Уперше за багато років футзальна збірна України не зіграє у фіналі «мундіалю»

05.02.2020
Уперше за багато років футзальна збірна України не зіграє у фіналі «мундіалю»

Іспанці позбавили футзальну збірну України останніх сподівань на потрапляння до фінальної частини ЧС-2020. Фото з сайта xsport.ua. (Фото з сайта xsport.ua.)

По завершенні фінальної частини футзального чемпіонату Європи-2018 керівники УЄФА оголосили, що змінюють частоту проведення континентальних форумів, збільшуючи міжтурнірний проміжок із двох до чотирьох років.
 
 
Окремі збірні Старого світу, що мають найнижчий рейтинг, уже зробили перші кроки в кваліфікаційному турнірі Євро-2022, однак основна фаза його відбіркової кампанії запланована на наступний рік.
 
 
Водночас найкращі збірні європейського континенту нині зосереджені на боротьбі за перепустки на цьогорічний «мундіаль», котрий прийматиме Литва.
 
 
У чотирьох містах континенту наразі тривають матчі еліт-раунду кваліфікації ЧС-2020, після котрих визначаться чотири володарі прямих путівок до Литви (їхніми власниками стануть переможці чотирьох квартетів), а також четвірка учасників стикових матчів (збірні, що другими фінішують у своїх «пульках»).
 
В одному з таких еліт-квартетів перебуває й збірна України. Її турнірне майбутнє в контексті ЧС-2020 мало визначитися в баталіях зі збірними Франції, Іспанії та Сербії.
 
І хоча на підопічних Олександра Косенка в сербському місті Ніш іще чекає поєдинок заключного туру проти французів, жодного турнірного значення для «синьо-жовтих» він уже не матиме.
 
Дві поразки українських футзалістів на старті групового турніру з паралельними успіхами сербів та іспанців повністю позбавили команду Косенка шансів навіть на стикові матчі. Відтак у грі з Францією збірна України матиме можливість відстояти хіба що честь прапора, адже жодних турнірних завдань вирішити в матчі не вдасться.
 
Слід визнати, що з жеребкуванням еліт-раунду українській збірній не пощастило, адже наявність у квартеті семиразового чемпіона Європи — збірної Іспанії — серйозно зменшувало шанси інших учасників групи на здобуття прямої перепустки на «мундіаль».
 
Тож під час підготовчого збору тренерський штаб Олександра Косенка основний акцент зробив на матч із господарями «пульки». 
 
«Мививчали супер­ни­ків,  переглядали відео. У вівторок розбирали сербів, у середу дивилися їхній матч із французами в основному раунді відбору. Переглянули одночасно двох суперників. Звісно, основний акцент — на балканцях, з якими ми проведемо перший матч еліт-раунду», — пояснював деталі підготовки очільник української збірної.
 
Відзначимо, що національна команда нинішнього зразка зібрана з гравців трьох кращих команд українського чемпіонату — херсонського «Продексіму», київського «ХІТа» та іванофранківського «Урагану».
 
До слова, столичний колектив був останнім спаринг-партнером «синьо-жовтих» перед їхнім відльотом до Сербії. У поєдинку в Броварах «ХІТ» завдав збірникам мінімальної поразки (4:3), вказавши Олександру Косенку на слабкі місця в його команді.
 
Для успішного проходження кваліфікації в Ніцці «синьо-жовтим» потрібно було ввійти у змагальний ритм без розкачки. «Якщо справді грати, а не боятися й думати про те, хто твій суперник, то результат прийде», — підбадьорював свою команду Косенко.
 
Однак у стартовому поєдинку українські футзалісти зазнали розгрому від сербів — 2:5. У наступній грі — проти іспанців — права на поразку «синьо-жовті» взагалі не мали.
 
Проте, пропустивши від титулованого суперника вже на стартовій хвилині, вітчизняні збірники не знайшли можливостей, аби змінити перебіг двобою (1:3), втративши таким чином усі шанси на участь в майбутньому «мундіалі». Зауважимо, що це перший за останні 20 років кваліфікаційний прокол «синьо-жовтих» на шляху до планетарного форуму.