У харківських лікарнях відкрили відділення на випадок появи в області коронавірусу 2019-nCoV

04.02.2020
Харківська облдержадміністрація виділила пів мільйона гривень для облаштування спеціальних відділень на випадок, якщо злощасний китайський вірус таки з’явиться в регіоні.
 
Цим коштом у дитячій i дорослій інфекційних лікарнях обладнали повністю ізольовані бокси та закупили необхідні препарати.
 
«У першу чергу ми придбали засоби захисту медичних працівників (костюми, маски), а також антибактеріальні та противірусні препарати, діагностичний матеріал, — повідомив директор КНП «Харківська обласна клінічна інфекційна лікарня» Павло Нартов. — Отримаємо 200 масок-респіраторів, декілька тисяч звичайних масок, понад тисячу рукавичок тощо».
 
Кожен iз підготовлених боксів має окремий вихід на вулицю, санвузол і автономну систему вентиляції. Тут одночасно можна розмістити 150 чоловік. Але на випадок епідемії лікарні Харківщини, завдяки підготовленим місцям, готові надати стаціонарну допомогу 750 пацієнтам.
 
Директор обласної дитячої інфекційної лікарні Дмитро Кухар повідомив, що, окрім традиційного набору медикаментів, заклад отримав спеціальне обладнання і закупив додаткову кількість діагностичного матеріалу. У підсумку коронавірус можна буде легко виявити у ПЦР-лабораторії цього закладу.
 
«Лабораторний діагностикум для виділення грипу в нас є, запас на приблизно 200 осіб, — уточнив він. — Також минулого року ми отримали з київського Центру грипу АмпліСенс на 50 досліджень по коронавірусу. Він не визначає окремі типи вірусу, але нам важливо на початку визначити в цілому: чи є коронавірус, чи ні».
 
Наразі епідеміологічна ситуація на Харківщині досить спокійна. Два тижні тому з підозрою на пневмонію до інфекційної лікарні потрапив китайський студент, але небезпечного вірусу в нього не виявили.