Кондитерська «Смачне життя»: тірамісу, мигдалевий торт і лимонний сирник

19.02.2020
Кондитерська «Смачне життя»: тірамісу, мигдалевий торт і лимонний сирник

Тетяна Ситниченко

Наша рубрика все переконливіше доводить, що кулінарія — також творчість, причому красива і смачна. Свідчення цьому — листи наших читачів, в яких вони описують приготування страв у поетичній манері, пишуть «кулінарні» вірші й казочки.

А ось Тетяна Ситниченко з Київщини написала романтичну новелу з рецептами — щось новеньке для нас і цікаве. Причому на назву кондитерської в цій історії її надихнула саме наша сторінка! Отож — як приготувати тірамісу, яке об’єднує серця, чи мигдалевий торт величиною зі стіл, чи такий сирник, від якого неможливо відірватися, у цікавій манері розповідає фахова кондитерка Тетяна Ситниченко, мама двох доньок-помічниць і дбайлива дружина.

Аромат кави з корицею

...О шостій годині ранку Оля, як завжди, вибігла з дому. Аромат смачної кави з нотками кориці в її термочашці бадьорим шлейфом слідував за нею. Вона поспішала, щоб завчасно виконати замовлення. Петро Петрович зайде по улюблений тортик «Мигдалевий» для своєї дружини, у якої сьогодні день народження. Тому прикрасити кулінарний виріб, який вона запланувала на сьогодні, Оля хотіла по-особливому. Дівчина мала свою маленьку кондитерську під назвою «Смачне життя». Нарешті здійснилася її мрія. І хоч кондитерська була невеличка, однак прихильників її кулінарної творчості ставало все більше. А ще Оля мріяла винайти свій власний рецепт тортика чи тістечка. 
 
Вона так занурилась у свої мрії та роздуми, що не помітила, як її кава опинилася на капоті солідного авто. Розгублено подивилася на водія, який так само дивився на неї. Потім поглянула на світлофор, який міг би бути для неї спасінням, але, на жаль, горіло червоне світло. Вона заметушилася, почала серветкою витирати розлиту каву, вибачаючись і пояснюючи, що поспішає пекти торт для іменинниці. Потім вручила незнайомцю свою візитівку і поспішила вже на зелене світло. 
 
По дорозі сусідка Катерина з балкону запитала, коли можна зайти по її смачнi круасани. Дівчина відповіла, що через годину. Потрапивши в кондитерську, Оля закружляла в танку своєї улюбленої справи, в якому її умілі руки спритно творили смачне життя. І вже скляна вітрина, ніби картина художника, почала прикрашатися, але не фарбами, а різними смаколиками: круасанами, на які чекала сусідка Катерина, мафинами, різноманітними тістечками. І оформлення торта «Мигдалевий» втішило молоду кондитерку. Аромат смачної випічки заполонив усе довкола. І з посмішкою на вустах Оля чекала на прихильників своєї кулінарної творчості. 
 
Дзвіночок над дверима сповістив про перших відвідувачів. Це була пара, яка зазвичай перед роботою полюбляла воркувати за крайнім столиком, випивши чашечку ароматної кави з шоколадними мафинами. Потім звично зайшла сусідка, що мешкала біля кондитерської, по улюблені круасани з мигдалем. Лілія Степанівна, виходячи зі спортзалу навпроти, завжди забігала на трав’яний чай із малесеньким шматочком лимонного сирника. Ну не могла вона собі в цьому відмовити, тому домовилася з Олею, що дівчина готуватиме для неї смаколик вагою в 50 грамів. Тортик помандрував до своєї iменинниці Юлії Романівни, яка знайшла час зателефонувати і подякувати за смачну радість.
 
Олі приємно було бачити відвідувачів, котрі прийшли вперше і, задоволені частуванням, обіцяли ще повернутися. Дівчина глянула на свою майже порожню вітрину і втішилась думкою, що знову дарувала своїм відвідувачам смачне життя, наповнене різними відтінками. 
 
Раптом дзвіночок у дверях змусив відірватися її від думок, і на порозі вона побачила статного незнайомця, а можливо, і знайомця... Дівчина згадала ранкову ситуацію з розлитою кавою на авто і зрозуміла, хто її відвідувач. Молодий чоловік підійшов до вітрини і представився Олександром. Поглянув на Олю і перевів погляд на кавоварку. Дівчина несміливо запитала у гостя, чи він буде напій? Володимир поглянув на назву кави, яку заварювала дівчина, і посміхнувся. З’ясувалося, що він є директором компанії , яка займається продажем цієї кави, тому ще зранку впізнав доволі знайомий аромат. А от кориця збивала його з пантелику, з нею каву він ще не смакував, на відміну від його авто. Тому й не образився на ранкову ситуацію, бо як можна ображатися на прихильницю твоєї продукції. А коли поглянув на візитівку, то зрозумів, що це ще й доля. Через два дні їхня компанія відзначатиме річницю, і святковий торт на їхньому святі завжди займає почесне місце. Тому й завітав Олександр, щоб зробити замовлення, хоч зазвичай такими справами не займається. Дівчина припала до душі і він захотів ще раз її побачити. 
 
Який торт пекти, Оля довго не думала — «Тірамісу»! Вона пекла бісквітне печиво, яке вмочала в заварену каву їхньої марки, і перекладала смачнючим кремом iз маскарпоне. Верх вкрила какао, зробила напис і прикрасила листям свіжої м’яти. Торт на вигляд вийшов елегантним, як сам директор. Весь час згадувала дівчина Олександра, поки творила смакоту, і трішки шкодувала, що відмовилася від пропозиції підвезти додому. По замовлення приїхав незнайомець з його компанії, що неабияк засмутило Ольгу. Однак у душі вона сподівалася, що коли він смакуватме торт, то хоч на хвильку згадає про неї...
 
...На годиннику — час відкриватися. І дівчина відволіклася на своїх постійних гостей, котрі метушливо поспішали до «Смачного життя». Кава та тістечка розліталися, що тішило Олю. Увечері знесилена зачиняла двері, а в думках прикрашала тортик на день народження п’ятирічної Ясі. «Торт був неймовірно смачним!» — почула зненацька голос за спиною. Коли повернулася, то побачила Олександра з красивим букетом квітів...
 
От така от романтична історія про каву і «Тірамісу». А тепер нехай кожен складає свою історію, готуючи цей торт. 

«Тірамісу» — смачне вітання

Отже, за рецептом Тетяни Ситниченко потрібно: 500 г маскарпоне, 4 яйця, 5 столових ложок цукрової пудри, 300 мл холодної міцної кави, 30 г коньяку, 200 г бісквітного печива, какао або чорний шоколад.  
 
Насамперед треба збити білки на круту піну (додайте дрібку солі). Всипте 4 столові ложки цукрової пудри для стійкості піни.
 
Відділіть жовтки від білків, розітріть жовтки з 3 столовими ложками  пудри ложкою чи вінчиком до однорідності. Додайте маскарпоне порціями до жовтків і акуратно перемішайте.
Після цього білкову масу частинами додавайте до маскарпонової і обережно перемішуйте.
 
Каву охолодіть і змішайте з коньяком, вмочуйте в нього кожне печиво наполовину і викладайте у форму. На просочене печиво ложкою викладіть крем, посипте какао або натертим на тертці шоколадом.
 
Процес повторіть стільки разів, на скільки вистачить інгредієнтів, верх присипте тертим шоколадом і поставте в холодильник не менш ніж на 4 години. Перед подачею посипте какао і прикрасьте листочками м’яти. 

Сирник iз цитрусами

Це саме той, що в кондитерській з новели Тетяни Ситниченко авторства її романтичної героїні. 
 
Інгредієнти для тіста: 3 жовтки, 150 г цукру, пів пачки маргарину чи масла, 350 г борошна, 4 столові ложки сметани, пакетик розпушувача.
 
Збити жовтки з цукром, додати борошно і розпушувач, масло чи маргарин — усе розтерти в крихту. Потім додати сметану, замісити тісто і поставити на пів години у холодильник.
Застелити форму папером для випічки і викласти в нього тісто тонким шаром, формуючи бортики (трошки тіста залиште в холодильнику, щоб прикрасити верх випічки). 
 
Готуємо сирну масу: старанно перетерти пів кілограма жирного сиру зі 100 г розтопленого масла, двома жовтками, окремо збитими двома білками, двома столовими ложками крохмалю, 150 г цукру, пакетиком ваніліну, лимонною та апельсиновою цедрою. 
 
Ділимо сирну масу на дві частини: до першої додати половину потертої шоколадки, до другої — жменю подрібнених сухофруктів.  Викладаємо на тісто шоколадну сирну масу, зверху — із сухофруктами. Затираємо тістом із морозильника, випікаємо при 180 градусах приблизно 40 хвилин.
 
Сирник лимонно-апельсиновий .

«Мигдалевий» — великий і незвичайний!

Такий торт у романтичній кондитерській нашої героїні — один з улюблених: пишний, величезний — мрія «тортоманів»! Незвичайний на смак, чудовий, може стати родзинкою будь-якого свята, отож печімо!
 
Для тіста потрібно 8 яєць, 300 г вершкового масла, дві столові ложки сметани, пакетик розпушувача, 4 склянки борошна, склянка мигдалю, 3,5 склянки цукру. Для крему — 300 г будь-яких горіхів, 300 г вершкового масла, банка згущеного молока. Для прикрас: 100 г чорного шоколаду, 100 г вершкового масла, 100 г згущеного молока.
 
Відділити білки від жовтків в окремий посуд. Жовтки збити зі склянкою цукру і додати розм’якшене масло, сметану і пакетик розпушувача. Вмішати 4 склянки просіяного борошна. Замісити дуже м’яке тісто і поставити його на годину в холодильник. Потім розділити тісто на три частини. Форму змастити маслом і вистелити папером для випічки. Одну частину тіста розподілити по дну форми. Збити 3 білки з 0,5 склянки цукру в круту піну, потім додати 0,5 склянки горіхів, подрібнених на крихти. Випікати 30 хвилин при 150 градусах. Другий корж випікати так само, а третій — без горіхів. Остудити коржі. Далі збити розм’якшене масло зi згущеним молоком і починати «будувати» торт. Перший корж — iз горіхами — крем — горіхи, потім — корж без горіхів — крем — горіхи, і третій корж — із горіхами.
 
Далі на водяній бані слід розігріти масло і згущене молоко, додати поламаний шоколад, зняти з вогню і вимішати до повного розчинення шоколаду. З допомогою кондитерського шприца прикрасити торт на свій смак. 
 
Торт «Мигдалевий».

Коктейль — особливий мікс молока з бананом

На півлітра молока треба буде 2 банани, 2 столові ложки меду, лимон, 50 г вівсяних пластівців, півсклянки вершків і пакетик ванільного цукру. 
 
 У блендері подрібнити вівсяні пластівці, додати банани, молоко, мед, сік лимона, ванільний цукор та збити. Окремо збити вершки в густу піну. Розлити коктейль у склянки, додати збиті вершки.
 
Печіть смачно і натхненно, бажає Таня Ситниченко. Господиня переконана, що смачне життя створити під силу кожній господині!
 
Тетяна ЗІНЧЕНКО