Удар за ударом: нові ініціативи «Слуги народу» загрожують згортанням демократії в Україні

05.02.2020
Удар за ударом: нові ініціативи «Слуги народу» загрожують згортанням демократії в Україні

Цікавим, навіть з озвученням діагнозу, виявися перший робочий день третьої сесії Верховної Ради дев’ятого скликання. 
 
 
Спочатку депутати з трибуни вітали один одного з початком роботи чергової сесії, а підсвідомо, напевне, з тим, що життя в Раді для них радісно продовжується. А потім понеслось...

Згортання демократії?

Верховна Рада попередньо схвалила законопроєкт про скорочення кількості депутатів. Цей документ також передбачає закріплення у Конституції пропорційної моделі виборів в Україні.
Ця сесія вирізняється від інших тим, що нараховує аж п’ять законопроєктів, які вносять зміни до Конституції України. З-поміж усіх — гостро постало питання про зменшення кількісного складу депутатів Верховної Ради з 450 до 300 осіб. 
 
Серед обґрунтувань скорочення називалось зменшення кількості населення України.  Однак чинні нардепи розходяться у поглядах щодо цього. Скажімо, мажоритарники з групи «Довіра» вважають, що за умови зменшення кількості народних депутатів у виборців значно зменшаться i шанси на те, щоб догукатись до основної гілки влади — парламентарiїв. Звісно, у законопроєкті для мажоритарників закладені невеселі перспективи. Вони називають законопроєкт, за яким «мажоритарка» має зникнути — звуженням демократії та узурпацією влади. 
 
Зважаючи, скільки коштів і сил втрачають мажоритарники у передвиборчих гонках, то їхній праведний гнів можна зрозуміти. І крім того, не всі мажоритарники апріорі прихильні до влади, водночас маючи певний авторитет у себе в округах. А це виявляє їх певну автономність і змушує шукати до них підхід, подекуди шляхом і компромісів. Вочевидь, зміни спровоковані саме цим фактором, а не якимись там притягненими за вуха європейськими стандартами, що їх влада використовує у разі власної потреби. 
 
Проте, за словами представника президента в Конституційному Суді, народного депутата Федора Веніславського, закон у цілому може бути прийнятий у вересні. 

Альона Бабак: «Не спекулюйте і відпустіть на свободу!»

Після випущеної пари «про різне» депутати за скороченою процедурою розглянули питання звільнення Альони Бабак із посади міністра розвитку громад та територій України. Саме це міністерство займається децентралізацією.
 
Нагадаємо, що законопроєкт щодо децентралізації повернуто на доопрацювання, оскільки в нього була загорнута мета більшої централізації, а не самостійності регіонів та, що найнебезпечніше для України в стані війни, — федералізації. 
 
Виступаючи перед депутатами, Альона Бабак спочатку звинуватила у своєму звільненні будівельне лобі, будівельну мафію, котра спрутом захоплює всі цікаві для себе майданчики, незважаючи на те, що для забудови чималої кількості об’єктів не має права — мова про парки, історичні місця, дитячі майданчики, набережні та ін.
 
А потім попросила нардепів задовольнити її заяву про звільнення за власним бажанням, не спекулювати на її звільненні та відпустити «на свободу». 
 
Народний депутат від «Європейської Солідарності» Олексій Гончаренко зазначив, що з посади міністра звільняється людина, котра бореться з мафією, мовляв, значить, президент Зеленський підтримує мафію? 
 
Депутат від «Батьківщини» закликав вважати виступ міністра Альони Бабак заявою про злочин. 
 
Зрештою, депутати підтримали проєкт закону про звільнення Альони Бабак із займаної посади. Натомість на цю складну, наповнену різними протиріччями ділянку роботи призначили Дениса Шмигаля, котрий раніше очолював Івано-Франківську ОДА.
 
Причому статус цього напряму підвищується, бо відтепер Шмигаль буде не лише міністром розвитку громад та територій України, а й віцепрем’єр-міністром. Однак про якісь конкретні кроки, плани в цьому напрямку ніхто від новопризначеного віцепрем’єра не почув. 

Ні — закриттю лікарень!

Також тон роботі третьої сесії задало засідання соціальної ради, що проходило напередодні засідання ВРУ, де визначились законодавчі соціальні пріоритети для цієї сесії, зокрема: підняти розмір мінімальної пенсії (наразі вона складає 1638 гривень); заборонити продаж землі та скасувати медичну реформу.
 
Щодо останнього, то народний депутат від фракції «Опозиційна платформа — За життя» Наталя Королевська зазначила, що наступний етап медичної реформи починає діяти вже з 1 березня, і він передбачає перекваліфікування лікувальних закладів, що, за визначенням Королевської, означає їх ліквідацію.
 
«Ми маємо діяти негайно, аби не дати назавжди зачинити й ліквідувати лікарні та госпіталі», — сказала нардеп Королевська. 
 
Усі баталії щодо цих питань ми матимемо нагоду спостерігати далі.

«А що, так можна було?»

Усі ці важливі питання першого робочого дня третьої сесії розглядалися на тлi того, що правлячій монокоаліції було зовсім нецікаво, що говорять у залі їхні колеги з інших фракцій. Третина місць у сесійній залі пустувала. 
 
Не полишало відчуття, що члени уряду, котрі були присутні на сесії, прийшли просто потусуватись, щоб вирішити свої лобістські питання, не відходячи від «каси». 
 
Народний депутат Вадим Рабінович зауважив, що відтепер завдано удару по українському парламентаризму — на вході охорона перевіряє депутатів і в самій сесійній залі перебувають охоронці. 
 
«Янукович сидить у Ростові, спостерігає за цим усім і думає: а що, так можна було?.. Хочу звернутись до наших «зелених» друзів. Ви все робите для того, аби все ламати й нищити — розпродати землю, закрити рота ЗМІ, щоб люди не знали правду, нехай краще сміються, а потім розпродають собак, аби було чим заплатити за газ», — застеріг депутат Рабінович. 
 
Вочевидь, подібні застережні заходи застосовуються для того, аби легше діяти в турборежимі для прийняття принципових для влади й суперечливих для суспільства законопроєктів. 
 
Також на цьому тижні у порядку денному заплановано розгляд, підозрюємо й прийняття, відповідного законопроєкту із ще одного суперечливого й дуже чутливого для суспільства питання — відкриття ринку землі сільськогосподарського призначення.
 
Тетяна ГОДОВАНЕЦЬ