У Херсоні хочуть пустити «з молотка» чотири бібліотеки та звільнити 75 бібліотекарів

12.02.2020
У Херсоні хочуть пустити «з молотка» чотири бібліотеки та звільнити 75 бібліотекарів

Бібліотеки залишаються громадсько-культурними центрами.

У центрі південного міста Херсон на масові акції протесту вже другий тиждень поспіль виходять працівники бібліотек — закладів, які намагаються продати з аукціону.
 
 
Містяни підтримують бібліотекарів та оцінюють рішення народних депутатів міськради не інакше, як зухвалу спробу рейдерського захоплення комунального майна.
 
 
Працівники закладів, які потрапили під незаконне скорочення, вже написали відкритий лист до Міністерства культури України.
 
 
Насторожує те, що однією з перших потрапила у список неугодних прекрасна бібліотека у центрі Херсона,  відома містянам уже понад 50 років поспіль.
 
Нещодавно там зробили хороший ремонт, поставили металопластикові вікна та двері, завезли нові меблі, — і лише після цього народні обранці несподівано зацікавилися приміщенням. Моментально вийшов документ за підписом чиновників Херсонської міськради: бібліотеку закрити за непотрібністю, а людей — звільнити!
 
— До складу комісії херсонські депутати свідомо не включили жодного представника нашого ОСББ, — обурюється глава ОСББ Олексій Лізунов. — Швидше за все, там вирішують свої шкурні питання, тому що приміщення на 90 квадратних метрів у центрі Херсона деяким ділкам спокійно спати не дає.
 
Якщо депутати Херсонської міськради все-таки зважаться виставити на аукціон відразу чотири бібліотеки: №24 і №7 (дитяча), а також №19 та №17 (дитяча), люди залишаться без роботи, а херсонці — не лише без книжок, а й без культурних заходів. Адже не секрет, що приміщення бібліотек давно перетворилися на освітні центри, де проводять культурно-масові заходи, виставки, фестивалі, тренінги, конкурси для дітей, а також лекції та майстер-класи.
 
Для представників влади Херсона приміщення міських бібліотек, загальною площею майже у тисячу квадратних метрів, — ласий шматок, на який можна швидко знайти покупців та нажитися. «Йдеться не про якісь розвалюхи, а про красиві бібліотеки з ремонтом, де не перший рік працюють справжні ентузіасти своєї справи, — розповідає бібліотекар Наталія Ткаченко. — Про яку оптимізації може йтися? Це банальне шахрайство з боку комісії херсонських депутатів».
 
Хто б сумнівався, чиновники вважають інакше та вже одностайно підтримали на засіданні сесії Херсонської міської ради проєкт рішення «Про затвердження переліку об’єктів, що перебувають у комунальній власності Херсонської міської територіальної громади та які підлягають приватизації». До скандального переліку потрапило 87 об’єктів комунальної власності, у тому числі й приміщення чотирьох міських бібліотек.
 
Проєкт цього рішення навіть «посоромилися» опублікувати на офіційному сайті Херсонської міської ради за 20 днів до голосування, як того вимагає закон. Депутати отримали документ перед початком голосування у сесійній залі. 
 
Перелік об’єктів приватизації навіть не дали розглянути депутатським комісіям, що також є порушенням регламенту сесії Херсонської міськради. А ось про приватизацію деяких об’єктів орендарі дізналися... вже після сесії. Тому законність ухвалення такого рішення викликає великі сумніви.
 
— Об’єкти комунальної власності не можуть «реалізовуватися у темну», — заявила секретар Херсонської міської ради Олена Урсуленко, яка виступає проти приватизації бібліотек. — У сесійній залі виникла досить дивна ситуація, коли за 20 хвилин до початку сесії всім роздали додатки, де було прописано, що для управління культури планується зняти 4 мільйони гривень. Я впевнена, що бюджетний процес не повинен так відбуватися.
 
Уже пізніше стало відомо, що депутати вирішили забрати зарплати в 75 працівників бібліотек, але, знову ж таки, зробили це підступно та без попередження, так і не оприлюднивши на офіційному сайті зміни у проєкті бюджету.
 
Тобто депутати міської ради із самого початку діяли незаконно, з порушенням процедур та регламенту, що дозволило херсонським активістам звернутися з позовною заявою до суду.
— Зі 103 мільйонів, які щорічно виділяють із бюджету міста на культуру,  83 йдуть на заробітні плати працівників. Так, це змушує задуматися, — пояснює депутат Херсонської міськради Валентин Сух. — Але навіть якщо депутати вирішать оптимізувати бібліотеки, вивільнені приміщення необхідно використовувати за призначенням, тобто для позашкільної та спортивної діяльності на благо дітей Херсона.
 
Відзначимо, що на даний час бібліотеки Херсона вносять за оренду приміщень символічну плату — 1 гривня на рік. Поза всякими сумнівами, ділки, які куплять на аукціоні ці будівлі та приватизують приміщення колишніх бібліотек, захочуть заробляти гроші на нерухомості та значно підвищать орендну ставку. Отож людей поставлять у нестерпні умови, роблячи все для того, щоб вони самі пішли, поступившись місцем чужим корисливим інтересам.
 
Саме так і трапиться у тому випадку, якщо з міського бюджету відмовляться вносити додаткові кошти на оплату оренди приміщень. На щастя, не всі депутати Херсонської міськради одностайні у своїй думці, що міські бібліотеки потрібно розпродати, а людей  звільнити. Рішення щодо оптимізації насамперед пов’язано з тим, що звітні цифри щодо відвідуваності цих бібліотек не відповідають дійсності. Адже відвідувачі приходять туди з дітьми і дуже часто стають учасниками свят та інших соціально значущих заходів.
 
— Набагато логічніше — об’єднати деякі філії бібліотек, а книжковий фонд передати до шкіл, перевести туди ж штатних працівників, — вважає депутат міськради Артем Кияновський. — Приміщення, в яких на даний час розташовані бібліотеки-філії, можна використовувати як кімнати дитячої та юнацької творчості.
 
За словами начальника управління культури Херсонської міськради Лариси Косенко, співробітники її відомства зробили необхідні розрахунки та надали їх для ознайомлення меру міста Володимиру Миколаєнку. Якщо він схвалить цей висновок, буде готуватися документ для зміни системи міських бібліотек, після чого це рішення повинні схвалити на сесії Херсонської міськради.
А поки що битва за бібліотеки у Херсоні триває й у кожної зі сторін є свої аргументи, хоча вже всім зрозуміло, що депутатів більше цікавлять заповітні квадратні метри, а не люди. 
Насамкінець зауважимо, що на даний час у Херсоні працює близько 130 бібліотек, включаючи бібліотеки-філії, шкільні, вишівські та обласні бібліотеки.