Українскькі борчині на чемпіонаті Європи здобули 8 нагород у 10-х вагових категоріях

19.02.2020
Українскькі борчині на чемпіонаті Європи здобули 8 нагород у 10-х вагових категоріях

Львівська борчиня Юлія Ткач утретє в кар’єрі виграла чемпіонат Європи (Фото з сайта zaxid.net)

Із вагомим медальним доробком повернулися українські борці з чемпіонату Європи, котрий завершився у Римі. Представники трьох українських збірних — з греко-римської, вільної та жіночої боротьби — показали у столиці Італії другий за кількістю нагород результат, здобувши загалом 13 відзнак. Щоправда, велика кількість «бронзи» в поєднанні з двома золотими та трьома срібними нагородами в медальному заліку дозволила посісти «синьо-жовтим» лише четверте місце.
 
При цьому неймовірно вагомий внесок у загальнокомандний результат збірної України зробили вітчизняні борчині. Під орудою свого незмінного наставника Володимира Євонова на європейському форумі в Римі вони здобули вісім нагород у десятьох вагових категоріях.
 
Планетарне «золото» у складі команди Євонова виграла лідер жіночої збірної — 30-річна львів’янка Юлія Ткач, яка вже втретє в кар’єрі перемагає на ЧЄ. «Їхала на турнір у статусі фаворитки, тож прагнула довести лідерство у своїй категорії. Для мене велика честь пробігти почесне коло з національним прапором», — відзначила після тріумфу Ткач.
 
У фіналі Юлії протистояла титулована росіянка Інна Тражукова — чинна чемпіонка світу у вазі до 65 кг. Однак у новій для себе категорії — до 62 кг — вона зіштовхнулася з її давньою фавориткою, котра, нехай і з великими труднощами (2:1), але довела свою перевагу. Водночас Ткач наголошує, що всіма думками вона зосереджена на майбутньому ліцензійному турнірі, де розігруватимуться перепустки на Олімпіаду-2020 в Токіо.
 
«Чемпіонат Європи — це репетиція перед олімпійським відбором. У Римі дівчата виступили добре, але в порівнянні з попереднім єврофорумом, де ми були першими в командному заліку, цього разу трохи програли російській команді. Сподіваюся, що напередодні ліцензійного турніру дівчата потренуються, проведуть роботу над помилками й здобудуть бажані перепустки на Ігри», — наголосив Володимир Євонов.
 
Відзначимо, що за крок від перемоги на чемпіонаті Європи-2020 зупинилися одразу троє українок — Оксана Ливач (до 50 кг), Соломія Винник (до 55 кг) та Аліна Акобія (до 57 кг), які отримали срібні нагороди. Чотирьом українським борчиням — Ангеліні Лисак (до 59 кг), Ірині Коляденко (до 65 кг), Аллі Черкасовій (до 68 кг) та Аліні Бережній (до 72 кг) — дісталася «бронза» ЧЄ. Іще дві бронзові нагороди до синьо-жовтої скарбнички поклали Ерік Арушанян та Василь Михайлов, стараннями котрих українська збірна «вільників» уникла в Римі безмедального фінішу.
 
Нагадаємо, що в стартові дні борцівського єврофоруму зусиллями представників греко-римської боротьби доробок збірної України поповнився «золотом», яке виграв Семен Новіков, а також двома «бронзами».