Готувати, але знати міру! Смачні та прості рецепти до посту

04.03.2020
Готувати, але знати міру! Смачні та прості рецепти до посту

Лілія Цвіт.

Як мовиться, перезимували! І навіть увійшли у найдовший у році піст — Великий, а це значить, що незабаром світле Воскресіння.
 
 
«Чекаючи свята, на їжі зациклюватися не варто», — каже Лілія Цвіт, кулінарна майстриня з Дрогобича, «мама двох чудових діток та дружина найкращого чоловіка», як каже вона.
 
 
До слова, Лілія Цвіт — творче ім’я білявої і тендітної кулінарної зірки, справжнє її ім’я — Олена. Але вона настільки вжилася у свої кулінарні творіння — високі хліби і барвисті пишні пляцки, — що й не намагається розділяти особисте, роботу і захоплення кулінарією. 
 
Рецепти Лілії Цвіт надзвичайно добре сприймають господині, бо виважені, прості, доступні і дуже смачні.
 
YouTube пані Лілії збирає все більше прихильників її кулінарної творчості. Цей факт я згадала насамперед тому, що велика частина її рецептів, можливо, й найбільша, — це короваї, пляцки, дріжджова випічка, — те, від чого особисто мені відмовитися несила.
 
«Ні, у піст пляцки почекають, — продовжує Лілія Цвіт. — Для мене головне, щоб їжа не стала тим, на чому в піст більше зациклюєшся, ніж у звичайні дні. Але все ж таки від розкішних пляцків чи інших смаколиків варто відмовитися. Присвятити цю пожертву бідним та голодним». 
 
Кулінарна майстриня зізнається, що раніше їй непросто було уявити, що смачного можна готувати упродовж усього посту. Але з досвідом прийшло і розуміння того, що це — цілком посильна місія кожної господині, причому приємна і красива.
 
Бо, крім насичення їжею, господиня має піклуватися і про насичення душі — і своєї, і родини. Смачно приготувати, гарно подати, пояснити деякі моменти нашого буття, вичитані з книг, з власного досвіду — це і для мам хороша порада, і для подружжя чи батьків. Тому піст — час для родини.
 
«Я свої пісні рецепти пропоную ще й з метою привернути увагу до посту як до світлого часу для душі. Коли готується легко і коли справді є кулінарні ідеї».

Цей приголомшуючий капусняк!

«Капусняк — це суп iз квашеної капусти. Такий суп є традиційною старовинною стравою на Західній Україні (І не тільки на Західній. — Ред.). Завдяки квашеній капусті капусняк є кисленьким, що мені в ньому дуже смакує. Найкраще його готувати зі свинячим м’ясом. Але під час Великого Посту я готую пісний капусняк, без м’яса. Ця пісна страва підійде також і вегетаріанцям. Крім того, капусняк — дешева страва і входить до категорії «економні рецепти», — з такого вступу розпочинає Лілія Цвіт свій ароматний рецепт. 
 
Інгредієнти: квашена капуста 0,5 л, картопля 5-6 шт., вода — 2,5 л, цибуля — 1 шт., сіль до смаку, лавровий лист 1-2 шт.
 
Квашену капусту відварити (не промивати, щоб залишити більше кислоти). Окремо поставити варити картоплю для супу, нарізану кубиками. Коли картопля буде майже готовою, додаємо відварену капусту разом iз розсолом, в якому вона варилася. Додаємо сіль (якщо потрібно), лавровий лист.
 
Заправляємо цибулею, посмаженою на олії до золотистого. Доводимо все разом до кипіння. Все, пісний суп готовий.
 
Смачного!

Паштет iз квасолі з грецькими горіхами

Бобові, гриби та горіхи зараз мають бути в пріоритеті. Вони за своєю харчовою цінністю прирівнюються до білкових продуктів тваринного походження, від яких у піст утримуються. До того ж страви, приготовлені з ними, дуже смачні,  особливі хоча б тому, що готуються не так часто, як треба вживати ці продукти. 
 
Ліля Цвіт пропонує приготувати чудовий вегетаріанський паштет, багатий білками. «Він має ніжний та приємний смак, — каже вона. — Оскільки у паштеті з квасолі немає тваринних жирів та м’яса, то він є дуже смачною пісною стравою. Також це дешевий рецепт та є чудовою альтернативою печінковому паштету, який у піст не готують». 
 
Потрібно: 1 скл. квасолі, 3/4 скл. грецьких горіхів, по одній морквині та цибулині, зубчик часнику, перець і сіль за смаком. 
 
Квасолю відварити, наприкінці готування посолити. Моркву потерти на грубій терці та посмажити з подрібненою цибулею. Грецькі горіхи посмажити на сухій сковороді.
 
Все разом змолоти через м’ясорубку. Посолити-поперчити, додати подрібнений зубчик часнику. Перемішати. На цьому етапі приготування паштету з квасолі можна закінчити.
 
Просто втрамбувати паштет у форму і поставити у холодильник на кілька годин. Тоді паштет вийде густої консистенції, такий, що можна спокійно нарізати шматочками.
 
Але я надаю перевагу більш рідкому паштету, щоб можна було намащувати на хліб. Для цього потрібно додати 2 столові ложки пісного майонезу, перемішати — i паштет готовий. Смачного!» — бажає господиня.
 
Паштет з квасолі. 

Палюшки-попелюшки

Не знаю, чому в мене така рима напросилася до цих смачних галушечок, які я особисто дуже полюбляю. Можливо, що будь-яка Попелюшка на кухні перетвориться також на принцесу, коли навчиться їх готувати: прості й різноманітні завдяки соусам, поливкам, гарнірам, видам борошна і додатків. 
 
«Палюшки готую часто у будні, особливо під час посту, оскільки це швидкий рецепт, — коментує Ліля Цвіт зі знанням справи. — Дуже смакують палюшки зі сметаною, а у піст — iз пісною грибною підливкою. Також це дуже економний рецепт, iз продуктів, які доступні, мабуть, кожному».
 
Отже, відварити картоплю, зробити пюре. Трохи остудити, додати борошно і замісити  тісто, трохи м’якше, ніж на вареники. Виліплювати палюшки розміром iз палець-мізинець (від цього, мабуть, і назва). Вкинути в підсолену киплячу воду, легенько перемішати, варити 5-10 хвилин. Заправити цибулею, посмаженою на олії. Або грибами, пiдсмаженими на олії з цибулею і спеціями. 
 
Палюшки: картоплею в такому вигляді ви, 
напевно, ще не смакували.

Скумбрія і пляшка!

Запитаєте, що в них спільного? Ось що пише про це Лілія Цвіт:
 
«Недавно відкрила для себе рецепт скумбрії в домашніх умовах. І відтоді вже кілька разів готувала цю смачну рибу. Всім моїм рідним вона дуже смакує! Рецепт дуже простий та оригінальний. Скумбрія на смак виходить, справді, як риба холодного копчення, тільки менше диму. М’ясо середньо солоне, ніжне, м’якеньке. Завдяки чаю та цибульному лушпинню вона має чудовий апетитний золотистий колір. Чорнослив надає рибі легкого кисло-солодкого особливого присмаку та ледь відчутний запах диму».
 
Дуже цікавий рецепт, треба обов’язково спробувати.
 
Рецепт пані Лілії розрахований на двi рибини і пляшку 1,5 л.
 
Маринад. До лiтру води додати чорнослив (150 г хорошого, «з димом»), 2 столові ложки чорного чаю, 60 г солі, 40 г цукру, 2-3 лаврових листочки, 5-6 штук духмяного перцю та 2-3 жмені промитого лушпиння цибулі (чим більше, тим краще). Все закип’ятити, накрити кришкою, остудити. Відвар добре відцідити. 
 
Рибу почистити від нутрощів та відрізати голову. Добре помити скумбрію.
 
У пляшки відрізати верх. Налити маринад. Покласти туди двi рибини. Зверху прикрити харчовою плівкою. Залишити у холодильнику на 3 доби. Вийняти, підвісити за хвіст на годину, щоб маринад рівномірно висох. Зберігати у холодильнику. Термін зберігання без маринаду — 3-4 доби, в маринаді — до 10 діб. Дуже смачна рибка вдається!
 
Скумбрія: на вигляд копчена, а насправді — з секретом.

Кавовий манник — ніжний ароматний десерт

«Пісний манник iз кавовою заливкою — дуже швидкий та дешевий рецепт, у якому нема ні молока, ні яєць, ні масла. Тому такий манник актуально приготувати у піст.  Та попри все, він особливий, завдяки кавовій заливці.  Вона надає пісному маннику насиченого кавового смаку, апетитного коричнево-рудого кольо­ру  та чудово просочує його. Манник виходить насправді смачний, м’якенький та ніжний. Приготувати такий дуже швидко та просто. Чудовий рецепт на кожен день. Спробуйте і ви!» — заохочує до смачної кулінарної творчості Лілія Цвіт. 
Потрібно: 300 мл води, 200 г цукру, 300 г манки, 200 мл олії, 200 г борошна.
 
Для заливки: 200 мл води, 50 г цукру, 10 г ванільного цукру, 15 г розчинної кави. Форма — 28х16 см.
 
Спочатку готуємо тісто. У глибоку посудину наливаємо 300 мл води, додаємо цукор та перемішуємо, щоб він розчинився. Насипаємо 300 г манки, перемішуємо вінчиком, щоб не було грудочок. Додаємо олію та збовтуємо все.
 
Залишаємо на 15-20 хвилин, щоб манка набухла. Тоді додаємо 200 г борошна, чайну ложку соди і замішуємо тісто, за консистенцією трохи рідше, ніж на оладки. Виливаємо у змащену олією форму та випікаємо при температурі 180 градусів 40 хвилин, доки манник підрум’яниться. Охолоджуємо у формі.
 
Заливка. У каструлю налити 200 мл води, додати цукор і ванільний цукор, перемішати, щоб цукор розчинився. Закип’ятити. Всипати 2 столові ложки розчинної кави, перемішати. Заварна кава не підходить, бо дає гірчинку. Можна замінити на какао, якщо готуєте для дітей. Остудити.
 
Манник нарізати на порційні шматочки у формі, полити охолодженою кавовою заливкою. Накрити харчовою плівкою та залишити просочуватися мінімум на 6 годин. Тоді манник добре настоїться, стане м’якеньким, ніжним та вологим. Якщо друзі притримуються посту, сміливо готуйте їм цей рецепт — буде дуже смачно!

Піст запаси з’їсть

У піст не забувайте про овочі, фрукти, ягоди (заморожені чи сушені, квашені), насіння, горіхи, тобто все те, про що в ситні «м’ясні» дні часто забуваємо.
 
Згадайте про запечені овочі з квашеною капустою чи помідорами — це чудове поєднання, про гарячі овочеві салати (запечені овочі зі спеціями, насінням, приправлені олією). Про печені яблука з корицею і медом — корисно і дуже смачно.
 
У кого в морозилці ще є ягоди — готуйте смузі: міксуйте їх, розводьте соком чи мінеральної водою. У наших попередніх номерах читайте рецепти пісних яблучних штруделів та іншої пісної випічки. 
 
А загалом нема сенсу повторювати те, що знає чи не кожен: у піст головне — душа, а не тіло. Це — світлий час для душі, коли вона разом iз весняною природою відроджується, налаштовується на Великий день Воскресіння. Нехай це налаштування буде смачним і приємним!