Вареники наминай — весну зустрічай! Традиційні страви до Масниці на новий лад

26.02.2020
Вареники наминай — весну зустрічай! Традиційні страви до Масниці на новий лад

Тетяна Козак.

З весною хоч-не-хоч пов’язується все чудове і гарне. І, звісно, — смачне!
 
 
А вареники, і це кожен підтвердить, це не просто смачне, а неймовірно смачне!
 
 
Хто ж відмовиться від пухкого вареничка з полуницями чи вишнями, вмоченого у сметанку або мед?
 
 
Чи від крихітних вареничків з грибами, та ще й з підсмаженою цибулькою? Чи з картоплею або капустою — зі шкварочками з м’ясними прожилками?
 
Чи з ванільним сиром, приправлених розтопленим маслом, а зверху ще й зі сметанкою? Ех, накрутила ж я собі апетит. А мені, у свою чергу, апетит накрутила Тетяна Козак, відома кулінарна майстриня з Почаєва. 
 
Тетянині страви відомі кулінарній (і не лише) спільноті, бо вміє ж вона їх не просто приготувати, а створити, придумати, втілити в життя так, що вони одразу стають кулінарними шедеврами!
 
А ще господиня вміє гарно подавати, тому приказка «Вміла готувати, та не вміла подавати» точно не про неї і не про нас, хто зараз візьме до роботи її рецепти.
 
Мама чотирьох чудових діток-помічників, встигає готувати смачно і красиво і каже, що це — під силу кожному, хто цього бажає.
 
Хто бажає родинного свята, кулінарного драйву, хто хоче тішити, дивувати, надихати! Смачними стравами все це зробити можна, запевняє пані Таня. 

Секрети тістотворіння

Цього тижня ми святкуємо Колодія (Масляну чи Масницю) — свято зустрічі весни. Хто хоче — пече пироги та обдаровує, пригощає всіх, бо треба пригощати! Хто хоче — пече млинці з різноманітними начинками (у нас це смачнющі налисники), але найперше, що готували українці, — це вареники. Вареники з різними начинками, на пару чи в окропі, смажені чи печені, приправлені маслом, цибулею, часником, медом, сметаною чи вершками, — вони завше були родзинкою пори святкування Колодія. Цю чудову традицію підтримує господиня з Почаєва Таня Козак, пропонуючи нам смачні та прості рецепти вареників. 
 
«Дозвольте поділитися одним із улюблених моїх рецептів тіста на кефірі — для вареників і пельменів. Тісто універсальне, для будь-яких вареників з різними начинками, а особливо з вишнями і чорницею (до речі, жоден не розварився і не пустив сік). Такі вареники можна варити на воді, на пару, вони добре переносять заморозку. Тісто м’яке, ніжне і дуже приємно з ним працювати! Таке тісто можна також залишити в холодильнику, і на другий день з ним ще краще працювати, зовсім не темніє», — розповідає Таня Козак про важливі моменти тістотворіння. 
До речі, що цікаво: перші свої вареники вона замісила так, що не могла розкачати тісто. Тому, згадавши ще одну нашу гарну приказку «Невмілому руки не болять», закачала рукави в буквальному розумінні і таки навчилася готувати ідеальні вареники. Я особисто багато разів переконувалася в точності рецептів Тетяни Козак, у їх простоті й доступності, в «родзинках», властивих саме її стравам, і також рекомендую їх як перевірені власним досвідом. Тобто і від мене прийміть галочку «вдається!». 
«Варю вареники від часу закипання до 5 хвилин (залежить від начинки) на середньому вогні, не накриваючи кришкою каструлю, невеликими порціями, по 10-15 штук», — уточнює господиня і ділиться рецептом. 
 
  Потрібно: 400–500 г борошна, 200 мл кефіру, 100 мл гарячої води, чайна ложка цукру, по 3/4 чайної ложки соди та солі. 
 
Кефір з гарячою водою перемішати ложкою (обов’язково потрібно замісити тісто на теплій рідині). Просіяти борошно, додати цукор, сіль та соду, все добре перемішати і додати теплий кефір. Увага: не потрібно сильно забивати тісто на вареники борошном.
 
Після замісу тісто буде липкуватим, тому обов’язково залишити його на 10 хвилин для відпочинку, накривши харчовою плівкою або рушничком. Потім робочу поверхню притрусити борошном і добре вимісити тісто руками, до 10 хвилин. Ви відчуєте, що тісто стає щільніше, м’яке, ніжне, еластичне.
 
Потім тісто потрібно накрити харчовою плівкою і залишити на 40-60 хвилин, а після цього можете сміливо починати ліпити вареники. 
 
Начинки — які виберете. Пані Тетяна каже, що зараз смакуватимуть вареники із замороженими ягодами: швиденько поліпити, і сік не встигне витекти. Якщо бажаєте, ягоди пересипте цукром, а можна поліпити і відварити їх без цукру, а присипати ним уже готові вироби. Сирна начинка — улюблена для багатьох. Сир може бути і солодким (сир, жовток, якщо сир нежирний, цукор і ванілін), або солоний — з кропом.
 
А для тих, хто любить експериментувати, господиня радить приготувати з сиром і картоплею (відварити і потовкти картоплю, додати стільки ж сиру, посолити, додати спеції, зелень, якщо бажаєте), або ж — і це для мене відкриття — із сиром і гречкою. Цікаво, по-новенькому, смачно! Ви будете задоволені результатом своєї праці! Спробуйте і смакуйте на здоров’я.

Ліниві варенички — з дитинства і до сьогодні

Варенички — традиційні і ліниві.

 
«Смачний, корисний і дуже швидкий спосіб приготування сніданку. Пам’ятаю, як у садочку на сніданок були смачненькі сирні ліниві вареники з цукром і сметаною. Мені засмакували вони ще з тих часів до сьогодні — це одна з улюблених моїх страв», — зізнається господиня. 
 
Нам потрібно: сир кисломолочний жирний — 600 г, масло — 60-80 г, 3 яйця, 225 — 250 г борошна, столова ложка цукру, сіль, сметана.
 
Кисломолочний сир пом’яти товкачиком або пропустити через м’ясорубку. Яйця, масло кімнатної температури, сіль та цукор добре перемішати і, поступово додаючи борошно, вимісити і залишити на 5 хвилин.
 
Потім тісто поділити на 4 частини і кожну частину сформувати в джгут.
 
Притрусити робочу поверхню борошном і кожен джгут нарізати на шматочки 1-1,5 см. Формувати ліниві вареники можна за власним бажанням, можуть бути кружечки з виямкою всередині або палички. Варити в підсоленій воді. Коли ліниві вареники спливуть, ще продовжуємо варити 4-5 хвилин.

Ліниві вареники в духовці

Чули про такі? Бо я не чула, однак після мотиваційної кулінарної лекції Тетяни Козак також закачала рукави і напекла. Повірте: це дуже смачно! І якщо на Колодія до вас прийдуть гості, та ще й несподівані (на ці свята їх буває зазвичай багато), такі варенички вас не те що виручать, а зроблять топ-кулінаркою. А чому б і ні? 
 
Ось рецепт Тані Козак: лаваш — 3 шт., начинки (перша начинка: картопляне пюре, сир кисломолочний, яйце, сіль; друга начинка — сир кисломолочний, яйце, сіль).
Лаваш намастити начинкою, звернути рулетом, нарізати.
 
Форма в господині скляна. Викласти нарізаний лаваш, зверху полити шкварками (як варіант Тетяна радить смалець з м’ясом (підчеревину пропустити через м’ясорубку, додати сіль і перець), або змастити маслом). 
 
Запікати в духовці при температурі 180 градусів 20 хвилин. Треба, щоб лаваш був лиш злегка рум’яним, не пересушіть! Смакуйте зі сметаною. 

Млинці і до млинців

Млинці — для всіх улюбленці.

Отож для десерту потрібно: 200 г вишень без кісточок, 100 мл вишневого соку, пряник (50 г). 
 
Вишня, сік вишневий, пряник подрібнити в блендері. Окремо збити кубики льоду на крижану крихту. У склянки насипте крижану крихту, заповніть вишневим слажем і одразу подавайте до столу.
Для млинців: молоко — 2 стакани, мінеральна вода — стакан, 5 яєць, чайна ложка цукру, приблизно 500 г борошна, дрібка солі. 
 
Змішати всі складові рецепту і залишити на 30-40 хвилин для набухання клейковини у тісті.
 
Начинка: сир кисломолочний жирний — 500 г, ванільний цукор — пакетик, цукор за смаком. 
 
Сир кисломолочний перетерти через сито або пропустити через м’ясорубку, додати цукор, ванільний цукор, добре вимішати. Сформувати млинці. Готові обсмажити на сковороді (можна на вершковому маслі або олії зі шматочком вершкового масла). 
 
Для бананової поливки до млинців треба: 3 банани (не перестиглі, бо при смаженні розім’якнуть), 20-40 г масла, 100 г цукру, дрібка кориці й сік лимона. 
 
На сковороді на повільному вогні розтопити вершкове масло, посипати рівномірно цукром з корицею (не потрібно помішувати). Цукор має розчинитися в топленому маслі. Додати корицю.
 
Викладаємо банани, через кілька хвилин обережно перевертаємо їх на інший бік і поливаємо соусом, що утворюється при смаженні. Смажимо приблизно 5-7 хвилин, наприкінці додаємо лимонний сік і перемішуємо. Додаємо до млинців соус, а до всього — ще й вишневий десерт, і будь-яке свято вже стає особливим!

Млинці-улюбленці

А ще Тетяна Козак нам розповість, як приготувати млинчики з м’ясом. «Дуже подобається цей варіант млинців — з фаршем. Вони дуже смачні та ніжні. Спробуйте, буде дуже смачно!» — надихає на кулінарну творчість господиня. 
 
Тісто: стакан молока, стакан мінеральної води (це — по 250 мл), 5 яєць, чайна ложка цукру, столова ложка олії, борошно і сіль. Замісити рідке тісто і залишити його на 30-40 хвилин для набухання клейковини (будуть тоненькі млинчики). 
 
Начинка: м’ясо сире 500 г (перемолоти на фарш), 2 цибулини, сіль, перець, 2-3 столові ложки води у фарш.
 
Цибулю нарізати кубиками і обсмажити на сковороді, притушкувавши до золотистого кольору. До фаршу додати спеції та воду, вимішати. Сформувати млинці й обсмажити на олії з двох боків — по 2 хвилини на кожному. 
 
Допікати в духовці при температурі 180 градусів 15 хвилин. «Обов’язково роблю кишеню з пергаменту, так млинці не втрачають своєї вологи», — уточнює господиня. 
 
Отож смачної зустрічі весни! Весняного настрою на кулінарію!