ДНР» Сергій Дубинський (Росія); колишній заступник голови так званого «ГРУ ДНР» Олег Пулатов (Росія); Леонід Харченко (Україна), який воював на боці проросійських сепаратистів на сході України.
 
Слідчі надіслали ордери на арешт усіх чотирьох, але обвинувачені залишаються на волі в Росії і на суд не з’явилися, бо Конституція РФ забороняє екстрадицію. Харченко, як вважають слідчі, найімовірніше перебуває на тимчасово непідконтрольній території Донбасу. 
 
Коло ідентифікованих фігурантів, які можуть бути причетними до збиття Боїнга, значно ширше. Можливо, їхні прізвища спливуть під час розгляду справи. Росія ж звично заперечує, що її громадяни збили літак. Речник Кремля Дмитро Пєсков заявив нещодавно, що Москва також не вірить у ретельність голландських слідчих.
 
У понеділок, 9 березня, відбулося перше засідання процесу, який може розтягнутися на роки чи, щонайменше, на місяці. Оксана Золотарьова, директорка департаменту міжнародного права МЗС України, яка теж перебуває в суді, каже, що справедливість для родичів жертв буде комплексною, суд — лише початок. На думку пані Золотарьової, увагу всього світу прикуто до цього суду.
 
«Світ знову об’єднався для відновлення справедливості й встановлення винних осіб. Це не єдиний процес, який є по МН17. Так само існує процес, який веде МЗС у Міжнародному суді ООН. Ми виграли юрисдикцію в росіян і тепер під час розгляду справи по суті будемо доводити вину держави Росія в порушенні Конвенції про боротьбу з фінансуванням тероризму, що призвело до збиття літака МН17», — пояснює дипломатка.
 
У перший день у залі суду зачитали імена всіх жертв зі збитого «Боїнга». А ще пролунала подяка прокурорів журналістам і активістам, які дуже допомогли зібрати докази. А слідство тим часом триває, каже Енді Крааг, шеф кримінальної поліції Нідерландів. «Ми хочемо викрити весь ланцюжок ухвалення рішення — від екіпажу «Бука» до відповідальних осіб, які віддавали йому наказ 17 липня 2014 року», — наголосив він.
 
Значення розгляду в окружному суді Гааги (не плутати з Гаазьким трибуналом. — Ред.) важко переоцінити. Для родичів жертв важливо через майже шість років дізнатися, що насправді сталося і хто винен.
 
Завдяки цьому суду Україна також хоче отримати докази суду країни ЄС того, що Росія воює на її території. Москва ж це постійно заперечує.
 
Збиття «Боїнга» стало поворотним моментом у ставленні західних країн до військових дій на сході України. Ця катастрофа сприяла переходу від радше символічних візових і банківських обмежень до більш болючих санкцій проти секторів економіки Росії. Підсумок судового розгляду може сприяти впрова­дженню нових обмежень.