Ветеран українського тенісу Сергій Стаховський прагне передати свою естафету у збірній

31.01.2020
Ветеран українського тенісу Сергій Стаховський прагне передати свою естафету у збірній

Сергій Стаховський став виноробом. (Фото Олександра ПРИХОДЬКА.)

Відкритій першості Австралії 2020 року виявилося не надто тривалим. Найдовше — до третього раунду — на кортах «Мельбурн-парку» змогла затриматися прима вітчизняного тенісу Еліна Світоліна.
 
 
Натомість Сергій Стаховський — єдиний з українських чоловіків-тенісистів на цьогорічному «Аустреліен оупен» — перший у сезоні «гранд слем» залишив після другого кола кваліфікації, отримавши таким чином більше часу для відвідин своєї Батьківщини.
 
 
Не секрет, що резиденцією Стаховського є Словаччина, проте в останні кілька років — відтоді як Сергій захопився виноробством — він значно частіше відвідує Україну. Узявши в оренду на Закарпатті землю з виноградниками, тенісист уже готується до реалізації першої партії вина в Україні. При цьому пояснює, що сьогодні виноробство — справа для душі, котра в майбутньому, можливо, почне приносити прибуток.
 
Схоже, 34-річний ветеран вітчизняного тенісу потроху вже готується до завершення своєї тенісної кар’єри та шукає шляхи альтернативного заробітку.
 
Водночас Стаховський не приховує бажання передати естафету комусь із молодших партнерів у збірній України.
 
«Виступати 14 років за національну команду — це круто, але мені б хотілося, аби хтось це все перейняв і тягнув на собі теж», — наголосив «Стах».
 
До слова, на початку весни збірна України візьме старт у Кубку Девіса-2020. Суперником «синьо-жовтих» у «плей-оф» Першої групи буде команда Тайваню, котру українці 6-7 березня приймуть у запорізькому Палаці спорту «Юність».
 
На правах господаря протистояння вітчизняні тенісисти обрали найбільш зручне для себе покриття. Відтак під куполом відреставрованої арени в Запоріжжі планують постелити «хард».
 
Щоправда, у Федерації тенісу України не виключають, що у зв’язку зі швидким поширенням у Східній Азії незнайомого світовій системі охорони здоров’я китайського коронавірусу проведення матчу Україна — Тайвань може опинитися під загрозою зриву.
 
«Звісно, форс-мажор не виключається. Однак нині до прийому делегації з Тайваню ми готуємося в звичному режимі. Якщо ж тайванські тенісисти захворіють, то їх ніхто не допустить до матчу. Якщо ж будуть здорові — то жодних проблем!» — зазначив пресаташе ФТУ Юрій Сосновський.
 
Проте Сергій Стаховський заспокоює: «Думаю, що майже ніхто з наших майбутніх суперників наразі не перебуває в Тайвані. Усі вони на змаганнях у різних куточках світу. Знаючи ж про ситуацію в регіоні, вони можуть навіть і додому не полетіти».
 
Що ж до «Аустреліен оупен», то його перебігу, попри побоювання, нічого не заважає. У Мельбурні вже визначилися фіналістки жіночого «одинака». Однією з них буде кривдниця Еліни Світоліної — іспанка Гарбіньє Мугуруса, котра у півфіналі здолала четверту ракетку турніру, румунку Симону Халеп.
 
А її суперницею за головний приз стане Софія Кенін зі США, котра за бортом фіналу залишила господарку кортів, першу тенісистку планети Ешлі Барті.
 
При цьому в чоловіків до виграшу свого восьмого в кар’єрі австралійського «шлему» летить серб Новак Джокович. У півфіналі він переграв легендарного Роджера Федерера, а у вирішальному поєдинку турніру на нього очікуватиме дуель із переможцем протистояння німця Олександра Звєрєва та австріяка Домініка Тіма.