У столиці Німеччини відкрився ювілейний 70 кінофорум Берлінале

21.02.2020
У столиці Німеччини відкрився ювілейний 70 кінофорум Берлінале

Стартував уже 70-й за ліком один із найавторитетніших міжнародних кінофорумів. Фільмом відкриття стала картина «Рік роботи Селінджером» канадійця Філіпа Фалардо. У головних ролях — знаменита американка Сігурні Вівер, Маргарет Куеллі (недавно ми бачили її у фільмі «Одного разу... в Голлівуді»), а також Дуглас Бут.
 
За романом американської письменниці Джоанни Ракофф — про поетесу-початківця Джоан, що співпрацює з літ­агентом. Агентство пишається одним зі своїх авторів, яким є Джером Девід Селінджер... Словом, це історія дорослішання душі, вростання її у світ, де так багато незнайомих порухів людського єства...
 
Нагадаю, у великій конкурсній програмі є фільм, у продукуванні якого взяла участь і Україна. Це картина «Дау. Наташа» режисерів Іллі Хржановського та Катерини Ертель, спільного виробництва Німеччини, України, Росії та Великої Британії. Частина величезного й абсолютно незвичайного проєкту, в основі якого — біографія видатного фізика Льва Ландау (у побуті просто Дау), котрий жив і працював у Харкові.
 
«Рік роботи Селінджером» канадійця Філіпа Фалардо — фільм відкриття
 
У конкурсній програмі Generation 14plus! уже знаменита, опісля американського фестивалю Sundence, українська документальна картина «Земля блакитна, ніби апельсин» режисерки Ірини Цілик. Про сім’ю, що живе у прифронтовій зоні, знімає про своє життя-буття аматорський фільм й аж ніяк не збирається занепадати духом. 
 
Звісно, що вже традиційно в одній із секцій фестивального кіноринку є стенд, що презентує здобутки українського кіно. Нині є що показати, представити, не те що раніше. Пригадую, як сумно було бачити, що ось якісь маленькі зовсім країни показували «своє і про своє», а українці — ні два, ні півтора. Хочеться вірити, що це вже назавжди. 
 
Попри зміни у керівництві фестивалю поки якихось особливо крутих перемін не видно. Хоча деякі все ж є. Скажімо, більше немає секції Culinary Cinema, яка, втім, для мене все одно «пролітала» мимо. Зате з’явилася нова конкурсна програма Encounters, себто «Зіштовхування», де, за задумом її організаторів, мають презентувати фільми з новими ідеями, новими естетичними платформами. Серед учасників тут — лідер румунської хвилі Крісті Пую («Смерть пана Лазареску», «Сьєраневада») — філософська, судячи з анотації, драма про суперечності прогресу. Що ж, цікаво, тим більше що в сучасному кіно саме з новими ідеями не густо. У цій секції є своє журі, яке й визначить авторів найцікавіших ідей. 
 
Ну а велике журі очолює актор Джеремі Айронс, відомий багатьма знаменитими ролями. Працював із так само знаменитими режисерами Рідлі Скоттом («Царство небесне»), Бернардо Бертолуччі («Краса, що не дається»), Девідом Лінчем («Внутрішня імперія»), Стівеном Содербергом («Кафка»), Ендрю Лайном («Лоліта»)... 
 
Серед найочікуваніших стрічок — «Сибір» Абеля Феррари, фантазійні розмірковування за темами «Червоної книги» Карла Юнга. Знаменитий актор Віллем Дефо і виконавець однієї з ролей, і персонаж фільму. 
 
Цікавою обіцяє бути і картина «Перша корова» Келлі Рейхардт. Штат Орегона, ХІХ століття. Кухар приєднується до мисливців, потому знайомиться з китайцем, разом з яким вони зачинають дещо ризиковану інтригу...
 
А у фільмі «Невибрані дороги» Саллі Поттер гроно відомих імен — Хав’єр Бардем, Ель Феннінг, Сальма Хайєк. Про те, як у житті поєднується непоєднуване.
 
Власне, фестиваль на тому й стоїть — найвіддаленіші кінофеномени сходяться на одному кінематографічному небі. І за рухом тих зірок дивитися доволі цікаво. Або, іноді, й дуже цікаво!
 
Сергій ТРИМБАЧ,
спеціально для «України молодої»
Берлін