Силовик на силовика: що відбувається довкола НАБУ та його директора Артема Ситника

12.02.2020
Силовик на силовика: що відбувається довкола НАБУ та його директора Артема Ситника

Артем Ситник не вважає себе корупціонером і не планує йти з посади директора бюро, що розташоване на вулиці Василя Сурикова, 3.

Сьогодні, 12 лютого, директор НАБУ Артем Ситник звітуватиме про діяльність бюро за попередні півроку на засіданні Комітету ВР з питань антикорупційної політики.

 

А керівник Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький поінформує депутатів про діяльність очолюваного ним органу за вказаний період.

 

Минулої п’ятниці директор НАБУ і керівник САП публічно презентували журналістам відповідний звіт.

Утім окремі відповіді пана Ситника на питання журналістів не по темі звіту викликали резонанс у вітчизняному політикумі. 

Адже директор НАБУ, який нещодавно потрапив до Єдиного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення, натякнув, що до цього причетний глава МВС Арсен Аваков, який нібито прагне помсти за розслідування провадження щодо закупівлі рюкзаків для Нацгвардії, в якому фігурував син міністра — Олександр.

Аваков-старший не змовчав, а низка нардепів того ж дня зареєстрували проєкт постанови про звільнення голови Національного антикорупційного бюро Артема Ситника.

Плідне півріччя

За шість місяців 2019 року детективи НАБУ і прокурори САП повідомили про підозру у вчиненні корупційних дій 84 особам, а 76 осіб набули статусу обвинувачених, наголосили директор НАБУ Артем Ситник і керівник САП Назар Холодницький під час презентації звіту журналістам. 
 
На їхню думку, ці цифри свідчать про те, що «друге півріччя минулого року стало періодом активізації роботи обох антикорупційних відомств, а також трансформації напрацювань попередніх років у конкретні результати».
 
«Чи не вперше за останні роки правоохоронні органи об’єднали зусилля для викриття топ-корупції. Маємо успішні приклади співпраці зі Службою безпеки України, Генеральною прокуратурою, Національною поліцією. Позитивною тенденцією є і те, що новопризначені керівники держорганів стають викривачами», — зазначив пан Ситник, пригадавши нещодавні викриття корупційних схем у Фонді держмайна та у Держрезерві.
 
На переконання директора НАБУ, досягти таких результатів було б неможливо без запиту на боротьбу з корупцією та підтримки з боку керівництва держави. Мовляв, така активізація сталася після зміни влади, тоді як за поперед­ньої — часто доводилося ледь не тупцювати на місці. 
 
У свою чергу, пан Холодницький наголосив на зростанні викритих корупційних злочинів завдяки ефективній співпраці детективів НАБУ та прокурорів САП. Мовляв, жодних непорозумінь між керівниками цих органів уже немає, всі працюють на результат. За його словами, за матеріалами розслідувань зареєстровано понад 670 кримінальних проваджень, а кількість справ, переданих на розгляд судів, сягає майже 40.
 
«У пожвавленні роботи антикорупційних органів не можна применшити роль Вищого антикорупційного суду, який закріпив за собою судовий розгляд корупційних злочинів високопосадовців і від якого суспільство найближчим часом очікує перші вироки у гучних справах та перші «посадки» корупціонерів», — підкреслив керівник САП.
Загальний розмір збитків у завершених розслідуваннях перевищує 10 млрд грн. Понад 273 млн грн у справах, які розглядаються у суді, вже відшкодовано до бюджету.

Від рюкзаків до європейської Феміди 

Утім журналістів у першу чергу цікавило, що керівник НАБУ думає з приводу рішення апеляційного суду, винесеного наприкінці грудня 2019 року, яким його визнали винним у вчиненні корупційного правопорушення, і внаслідок чого він потрапив до «реєстру корупціонерів».
 
Як раніше повідомляла «УМ», Артема Ситника звинуватили в отриманні подарунку у вигляді 25 тисяч гривень за 6 днів відпочинку в мисливському господарстві «Полісся-Сарни» на Рівненщині.
 
Виявилося, що директор бюро не змирився з цим рішенням вітчизняної Феміди і має намір оскаржувати в Європейському суді з прав людини накладений на нього штраф у розмірі 3400 гривень. За його словами, він сплатить штраф, щойно прийде відповідний запит. Але при цьому додав, що буде «робити все можливе, щоб тут домінував закон, а не бажання помсти окремих людей, які здійснюють тиск на суддів».
 
Керівник НАБУ наполягає, що на суддів тиснули на всіх етапах розгляду цієї справи, та дав зрозуміти, що не відчуває за собою провини.
 
«Ця адміністративна справа — продовження історії з рюкзаками. Деякі міністри прагнуть помсти і відповідно роблять усе, щоб якимось чином вплинути на моє перебування на посаді. Якби у мене було відчуття, що я щось таке скоїв, я би не перебував на цій посаді. На жаль, це простий спосіб спробувати усунути з посади, бо такі рішення не оскаржуються в касаційному порядку за нашим законодавством», — зауважив пан Ситник. 
 
І хоча він прямо не назвав прізвище Авакова, було зрозуміло чию саме помсту він має на увазі в контексті «справи рюкзаків Авакова» (а саме це прова­дження свого часу відкрили детективи НАБУ). 
 
Зауважимо, що два тижні тому в Центрі протидії корупції також наголосили в одній з публікацій, що за справою про відпочинок директора НАБУ на Рівненщині стоїть міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який нібито намагається таким чином дискредитувати орган, який розслідує скандальні закупівлі МВС. Зокрема, наразі НАБУ розслідує ще й скандальну закупівлю для поліції автомобілів Mitsubishi вартістю майже мільярд гривень. 
 
Тож не дивно, що раніше саме підлеглі Авакова з Нацполіції звинувачували Ситника та його друзів у тому, що їхній відпочинок оплатила інша людина і що посадовець не задекларував цей подарунок. Тоді як заяви Ситника та його друзів у суді про те, що витрати у 25 тисяч гривень були поділені порівну між ними, ні суд, ні поліція до уваги не взяли. 

Аваков і спортлото 

Міністр  Арсен Аваков відреагував на натяки директора НАБУ миттєво: у своєму «Твіттері» він фактично перейшов на особистості, вживаючи слова «дурень» та «ідіот». 
 
«Начальник НАБУ, корупціонер із реєстру — шукає привід виправдати своє неоплачене пияцтво, звинувачуючи кого завгодно, крім себе. За своє життя я звик прощати дурнів. Так легше не занурюватися в їхній бруд», — написав глава МВС.
 
При цьому він дав Ситнику кілька порад: «Відкрити пару-трійку фейкових справ самому; написати у ДБР, що міністр змушував його пити дорогий алкоголь і не платити за нього; написати в американське посольство, що це не він заявляв про підтримку Хіларі проти Трампа; написати у спортлото».
 
Після чого Аваков розлючено підсумував: «Тоді всі зрозуміють — ідіот. А ідіотів — шкода, їм треба допомагати».
 
Одразу після «твіта» міністра понад дві сотні нардепів підписали і зареєстрували у Верховній Раді проєкт постанови №3039 «Про звільнення голови НАБУ Артема Ситника».
 
Проте вже у понеділок на захист Артема Ситника висловилися посли «Великої сімки» з питань реформ в Україні. У відповідному «твіті» іноземні дипломати попередили Україну, що звільнення і призначення керівника Національного антикорупційного бюро має відбуватися відповідно до чинного законодав­ства.
 
«Для забезпечення доброчесності та незалежності українських антикорупційних інституцій важливо, щоб обрання та усунення керівництва цих органів відбувалось відповідно до чинного законодавства і щоб закони застосовувались однаково стосовно всіх інституцій», — зауважили посли. 
 
І нагадали, що з 2014 року члени G7 підтримують зусилля уряду та народу України зі створення НАБУ, Спеціалізованої антикорупційної прокуратури та Вищого антикорупційного суду.
 
Зазначимо, що, згідно із законом про НАБУ, Верховна Рада за наявності підстав та за пропозицією не менш як третини народних депутатів може прийняти рішення про звільнення директора Національного бюро з посади. 
 
Щодо підстав, які дозволяють Верховній Раді звільнити директора НАБУ, то для цього має бути обвинувальний вирок суду, що набув чинності; припинення громадянства України чи виїзду для проживання за межі України; набуття громадянства іншої держави; встановлення судом факту сумісництва; невчасного подання декларації про доходи та витрати; висновку аудиторів; боргів з аліментів; необґрунтованих активів.
 
Зауважимо, що жодного вироку Ситнику в суді не оголошувалося, Феміда ухвалила лише сплату штрафу за корупційне правопорушення.