У Холодному Яру на 60 гектарах зацвіли рідкісні підсніжники

03.03.2020
У Холодному Яру на 60 гектарах зацвіли рідкісні підсніжники

Студенти Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького на вахті в Холодному Яру. (Фото надане Олександром Черевком.)

У Холодному Яру через аномально теплу зиму раніше терміну зацвів рідкісний підсніжник складчастий.
 
У вихідні ці місця відвідує декілька тисяч любителів природи, які приїжджають помилуватися білосніжними квітами.
 
Тож наразі там уже висадився студентський десант біологів та екологів Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, які охоронятимуть 60 гектарів популяції ранньої квітки. Такі акції студенти черкаського університету проводять ранньої весни 19 років поспіль.
 
Як повідомляє пресслужба вишу, збереження підсніжників у Холодному Яру є надзвичайно важливою справою, оскільки цей вид квітує в Україні тільки в Холодному Яру та в окупованому Криму. 
Тож щороку дві групи студентів навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук на чолі з викладачами здійснюють цілодобове чергування на місцях зростання підсніжника складчастого.
 
Акція проходить спільно з Національним історико-культурним заповідником «Чигирин» за підтримки ректорату та профкому університету, Кам’янського лісгоспу та багатьох меценатів.
 
«Цього року ми бачимо, що весна зовсім нетипова. Ми завітали сюди раніше, ніж зазвичай. Але кліматичні умови навряд чи вплинуть на популяцію підсніжників, тому що це ранньоквітучі рослини. Навіть якщо випаде сніг, то це не позначиться негативно на квітах», — розповідає директор навчально-наукового інституту природничих та аграрних наук Максим Гаврилюк.
 
А от бездумна діяльність людей, браконьєрів — навпаки. Від неї і захищають рослини. Найактуальнiшою проблемою є рекреаційне навантаження — якщо не здійснювати охорону підсніжників, існує загроза витоптування місць зростання, що призведе до їх зникнення. 
 
«Тож нині ми здійснюємо переважно роз’яснювальну роботу та не допускаємо зривання квітів», — пояснює пан Максим.
 
За словами студента інституту Юрія Діденка, раніше людей, що хотіли нарвати собі квітів, було набагато більше. Нині результат роботи ентузіастів-екологів, у тому числі й із ЧНУ, очевидний: роз’яснювальна акція діє, а території зростання підсніжників збільшуються.
 
 
«Відвідав наших студентів, які охороняють первоцвіти в Холодному Яру. Вражений розквітлими червонокнижними підсніжниками й атмосферою весняного лісу. А волонтерська праця викладачів, студентів ННІ природничих та аграрних наук заслуговує на щиру повагу і підтримку. Бо дуже важливо не тільки бути екологами в соціальних мережах, а й робити конкретну справу. 19 років природники Черкаського національного університету показують усім черкащанам приклад екологічної свідомості. І цей приклад гідний наслідування», — підсумовує ректор Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького Олександр Черевко.