Зв'язок поколінь: особливі рецепти Вероніки Степанченко зі Львівщини

05.02.2020
Зв'язок поколінь: особливі рецепти Вероніки Степанченко зі Львівщини

Вероніка Степанченко.

Коли слухаєш розповіді господинь про кулінарну творчість, укотре пересвідчуєшся у тому, що гармонія на землі існує.
 
 
І що не треба шукати її за тридев’ять земель, а у власній родині, у власній душі.
 
 
Вероніка Степанченко зі Львівщини, рецепти якої ми сьогодні публікуємо, якраз цю гармонію в собі втілює: творча в усьому, за що береться, швидка, як кажуть — моторна, миловида і дуже доброзичлива. 
 
Вероніка вирощує квіти, каже, що вони в неї всюди. «Їх у мене безліч, та мені хочеться щоразу нові види та сорти. Це мій «маленький рай», у якому я відпочиваю душею і тілом. Також люблю читати, захоплююсь психологією».
 
Мама двох синочків — восьмирічного Владика та десятирічного Тарасика — на кухні творить насамперед для них.
 
«Для мене кулінарія — як мистецтво! Приготовані страви мене надихають на нові звершення. Особливо коли діти та чоловік із задоволенням ласують! — каже вона. — Мої сини мені дуже допомагають, особливо старший Тарас, часто звертаюсь до нього за порадою назви нової випічки чи страви. Це так прекрасно, коли тебе можуть навчити твої діти!».
 
Так, до речі, і є: кулінарія — це та ниточка, яка пов’язує всі наші покоління: смачні рецепти передаються з покоління в покоління, а з ними — й історія.
 
«Любов до кулінарії у мене проявилася ще в ранньому дитинстві, — продовжує Вероніка. — Малесенькою ліпила з мамою вареники, вирізала печиво, крутила рогалики. І хоч часто не виходило, але мене це не зупиняло! Вже в 12 років я місила паску та пампушки! Потім пішли пляцки, тортики. Освіту, звичайно, я теж отримала кулінарну: спочатку середню — кухаря-кондитера, а потім вищу— технолог харчування. Працювала кондитером. Опорою, підтримкою та моїм натхненням є мій коханий чоловік Назар! Коли я не встигаю чи маю багато роботи, він залюбки мені допомагає! Для мене це і є проявом любові. Я дуже щаслива! У мене чудова сім’я, займаюсь улюбленою справою, яка приносить задоволення не лише мені, а й іншим! У цьому, напевне, і є сенс життя!». 
 
Бачите, якою красивою і натхненною буває домашня кулінарія, і не лише. Отож надихаймося порадами Вероніки і створюймо власну гармонію!

Капустяники з фаршем

Почнемо з них. «Це дуже смачна, економна і дієтична страва! — каже господиня. — Хто не їсть смаженого — запечіть у духовці! Вихід із цієї порції — 16 штук».
 
Потрібно: фарш (у мене курячий) — 500 г, капуста білокачанна — 700 г (нашаткувати), 1 склянка окропу, сіль, перець, цибулина (натерти), 4 ст. л. манки (сухої), 2 яйця.
 
Капусту нарізану залити окропом, підсолити, відварити під кришкою 15 хв. Відцідити, холодну з’єднати з фаршем, яйцем, цибулею, спеціями і додати манку. Має постояти 15 хвилин, щоб манка розбухла. Тоді формуємо котлетки і обсмажуємо або запікаємо! Це смакота! 
 
Піца з мисливськими ковбасками
 
Бездріжджова — і також смакота, не сумнівайтеся! 
 
За рецептом Вероніки Степанченко потрібно: 400 г кисломолочного сиру, 2 яйця, 4 ст. л. олії, 2 ст. л. м’якого маргарину, 2 склянки борошна,1 ч. л. соди, 1 ст. л. оцту, дрібка солі. Вихід — 2 коржі, начинка розрахована на 1 корж.
 
Начинка: 2 мисливські ковбаски, =помідор, половина червоного перцю, 2 ст. л. кукурудзи, петрушка, кріп, 100 г голландського сиру.
Корж змащуємо соусом: 1 ст. л. кетчупу, 1 ст. л. майонезу — вимішати і змастити. На соус викласти кружечками ковбаски, овочі, зелень, затерти сиром. Пекти в духовці, розігрітій до 180 градусів, 15-20 хвилин.

Запечена курочка з картоплею 

«Це дуже смачна, ароматна і найголовніше — швидка страва, до того ж і гарнір, і м’ясо готуються разом, смак — неперевершений!» — розповідає про свій черговий кулінарний шедевр Вероніка.
1 кг курятини замаринувати: майонез, кетчуп — по 1 ст. л., сіль, цукор, спеції — за смаком, 2 цибулини — кружечками. Має постояти зо дві години. Картоплю нарізати на частинки. На деко викладаю картоплю, зверху — м’ясо, пів склянки окропу. Пекти в духовці 1 год. при температурі 180 градусів. Буде дуже смачно!

Неймовірний яблучний пляцок

«Дуже смачний, ароматний, ніжний пляцок, просто тане в роті... Гармонійне поєднання горіхів, маку та кокосу з яблучним кремом — це божественно!» — каже Вероніка. Вихід — 3 кг, форма 18х26 см.
 
Тісто: маргарин м’який 120 г, цукор 100 г, сметана 100 г, олія 160 г (8 ст. л.), борошна 450 г, розпушувача 20 г. Замісити м’яке тісто, на годину в холодильник. Розділити на 6 частин.
Начинка: 700 г яблук потерти, 100 г цукру проварити 10 хвилин, розділити в 3 каструльки, по 200 г пюре, до 1-ї додати 100 г кокосової стружки, до 2-ї — 100 г січених горіхів, до 3-ї 100 г маку. Кожну начинку проварити ще 2 хвилин. Коли охолоне, робимо коржі. Розкачати тісто , викласти першу начинку, зверху знову тісто, проколоти вилкою, і так іще 2 коржі. Пекти 25 хвилин при температурі 180 градусів.
 
Крем: яблука — 700 г (натерти), цукор — 80 г (проварити), додати 60 г сметани. Остудити, окремо збити 250 г масла, додати 1 ст. л. цукрової пудри, додати яблучне пюре, збити разом. Холодні коржі перемастити, зверху шоколад або глазур. І ваша яблучна насолода готова!

Веселка на столі

Ніжні бісквітні коржі, легкий заварний крем та смачнющі яблучні прошарки — це гармонія смаку та задоволення під назвою «Веселка»!
Печемо 3 бісквітні коржі (форма 25 на 30 см).
 
Перший — ванільний: 4 яйця, 4 ст. л. цукру, ванілін збити на пишну масу, 4 ст. л. борошна (просіяти), додати 1 ч. л. порошку до печива, з’єднати. Випікати при температурі 180 градусів 20 хвилин.
Другий корж такий самий, тільки 3 ст. л. борошна і 1,5 ст. л. какао. 
 
Третій корж такий самий, але до 3 ст. л. борошна додати 1 п. польського киселю (вишневого сухого).
 
Заварний крем: 0,5 л. молока, 0,5 ст. цукру, 2 ст. л. крохмалю, 2 ст. л. борошна, ванілін. Заварити крем помішуючи, остудити, окремо збити 250 г масла і 2 ст. л. цукрової пудри, по ложці додавати заварний крем.
 
Яблучна маса: 1 кг почищених яблук потерти на грубій терці, додати 0,5 ст. цукру проварити 5 хв., розділити на 2 частини, до 1-ї додаємо суху червону галаретку (вишневу, тобто желе), до 2-ї додаємо суху галаретку зелену (ківі або агрус), до гарячої яблучної маси всипаємо та вимішуємо до повного розчинення (не варити, зняти з вогню!). Коли яблучна маса охолоне і почне застигати, збираємо пляцок. 
 
Крем розділити на 4 частини. На низ: білий бісквіт — крем — зелена маса — крем — чорний бісквіт — крем — рожева маса — крем — рожевий бісквіт. Зверху — шоколадна глазур. Пляцок поставити в холодильник на 6 годин.
Крім неймовірного смаку — це так красиво! Спечіть собі на свято!

Чиста «Насолода»

«Пляцок «Насолода»— це ніжні пухкі бісквіти, хрусткий мак та ароматне неймовірно смачне суфле», — не зупиняється на досягнутому Вероніка і радить спекти насолоду — у прямому розумінні. 
Печемо за її рецептом! Форма 20х30. 
 
Насамперед слід спекти 2 бісквіти: 4 яйця, 4 ст. л. цукру, ванільний цукор, збити міксером, тоді додати 4 ст. л. борошна і 1 ч. л. розпушувача. Зробити таких два. Пекти при температурі 200 градусів 15 хвилин.
 
Маковий: 5 яєць, 5 ст. л. цукру, ванілін, збити, тоді 5 ст. л борошна, 1 ч. л. розпушувача, 200 г сухого маку (можна змолоти в кавомолці).
 
Суфле: 600 г жирної сметани або вершків, 4 ст. л. цукрової пудри, окремо розчинити 2 червоних желе в 500 г води, коли желе почне гуснути, збити сметану з пудрою і потрохи вливати густіюче желе. Суфле розділити на 2 частини. Пляцок на ніч поставити в холодильник. Може бути як пляцком, так і тортом!

«Персиковий аромат»

«Це мій авторський рецепт! — по праву пишається власним кулінарним шедевром майстриня. — Дуже ніжний, смачний, легкий сирно-персиковий торт, в якому чудово поєднуються ванільний бісквіт, крем-чіз і шматочки персика». 
 
Рецепт: до 3 яєць додати 3 ст. л. цукру, 1 пакетик ванільного цукру та збити на пишну масу. Потім додати 3 ст. л. просіяного борошна і 1 ч. л. розпушувача. Спекти 2 такі коржі. Форма — 26 см, температура — 180 градусів, час — 20 хв.
 
Крем-чіз: 1 кг кисломолочного сиру перебити блендером, додати 100 г цукрової пудри (можна більше), ванільний цукор чи есенція — до смаку, 200 г збитої сметани (з’єднати з пудрою і ванількою). Окремо перед цим розчинити 30 г желатину у 150 г води чи молока (холодного, щоб набух), потім желатин розтопити у мікрохвильовці, щоб повністю розтопився, і з’єднати зі сметаною і сиром. Бісквіт просочити ванільною водою, на нього викласти половину сирної маси, розрівняти і поставити в холодильник на пару хвилин. Іншу частину сиру тримаємо в теплому місці, бо застигає швидко!
 
Окремо перед цим готуємо персикову прослойку: 1 банку консервованих персиків (велика, 850 г) порізати на шматочки, 100 г рідини зцідити, до них додати 2 ч. л. ( з гіркою) агар-агару. Маса має постояти 30 хвилин. Далі шматочки персиків і рідину, що залишилась, довести до кипіння, а коли закипить, влити розчинений агар-агар і проварити 3-5 хвилин на середньому вогні. Охолодити помішуючи, коли почне гуснути — викласти на корж із сиром, розрівняти. Відправити знову в холодильник на 5 хвилин. Після цього викласти 2-гу частину крем-чізу і зверху притиснути бісквітом. Бісквіт просочити. Прикрасити на ваш смак. Має постояти в холодильнику не менше 6 годин. 
Скоро весна, нагадують намТетяна ЗІНЧЕНКОнаші кулінарні майстрині, зокрема Вероніка Степанченко, творіть смачні страви по-весняному! Натхнення і смачного!
 
Тетяна ЗІНЧЕНКО