Конфлікт між Кернесом та Фельдманом за ринок «Барабашово» увінчався бійкою, стріляниною та масовими арештами

03.03.2020
Ідея Геннадія Кернеса збудувати дорогу через ТЦ «Барабашово», де зараз працює понад 60 тисяч харків’ян, завершилася боєм із застосуванням кийкiв, арматури, слізогінного газу і навіть травматичних пістолетів.
 
Поранення різних ступенiв тяжкості отримали шість осіб. Правоохоронці затримали 56 учасників бійки й оголосили їм підозру за участь у масових безпорядках.
 
Але Київський райсуд уже випустив усіх під нічний домашній арешт, і наразі ще невідомо, чи оскаржуватиме це рішення прокуратура. 
 
Як «УМ» уже повідомляла, Геннадій Кернес та власник концерну «АВЕК» Олександр Фельдман, що володіє ТЦ «Барабашово», посварилися через земельний податок. Міський голова неодноразово звинувачував підприємців у тому, що ті відмовляються поповнювати харківську казну, але оскільки не отримав на свої вимоги очікуваної реакції, вирішив розділити ринок дорогою.
 
Власне, остання бійка виникла через те, що комунальники, підтримані загоном бійців із охоронної організації «Антирейдер», прийшли проводити демонтаж ринкових конструкцій для прокладання скандальної автотраси. Торговці назвали їх «тітушками Кернеса» і вже звернулися до Генпрокуратури, СБУ, МВС, ДБР і офісу президента з проханням захистити їх від свавілля міського голови.
 
Вони переконані, що «кривавий конфлікт», спровокований чиновниками, може серйозно дестабілізувати у прифронтовому місті суспільно-політичну ситуацію, а також негативно вплине на міжнародний імідж України в цілому. Просити допомоги у столиці має намір і голова Харківської ОДА Олексій Кучер, який безуспішно намагався виступити в цьому двобої третейським суддею. 
 
Ситуація уподібнилася до надзвичайної й тому, що Кернес із Фельдманом вирішили повоювати ще й за крісло мера на майбутніх місцевих виборах. Нинішній міський голова, дізнавшись про намір депутата Верховної Ради виступити його конкурентом, перестав підбирати слова для коментарів.
 
Зокрема, він повідомив, що дорогу через ринок усе одно збудує, а всіх, хто стане на заваді цьому проєкту, «видалить, як зуб». Робитиметься все, за словами Кернеса, «майже по закону». 
 
Після відвертої погрози завше стриманий пан Фельдман теж висловився у схожій манері. «Кернес загрався долями людей, — сказав він. — І його реакція на пікет тисяч харків’ян проти будівництва дороги через «Барабашово» — тому підтвердження. Спрямувати бульдозери, різати бензопилками, видаляти, як зуби, аби було «майже по закону» — все це методи однієї людини, мера, якого організм на ім’я Харків повинен видалити, мов гангрену. Просто заради того, щоб вижити». 
 
Що стосується самої дороги, то вона дійсно потрібна. Але, як повідомив депутат міськради Ігор Черняк, збудувати її можна і через інші автомагістралі. Причому без конфлікту й за менші гроші. Проєкт же, який наразі проштовхує мер ціною втрати робочих місць підприємців, коштуватиме казні міста майже мільярд гривень.