Звитяжцi перемоги: як Україна вшановувала героїв Крут

31.01.2020
Марші пам’яті, присвячені героям Крут, пройшли в Києві, Харкові, Івано-Франківську, Запоріжжі та Херсоні.
 
Президент України Володимир Зеленський 29 січня вшанував пам’ять i поклав квіти до Пам’ятного Хреста Героям Крут у Києві. 
 
«Ми віддаємо шану стійкості та мужності молодих хлопців, які так само, як сьогоднішні захисники України на сході, слугують гідним прикладом нашим майбутнім поколінням», — написав він згодом у «Фейсбуцi».
 
У цей же день працівники Держкомтелерадіо на чолі з першим заступником голови Богданом Черваком разом із представниками громадськості поклали квіти на Лук’янівському кладовищі до могил Володимира Наумовича (1894—1918) та Володимира Шульгина (1894—1918), випускників київського Університету імені Святого Володимира, які у складі Помічного студентського куреня Січових Стрільців вступили у нерівний бій iз підрозділом російської Червоної гвардії під проводом есера Михайла Муравйова. Вони були поховані на Аскольдовій могилі у 1918 році, а 1934 року  перепоховані на Лук’янівському кладовищі.
 
В акції із вшанування пам’яті героїв-крутянців на Лук’янівському кладовищі взяли участь також студенти і викладачі Київського національного університету ім. Т. Шевченка, Київського палацу дітей та юнацтва, представники ЗМІ та громадськості.
 
«Бій під Крутами став прообразом мужності та відваги українського народу, став прикладом для тих, хто боровся за незалежність України. Послідовники героїв Крут — це Олег Ольжич і Олена Теліга, «кіборги» Донецького аеропорту, сотні героїв України, які захищають нашу державу від російської агресії на сході України. 102 роки тому відбулася подія, котра увійшла в історію визвольних змагань, в історію новітньої України, без якої національна пам’ять українського народу немислима», — зазначив Богдан Червак. 
 
У  Львові 29 січня представники громадської організації «Товариство пошуку жертв війни «Пам’ять» провели театралізовану військово-історичну постановку «Бій за станцію Крути».
Із нагоди 102-ї річниці вшанування бою у Хмельницькому в парку Чекмана влаштували квест-змагання «Шлях до перемоги». А у Вінниці молодіжний центр «Квадрат» провів безкоштовний показ кінофільму «Крути 1918». 
 
Нагадаємо, що проти 4,5-тисячного більшовицького війська, очолюваного колишнім царським генералом Муравйовим, легендарний п’ятигодинний бій під Крутами прийняли лише шість сотень бійців, очолюваних сотником Аверкієм Гончаренком, серед яких, крім досвідчених вояків, були 300 юнкерів старших курсів 1-ї Української військової юнацької школи ім. Б. Хмельницького та 120 необстріляних юнаків щойноствореного студентського куреня Січових Стрільців.
 
Загальні втрати захисників станції Крути вбитими й пораненими становили 10 старшин і близько 250 бійців — переважно поранених юнаків 1-ї Української військової школи.
 
До незалежної України дожив лише один учасник того бою — вояк Армії УНР Матвій Данилюк, який помер 1994 року на 103-му році свого життя...