Балістична експертиза довела російську агресію проти українського катера «Бердянськ»

04.02.2020
Балістична експертиза довела російську агресію проти українського катера «Бердянськ».
 
 
Представники ВМС України заявили, що зняли фрагменти броні та залишки осколків від снарядів, які є достовірним доказом «агресивних та протиправних дій Росії» у Керченській протоці біля берегів Криму 2018 року.
 
 
Отримані докази стали вагомими аргументами для перемоги у суді.
 
Раніше фахівці Міжнародного трибуналу ООН з морського права підкреслили, що Україна прийняла кораблі на відповідальне зберігання, оскільки вони є речовим доказом у кримінальній справі про незаконне порушення кордону РФ.
 
— Пробоїна на українському бронекатері — результат прямого попадання бронебійного снаряда, запущеного ударним вертольотом Ка-52 Чорноморського флоту РФ, — заявив командувач Військово-морських сил України Ігор Воронченко. — Буксир «Яни Капу» та малий броньований катер «Нікополь» — найближчим часом плануємо відремонтувати на судноремонтному заводі власними силами.
 
У МЗС України заявили, що експертиза необхідна також для того, аби документально встановити, що саме вкрадено російською стороною після полону трьох маломірних суден нашої країни.
 
За словами командувача ВМСУ Ігоря Воронченка, російські військові варварськи спотворили катери та рейдовий буксир, цитуємо: «росіяни їх угробили. Зняли навіть плафони, розетки та унітази».
 
У Відні на Форумі зі співпраці у сфері безпеки ОБСЄ заступник постпреда України при міжнародних організаціях Ігор Лоссовський повідомив, що сума збитків, які Москва завдала українським кораблям, становить не менше 55,5 мільйона гривень, або 2,1 мільйона євро. Точну суму назвуть одразу ж, як буде завершено комплексне розслідування.
 
Нагадаємо, Міжнародний трибунал ООН iз морського права ще 25 травня 2019 року виніс наказ про застосування забезпечувальних заходів, де встановлено обов’язок Росії негайно повернути Україні малі броньовані артилерійські катери «Нікополь», «Бердянськ» та рейдовий буксир «Яни Капу».
 
Крім того, Росію зобов’язали звільнити для повернення до України 24 членів екіпажів захоплених військових кораблів. І тільки на початку вересня 2019 року бранці Кремля повернулися додому — «чомусь» у рамках двостороннього обміну утримуваними.
 
А у листопаді в нейтральних водах відбулася передача захоплених біля берегів Криму українських військових суден. «Бердянськ», «Нікополь» та «Яни Капу» повернулися у порт Очакова (Миколаївська область) після року утримання в окупованому Криму. Однак нинішній технічний стан озброєння та кораблів не дозволяє використовувати їх за призначенням.
 
На всіх повернених через міжнародний суд військових кораблях присутні ознаки мародерства (особливо на буксирі «Яни Капу») та демонтажу озброєння й військового устаткування: все навмисно частково пошкоджено або демонтовано.
 
Стан переданих кораблів повинні відновити після проведення слідчих дій фахівці Державного бюро розслідувань та військової прокуратури України. Цей звіт дозволить передати інформацію для надання правової оцінки діям Російської Федерації до українських та міжнародних судових інстанцій.