17-річна Марта Костюк у Каїрі виграла свій третій дорослий турнір

26.02.2020
17-річна Марта Костюк у Каїрі виграла свій третій дорослий турнір

Марта Костюк — зі своїм особливим трофеєм. (Фото з сайта sport.ua)

На старті нового тенісного сезону українські тенісистки потішили своїх уболівальників успішним командним виступом у матчах Першої групи Євро-Африканської зони Кубка Федерації.
 
 
Зовсім скоро жіноча збірна України в гостьовому протистоянні з Японією спробує вибороти путівку до Другої світової групи КФ.
 
 
Водночас здобутки лідерів вітчизняного жіночого тенісу в індивідуальних турнірах цього року виглядають вельми скромно.
 
 
Особливо блідий вигляд має гра першої ракетки України Еліни Світоліної, від котрої постійно очікують переможних результатів.
 
Проте на початку тижня прима українського тенісу програла свій третій поєдинок поспіль (Аманді Анісімовій із США — 3:6, 3:6), вилетівши вже після стартового матчу з рейтингового турніру WTA в Досі.
 
«Не найкращий початок року, але я намагаюся щодня шукати для себе щось позитивне, не фокусуватися на поразках. Для мене вони стали несподіванками. Я й сама здивована, що не можу демонструвати свій кращий теніс, свою звичну гру», — зауважила Світоліна.
 
Проблеми зі здобуттям рейтингових очок призвели до того, що в табелі про ранги Жіночої тенісної асоціації в останні тижні Еліна постійно втрачала позиції й тепер посідає лише сьомий рядок протоколу.
 
Водночас друга ракетка України Даяна Ястремська намагається закріпитися на раніше освоєних позиціях у рейтингу WTA. Після незначного ігрового спаду 19-річна одеситка знову почала підніматися вгору рейтинговими щаблями.
 
На турнірі в Досі 25-ракетка планети успішно подолала стартовий раунд, перегравши бельгійку Фліпкенс — 6:2, 6:4, і в другому колі мала нагоду помірятися силами з несподіваною тріумфаторкою цьогорічного Відкритого чемпіонату Австралії — Софією Кенін зі США.
 
Так само на переможній хвилі нині опинилася й інша юна українська тенісистка — 17-річна Марта Костюк. Нещодавно в парі з Ястремською вона виграла для збірної України вирішальний поєдинок Кубка Федерації проти збірної Естонії.
 
Днями ж талановита киянка виграла свій третій у кар’єрі дорослий турнір, піднявши над головою головний трофей змагань у Каїрі. І нехай представницький статус цього турніру мав досить скромний рівень, за словами Костюк, здобутий на 60-«тисячнику» ITF трофей займе особливе місце в її серці.
 
Минулого тижня нагоду поповнити черговим кубком свій музей мав і другий номер чоловічого тенісу України Ілля Марченко. Змагаючись на «челенджері» в італійському Бергамо, українець дістався фіналу, де мав зустрітися з французом Енцо Коко.
 
Проте через загрозу стрімкого поширення коронавірусу в Італії організатори вирішили відмовитися від проведення вирішального поєдинку, чим неабияк засмутили нашого співвітчизника.
 
«Можна ж було провести матч без глядачів. А так вийшло, що ми цілий тиждень присвятили боротьбі за 80 рейтингових очок, натомість отримали (як фіналісти) лише 48 балів», — бідкався Марченко, паралельно закликавши Асоціацію тенісистів-професіоналів переглянути свій регламент на випадок подібних «форс-мажорів».
 
Хай там як, а в оновленому рейтингу Ілля піднявся на 42 позиції й обійняв 211-ту сходинку рейтингу АТР. При цьому перша ракетка українського чоловічого тенісу — Сергій Стаховський — втратив 10 позицій і опустився на 161 рядок протоколу.