«Дисциплінарний ізолятор, як казковий будиночок»: міністр юстиції відвідав бунтівну Олексіївську колонію

11.03.2020
Про свій візит міністр Денис Малюська повідомив у соціальних мережах, підкресливши, що виїхав з інспекцією без попередження.
 
Як «УМ» уже повідомляла, Олексіївська виправна установа привернула увагу правозахисників, громадськості та Генпрокуратури численними скаргами ув’язнених, що переповідали жахливі історії про нелюдське катування. Зрештою, винуватців НП звільнили з роботи, порушивши проти них одразу кілька кримінальних проваджень.
 
Після гучного скандалу минуло два місяці і побачене за стінами в’язниці цілком задовольнило урядовця, хоча він і назвав колонію «флагманом «червоних» тюрем».
 
Такий статус отримують місця позбавлення волі, адміністрація яких влаштовує надто жорсткий внутрішній режим. Втім на високого гостя більше справили враження новомодні родзинки місцевої пенітенціарної служби.
 
«Камери, яким позаздрять санаторії, — почав свій перелік він. — Зимовий сад зi штучною водоймою з рибками та черепашками; свині, яким в «години сну» вмикають класичну музику, дисциплінарний ізолятор, як казковий будиночок, і багато чого іншого...»
 
Міністр не заперечує, що висунуті на адресу адміністрації звинувачення можуть бути небезпідставними, але при цьому зауважує: «Дохід виробничих потужностей тут близько 15 мільйонів гривень на рік. Установа — ласий шматок для багатьох, і її періодично лихоманить. Усі ключові фігуранти звільнені, триває кримінальне провадження. З потерпілими поспілкувався. Справа на контролі Мін’юсту».
 
А в харківському СІЗО міністра приємно вразив розплідник собак, яких тренують для виконання конкретних завдань. Загалом у цій установі все «стандартно біднувато, але без провалів».
 
«Їжу можна їсти (пробував на смак сам), — відзвітував високий гість. — За тривалий термін набридне, але на те воно і СІЗО, щоб довго тут не перебувати. Хоча окремі ув’язнені таки перебувають тут довго. Місцевий рекордсмен — жінка, обвинувачена у замовленні вбивства. Вже 8 років тут, а вирок чинності не набрав».
 
На думку міністра, люди усюди вже готові до перевірки і знають, як поводитися і чого очікувати.
 
«Моя головна мета — не карати, а забезпечити якісне виконання системою своїх функцій. Якщо для цього треба тримати їх у тонусі своїми візитами, — так і робитиму», — підсумував Денис Малюська.
 
Тим часом юристи Харківської правозахисної групи, завдяки яким громадськість дізналася про тортури, лишилися невдоволені ходом розслідування. Вони переконані, що на період, поки триває слідство, потерпілих (усього їх 22) варто було б перевести до інших колоній. Принаймні, саме такі стандарти запроваджені Радою Європи.