Аномально тепла зима спровокувала справжній бебі-бум в Асканії-Новій

04.02.2020
Восьмеро бізонят народилося у херсонському біосферному заповіднику з початку нового 2020 року станом на початок лютого.
 
Цьогоріч зима на півдні України видалася теплою та безсніжною, нічні заморозки практично відсутні, тож у трави у полі вистачає, а молока у бізонихи достатньо на всіх, тож вони дуже швидко виростуть.
 
Цікаво, що зимове потомство у матері-бізона народилося більше утепленим, аніж це буває у літній період: малюки з’явилися на світ з незвично густим рудим підшерстям.
 
— Три останніх зими у нашому регіоні видалися дуже теплими, тому «збій у програмі народжуваності» спостерігається як у рослинному, так й у тваринному світі, — розповів директор Херсонського біосферного заповідника Віктор Гавриленко. — Хоча ми передбачили випадок можливого похолодання у весняний сезон та підготували подвійну порцію сіна для бізонів iз малюками й теплі будиночки на випадок раптових снігопадів.
 
Відзначимо, що в Асканії-Новій за роки незалежності України вивели найбільше стадо американських бізонів серед всіх європейських зоопарків — маємо вже 60 дорослих биків.
 
Буйним цвітінням відреагували на аномально теплу погоду в січні-лютому на півдні України як традиційні, так й екзотичні рослини.
 
Відомий у Херсоні біолог Михайло Підгайний сфотографував квітучі хризантеми на Дніпровській набережній, яким байдужі нічні заморозки до мінус 2-4 градуси.
 
А в Херсонському ботанічному саду в лютому розцвіли троянди, японська айва, барбарис та інша екзотика. Якщо в обласному центрі можна помилуватися квітучими кущами троянд, ніжними бутонами жимолості, японської айви, «сережками» ліщини, пролісками й іншими невластивими для цієї пори року квітами та зеленню, то в Олешківських лісах місцеві мешканці збирають відрами гриби! Депутат Херсонської міськради Оксана Дьякова оприлюднила оригінальні фотографії з кошиком лісових грибів серед зими.
 
Аномально тепла зима й фермерам Херсонщини дала шанс на додатковий заробіток.
 
Так, аграрій із села Семенівка Каховського району Херсонської області 17 січня 2020 року посіяв моркву та сподівається, що вже на початку червня збере перший урожай.
 
Чоловік визнає, що сезон 2020 року дав можливість провести унікальний експеримент, а щоб прискорити дозрівання рослин, налагодив систему крапельного зрошення.
 
Аномально теплі зими дозволили підприємцям освоїти нові перспективні види бізнесу. Приміром, херсонець Роман Гненний вирощує в тепличних умовах бананові дерева, мандарини, лимони, апельсини та ананаси. А ось підприємець Леонід Козлов зважився на експеримент з акліматизацією червоно-клешневих австралійських раків.
 
Він інвестував у виробництво понад 400 тисяч гривень та уклав договір iз Херсонським аграрним університетом, замовивши розробку технології промислового вирощування та науковий супровід проєкту.
 
Завідувач кафедри водних біоресурсів та аквакультури ХДАУ Павло Кутіщев впевнений у перспективах вирощування цього виду раків на півдні України. З приходом весни молодих раків випускають у водойми, розташовані у Голопристанському та Каховському районах Херсонської області.