Коронавірус за один день завдав найбагатшим людям планети мільярдних збитків

26.02.2020
Коронавірус за один день завдав найбагатшим людям планети мільярдних збитків

Будні Китаю. Вірус вразив і фінанси.

Сумарно 139 мільярдів доларів позбавила пандемія впродовж понеділка, 24 лютого, топ-500 багатіїв світу.
 
 
Це сталося внаслідок обвалу світових фінансових ринкiв на тлі побоювань, що COVID-2019 вдарить по світовій економіці, повідомляє бізнесова інформагенція Bloomberg («Блумберг»).
 
 
Це найбільше падіння статків найбагатших iз жовтня 2016 року, коли проєкт Bloomberg Billionaires Index («Індекс мільярдерів Блумберга») розпочав відстежувати таку динаміку.Цього ж понеділка біржеві індекси S&amp, P 500 та Dow Jones Industrial Average впали на більш ніж 3%, також побивши дворічний рекорд стрімкості падіння.
 
Унаслідок «чорного понеділка» найбільше втратили француз Бернар Арно, глава компанії LVMH із виробництва предметів розкоші, та засновник американської компанії інтернет-торгівлі Amazon.com Inc. Джефф Безос.
 
Ці «невдахи» втратили за один день по 4,8 млрд доларів кожен. Іспанець Амансіо Ортега, виконавчий директор компанії недорогого одягу Zara, «схуд» на 4 млрд доларів.
 
Втрати Бернара Арно пояснюються тим, що Китай, звідки почав поширюватися коронавірус, займає 40% світового ринку споживання предметів розкоші. Стосовно секторів, де спостерігається найбільше падіння, то вже зазнала великих збитків світова індустрія туризму, зокрема — акції провідних світових операторів круїзних ліній Carnival Corp, Royal Caribbean Cruises Ltd та Norwegian Cruise Line Holdings Ltd впали приблизно на 9%.
 
Коронавірусна криза також суттєво вдарила по американській фінансовій корпорації Mastercard, кредитними картками якої користується й багато українців. Mastercard також у понеділок заявила, що не зможе досягнути запланованих показників виручки у 2020 році через спалах епідемії.
 
Доходи корпорації у першому кварталі цього року очікуються на 2-3% меншими від раніше озвучених прогнозів. Згідно з опублікованим корпорацією документом, коронавірус цього року також негативно позначиться на закордонних поїздках i на зростанні обсягів транскордонної електронної торгівлі.
 
Також триває паніка на сировинних ринках, завдаючи удару по експорту російської нафти. Світові ціни на цей енергоносій впали до цьогорічного мінімуму і загрожують обвалитися до рекордних 11 доларів за барель. У підсумку Росія, як один iз головних постачальників цієї сировини до Китаю, ризикує втратити до 1,6 млрд прибутку, прогнозують аналітики. Стабілізувати ситуацію на рику можуть лише члени ОПЕК+, домовившись про скорочення обсягів видобутку.
 
Це питання обговорять на засіданні ОПЕК+ 5-6 березня. Міністр фінансів РФ Антон Сілуанов повідомив, що Росія втрачає 1 млрд рублів щодня через скорочення товарообміну з Китаєм, викликане поширенням вірусу. «Чорного понеділка» вже зазнали дошкульних втрат президент «Лукойлу» Вагіт Алекперов (на $1,21 млрд), глава «Новатеку» Леонід Міхельсон (на $692 млн) та віце-президент «Лукойлу» Леонід Федун (на $508 млн).
 
Виконавчий директор Міжнародного валютного фонду Крсталіна Георгієва на зустрічі міністрів фінансів та керівників центральних банків країн «Великої двадцятки» в Ер-Ріярді в неділю заявила про можливе сповільненя глобального економічного зростання цього року на 0,1% через коронавірус. Таке сповільнення безпосередньо в Китаї передбачається на рівні 0,4%. Від гальмування світового економічного розвитку найбільше постраждають найбідніші країни світу, зазначила глава МВФ.
 
Якимось дивним чином коронавірус, однак, обрав мішенями своїх атак якраз економічно найрозвиненіші регіони світу. Зокрема, найбільшого в Азії «економічного тигра» Південну Корею, найбільший фінансовий центр Азії Гонконг та один iз найбільш промислово розвинених європейських регіонів — північну Італію з тамтешньою фінансовою столицею Міланом.
 
Поширення COVID-2019 в Ломбардії та Венето загрожує італійській економіці в цілому. Наразі саме в цих двох італійських регіонах, найбагатших у країні, зосереджено найбільший промисловий потенціал, який забезпечує 30% ВВП та звідки походить 40% всього експорту Італії. У понеділок ключовий індекс Міланської фондової біржі FTSE MIB обвалився на 4,86%.