Шторм з Оману: як спецоперацiя Кремля заганяє президента України в пастку

19.02.2020
Розслідування телепрограми «Схеми» щодо перебування президента України Володимира Зеленського в Омані й  iмовірної його зустрічі там iз секретарем ради нацбезу Росії Миколою Патрушевим знову повернуло у велику дискусію саму тему так званого дивного візиту президента Зеленського в Оман.

«Європейська Солідарність»: українці, нарешті, мають почути правду про таємний візит

Партія «Європейська Солідарність» звернулась із відкритою заявою — вимогою прозвітувати президенту Зеленському про свій візит до Оману, якщо ж ні, то вчора у Верховній Раді України закликала створити тимчасову слідчу комісію для розслідування цього таємничого візиту. Уже зрозуміло, що ніхто власним громадянам про цей візит не розповів, та й про створення комісії, принаймні на погоджувальній раді, з якої в понедiлок починався парламентський тиждень, про таку комісію не йшлося. 
 
Політолог Сергій Таран зазначив, що сам Зеленський насамперед має бути зацікавлений у тому, аби в деталях розповісти про поїздку в Оман та ймовірні контакти з окупантами. 
«Бо рейтинг не всесильний. І не вічний. А Ростов — не гумовий», — зіронізував Сергій Таран. 
 
«Ця віддалена країна (Оман. — Ред.) — явно не те місце, де відбуваються випадкові зустрічі, — йдеться у заяві «Європейської Солідарності». —  Щирої відповіді на запитання, які ростуть неначе снігова куля, вимагають і українці, і наші міжнародні партнери». Дуже сподіваємось на те, що Володимир Зеленський зможе аргументовано спростувати підозри в секретній зустрічі з довіреною особою очільника країни-агресора, багатолітнім головою ФСБ і секретарем російського Радбезу. І пояснити, на якій підставі вони користуються спільними чартерами.
 
Оман уже став синонімом обману і брехні. Офіс президента заплутався в показах: то візит — то туристична поїздка, то офіційна — то приватна, то платив власні кошти, то бюджетні на охорону.
Громадяни України нарешті мають почути правду, якою б гіркою вона не була. І про візит до Оману. І про причини затримки з поверненням глави держави до України після збиття українського літака в Ірані. Лише погодинна деталізація майже добового зволікання із прибуттям до Києва могла би зняти цілу низку неприємних питань.
 
Формат термінового відео у цій ситуації вважаємо прийнятним. У разі, якщо влада й далі шифруватиме правду про візит до Оману, як це вона робить уже півтора місяця, «Європейська Солідарність» вимагатиме створення Тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України».

Дивна затримка 

Отже, в 20-х числах грудня минулого року в Оманській затоці проводились масштабні навчання військово-морського флоту Китаю, Росії та Ірану, що завершились у 10-х числах січня нинішнього року. Власне, в цей період, коли можна легко пояснити, чому в цьому регіоні перебуває воєнне керівництво та керівництво оборонного комплексу Росії, і могла відбутися ця гіпотетична зустріч. 
На думку українського політика й дипломата Романа Безсмертного, президента України сюди «смикнули» не випадково й не секрет, хто це зробив.
 
«Для мене немає сумніву, що це було зроблено руками нинішнього новопризначеного керівника офісу президента пана Єрмака, — поділився висновками в телеефірі Роман Безсмертний. — А тепер щодо сюжету «Схем». Ні з того, ні з сього президент України без інформування міністра й Міністерства закордонних справ, посла зривається на чужому літаку без статусу візиту перебування на території іншої держави, проводить декілька зустрічей... Зараз необхідно просто вияснити — з ким ще були зустрічі з російського боку. А через декілька годин після цих зустрічей системи ППО Ірану з російськими комплексами збивають український літак. Наголошу на тому, що ці системи і їх пуск неможливий без консультацій, супроводу радників РФ. Я не кажу, що це треба пов’язувати, але такі речі необхідно аналізувати».
 
Нагадаємо, що повідомлення про трагедію з українським літаком уже добу лились з усіх українських ефірів i ЗМІ, аж тоді, вважати, з добовим запізненням, президент Володимир Зеленський повернувся в Україну.

Почет активно зливає короля

«Найгірше в цій ситуації те, що тут вбачаються ознаки державної зради, — вважає Роман Безсмертний. — Тому що посадовій особі зустрічатися без відповідного статусу, в умовах війни — це означає вести сепаратні переговори. Очевидно й те, що за цим викидом інформації стоїть Кремль. Очевидно й те, що це не останній викид інформації. Далі з’являться нарізки й стенограми розмов, фрагментів розмов, можливо, й відеоматеріалів. І почнеться шантаж президента України Володимира Зеленського. Треба розуміти, що, коли ти працюєш iз такими, як представники Російської Федерації, робити будь що непублічно, втаємничено, закрито — це означає чіпляти себе на гачок.
 
І через те, що Зеленський завдяки дуже фаховим діям Кремля, фаховим діям (я не виключаю) свого оточення, загнаний і пійманий на такий гачок, означатиме початок його лукашенкізації. Тому, якщо він знайде в собі мужність, аби вийти й розказати, як і що було, про що домовились і за які речі його атакують, то це дасть йому можливість виглядати чесно і в очах власних громадян, і в очах союзників. Так, будуть якісь втрати, але довіра збережеться.
 
Очевидно й те, що Зеленському необхідно довкола себе прибрати людей, котрі повели його у цьому напрямку. Потрібне кадрове зміцнення і дуже серйозна робота безпекових структур. Зеленського доводять до стану нікчемності, втрати репутації усередині та ззовні країни, щоб легко ним маніпулювати».

Кремль послідовний у прагненні знищити Україну 

Історія незалежної України вже пережила подібну відпрацьовану на нас схему Кремля: «касетний скандал» щодо президента Леоніда Кучми. І, за твердженням вітчизняних дипломатів, відповідав за реалізацію цієї спецоперації той самий колишній директор ФСБ Росії Патрушев. І ми пам’ятаємо, в яку ситуацію був загнаний Кучма, але в нього, на відміну від Зеленського, було більш-менш монолітне оточення. 
 
Очевидно, що всі ці дії, які б прізвища не носили їхн автори — Путін — Патрушев — Сурков, — це складові єдиного кремлівського проєкту, що називається «знищення України». Щодо Зеленського, то кроки по втраті довіри до нього всередині країни кремлівськими фахівцями зроблено. А тепер — від чергового виходу чи не виходу українського президента на сцену перед своїм народом із правильними, а головне — правдивими меседжами залежить, куди покотиться його рейтинг і куди далі йтиме Україна.