Гончарук пообіцяв зменшити зарплати та премії урядовцям

07.02.2020
Зменшити заробітну плату міністрам. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук під час наради в офісі президента заявив: відтепер в уряді зменшать розмір не лише зарплат, а й премій чиновникам. Від трьох до п’яти середніх зар­плат по Україні.
 
Саме стільки відтепер становитиме зарплата міністрів та їхніх заступників у Кабміні. Прем’єр-міністр Олексій Гончарук змушений був це заявити пiсля скандалу з нарахуванням премій чиновникам напередодні Нового року.
 
«Ми домовилися про те, що зарплата міністра, заступника міністра, інших високопосадовців буде прив’язана до середньої зар­плати по країні. Зарплата міністрів та їхніх заступників буде в діапазоні від трьох до п’яти середніх заробітних плат. І потрібно припиняти виплати по 200-400% премій — максимальна премія буде не більше, ніж один оклад», — сказав прем’єр.
 
Якщо ж порахувати, то середня зар­плата, за даними Держстату, в Україні становить 12 264 гривнi. Таким чином, мінімально міністри можуть отримувати 36,792 гривні, максимально — 61 тисячу гривень.
 
Завдяки цьому уряд хоче, щоб розмір зарплати міністрів, заступників міністрів та інших високопосадовців в Україні прив’язали до середньої по країні. Таке рішення прем’єра підтримав і президент Володимир Зеленський, наголосивши на тому, що пов’язувати платню з коефіцієнтом середньої заробітної плати є справедливим.
 
«Мені здається, дуже справедливо, що ви прив’язуєте платню з коефіцієнтом до середньої заробітної плати по країні, і якщо вона збільшується, то у всіх збільшується, а якщо зменшується, то й у високопосадовців також», — заявив Зеленський.
 
Відреагували на ситуацію із зар­платами і в парламенті. Опозиційні фракції звернулися з вимогою створити тимчасову слідчу комісію.
 
Саме вона має розслідувати справу з нарахуванням завищених зарплат чиновникам. Ба більше, депутат Олексій Гончаренко подав законопроєкт до парламенту щодо скорочення зарплат як чиновникам, так і депутатам.
 
«Хочуть скоротити зарплати, нехай на ділі це покажуть. Я зареєстрував законопроєкт, яким пропоную зафіксувати зар­плати народними депутатам у розмірі 10 тисяч гривень. Не може бути такого, що люди в середньому отримують 12 тисяч, а депутати — 100 тисяч», — зазначив Гончаренко. 
 
Тим часом у президентській партії «Слуга народу» свою позицію стосовно зарплат коментують по-різному. Дехто виступає за високі зарплати депутатам, адже відповідальність парламентаріїв немаленька. Дехто ж вважає: для чиновників зарплата не має бути більшою за 100 тисяч гривень — і це вже з урахуванням премії.
 
Про це в кулуарах заявив народний депутат від фракції «Слуга народу» Олександр Корнієнко. Нагадаємо, скандал навколо зарплат чиновникам розгорівся напередодні Нового року.
 
Коли більшість міністрів отримали премії у розмірі 100 i бiльше тисяч гривень. Олії у вогонь підлила і заява міністерки освіти Ганни Новосад, яка заявила, що утримувати дитину на зарплату в розмірі 36 тисяч гривень неможливо.