Побиття євромайданівців у Харкові: проти Кернеса та його охоронців поновили справу

05.02.2020
Геннадій Кернес знову їздитиме на судові засідання до Полтави, де кілька років поспіль розглядалося кримінальне провадження за позовом двох учасників мирних акцій протесту в січні 2014 року. Останні, як «УМ» уже повідомляла, звинуватили міського голову та його охоронців у незаконному затриманні та побитті поблизу харківського готелю «Національ».
 
Процес тривав до 10 серпня 2018 року, після чого суддя Київського райсуду Полтави Андрій Антонов ухвалив постанову, в якій розцінив систематичну неявку прокурорів на дебати як відмову від обвинувачення і закрив кримінальне провадження.
 
Здавалося б, у тій нескінченній історії було остаточно поставлено крапку, але днями з’явилося нове повідомлення. Полтавський апеляційний суд задовольнив апеляційні скарги Офісу Генерального прокурора щодо справи пана Кернеса та його охоронців, і наразі обвинувальний акт у вказаному кримінальному провадженні направлено на новий судовий розгляд.
 
Для більшої переконливості у столичному правоохоронному відомстві нагадали, що «відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її провину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду».
 
Сам фігурант поновленої справи зустрів чергові пертурбації досить оптимістично, про що й повідомив на своїй сторінці у «Фейсбуці». «Упевнений, що під час повторного розгляду цієї шитої білими нитками справи я та мої адвокати зможемо довести мою невинуватість, — повідомив він. — Тим паче що прокурори, які невміло фальсифікували цю справу стосовно мене, виявилися такими «професійними», що не змогли пройти переатестацію в офісі генерального прокурора України й були звільнені».
 
Він укотре наголосив, що й далі вважає «полтавську» справу замовною, і тому має намір домагатися виправдального вироку.
 
«Термін давності в цій справі давно минув, але я категорично проти того, щоб її було закрито через термін давності, — написав він у соціальних мережах. — Мене так само не влаштовувало те, що суддя першої інстанції закрив її через те, що прокурори відмовилися підтримати своє обвинувачення. Я хочу, щоб ця справа закінчилася лише одним — рішенням суду про мою невинуватість. І заради цього я готовий їздити до Полтави, хоч це мені як міському голові Харкова й не дуже зручно».
 
Зважаючи на останні судові рішення як щодо учасників подій Революції гідності, так і подальших бойових дій щодо російської агресії на сході України, оптимізм Кернеса має підстави.