Удруге в історії чоловіча естафетна збірна України здобула «срібло» на Кубку світу

11.03.2020
Удруге в історії чоловіча естафетна збірна України здобула «срібло» на Кубку світу

Стараннями Дмитра Підручного українська чоловіча естафета здобула «срібло» на Кубку світу в Нове Мєсто. (Фото з сайта unian.net.)

Організаторам біатлонного етапу Кубка світу в чеському місті Нове Мєсто випало проводити змагання у незвичній атмосфері: через загрозу поширення коронавірусної інфекції всі гонки проходили без глядачів.
 
 
За таких умов суттєво зросла телевізійна аудиторія, натомість в умовах порожніх трибун не виключено, що знизився психологічний тиск на самих спортсменів.
 
 
Тож, як результат, чоловіча естафетна збірна України підкорила небувалу для себе висоту.
 
 
Четвірка наших біатлоністів — Артем Прима, Сергій Семенов, Руслан Ткаленко та Дмитро Підручний — посіла друге місце в командних перегонах, слідом за титулованою збірною Норвегії.
 
Раніше подібного результату на етапах Кубка світу українським біатлоністам-чоловікам удалося досягти лише одного разу — у грудні 2000 року кубкове «срібло» здобули В’ячеслав Деркач, Андрій Дериземля, Олександр Біланенко та Руслан Лисенко.
 
У Нове Мєсто доленосним для «синьо-жовтих» став заключний етап у виконанні капітана команди Підручного, котрий піднявся із сьомої на другу позицію.
 
На нещодавньому чемпіонаті світу в Італії наші біатлоністи залишилися без медалей, відтак на заключних у сезоні великих стартах підопічні Юрая Санітри прагнули сатисфакції.
 
«Дивуюся, звідки за такого насиченого графіка у хлопців віднайшлися сили», — після естафетного успіху зауважив словацький наставник української чоловічої збірної.
 
При цьому Санітра наголосив, що вигране «синьо-жовтими» «срібло» в Нове Мєсто — це його другий після золотої медалі Підручного на ЧС-2019 великий успіх на чолі української команди. «В умовах неймовірно високої конкуренції в чоловічому біатлоні це для мене нагорода за всю виконану роботу», — наголосив Санітра.
 
Варто додати, що здобутки словацького наставника та його талановитого підопічного визнали й у Національному олімпійському комітеті України. Під час щорічної урочистої церемонії «Герої спортивного року» Дмитро Підручний став переможцем у номінації «Сенсація 2019 року».
 
Відзначимо, що шанс піднятися на п’єдестал у Нове Мєсто мали також і наші біатлоністки. До останньої в естафетній гонці стрільби українська фінішерка Олена Підгрушна впевнено трималася в призовій трійці.
 
Для того, аби потрапити в «призи», капітану «синьо-жовтих» потрібно було залишити стрільбище без штрафних кіл. Утім ветерана вітчизняного жіночого біатлону у вирішальний момент підвели нерви, й навіть трьох додаткових патронів Олені не вистачило для закриття всіх п’яти мішеней.
 
Тож замість комфортного медального фінішу на заключних кілометрах дистанції Підгрушну очікували швидкісні перегони з молодою представницею Німеччини Херрманн, котра на останніх метрах дистанції витіснила українку з призової трійки.