Контррозвідка СБУ викрила схему встановлення на танки несправних та вживаних агрегати

07.02.2020
Ще не стих скандал навколо неякісної сталі, поставленої з Лозової для виробництва БТР-4 на Харківському КБ імені Морозова, як з’явилася схожа новина.
 
Контррозвідка Служби безпеки України блокувала постачання несправних агрегатів на ДП «Харківський бронетанковий завод», що займається ремонтом і технічним обслуговуванням військової техніки для потреб української армії.
 
 
Як повідомила пресслужба відомства, влітку минулого року в межах виконання держзамовлення комерційна фірма із Запорізької області здійснила поставку трансмісій для танків Т-64 і Т-80.
 
Вартість контракту — 2,5 мільйона гривень.
 
Але пізніше з’ясувалося, що замість якісних комплектуючих до Харкова прибула партія несправних запчастин, котрі вже були у використанні.
 
За даними експертів, старі танкові агрегати запорізькі «умільці» трохи пофарбували, перебили на них серійні номери й спробували збути як нову продукцію. Отримати гроші комерсанти не встигли, оскільки на заводі вчасно помітили брак.
 
У межах відкритого кримінального провадження правоохоронці провели обшуки за місцями ремонту та зберігання неякісних деталей, а також у помешканнях фігурантів справи в Харкові, Мелітополі та Нікополі.
 
Під час слідчих дій вилучено контрафактні запчастини для броньованої техніки, устаткування для фальсифікації серійних номерів, бухгалтерську документацію, печатки та інші матеріали, що доводять незаконні оборудки.
 
Директору фірми-постачальника повідомлено про підозру у вчиненні злочину. Якщо провина керівника буде доведена у суді, йому загрожують 12 років в’язниці з конфіскацією майна і позбавлення права займатися певною діяльністю на термін до 3 років.