Спроба №2: що відомо про нового міністра охорони здоров'я Іллю Ємця

06.03.2020
Новим міністром охорони здоров’я в новому уряді Шмигаля став відомий дитячий кардіохірург Ілля Ємець.
 
Він вдруге вступає в ріку держслужби високого рангу: вже очолював МОЗ дев’ять років тому, за часів Віктора Януковича.
 
Нині 64-річний Ілля Ємець народився у багатодітній українській родині у Воркуті — місті за Полярним колом. Міг стати скрипалем. 16-рiчним навіть став лауреатом престижної музичної премії. Проте, коли його брат захворів на рак, пообіцяв собі стати лікарем. У 1979-му закінчив Київський медичний інститут.
 
Працював в Інституті серцево-судинної хірургії у Києві, в госпіталях у Сіднеї, Мельбурні, Торонто і Парижі. З 1992-го першим в Україні почав оперувати немовлят зі складними вадами серця; розробив власні методики операцій на серці, автор 16 патентів.
 
Написав понад 300 наукових праць і отримав звання доктора медичних наук. Створив школу серцево-судинних хірургів iз лікування критичних та складних вроджених вад серця у новонароджених. У 1997-2003 роках керував відділенням кардіохірургії та реанімації новонароджених Інституту серцево-судинної хірургії. Не є перебільшенням слова про Іллю Ємця: хірург від Бога.
 
Призначення Іллі Ємця на чиновницько-управлінську посаду, як уперше, так і цього разу, дещо дивує. У грудні 2010-го воно відбулося наприкінці дня, коли тодішній президент Віктор Янукович відкривав медичний центр дитячої кардіології у Києві, який очолював Ілля Ємець.
 
Проте вже за пів року його з цієї посади звільнили. Нарікали, що він не вибудував стосунки ні з профільним парламентським комітетом, ні з адміністрацією президента, ні з прем’єром Азаровим.
 
Янукович критикував його через відсутність реформ у медицині, а колеги закидали надмірну зірковість. Після відставки з МОЗ Ілля Ємець повернувся до медичного Центру дитячої кардіології та кардіохірургії. 
 
Що буде з продовженням медичної реформи за нового міністра — питання відкрите. Принаймні перед тим, як відправити уряд у відставку, депутати почули від президента Володимира Зеленського важливий меседж — поспішати з медреформою до 1 квітня не варто.