Ексдиректор ДБР Труба оскаржує своє звільнення з посади у Верховному Суді

29.01.2020
Скандально відомий Роман Труба оскаржує своє звільнення з посади директора Державного бюро розслідувань. Відповідну позовну заяву екскерманич ДБР подав до Верховного Суду України. 
 
У позові пан Труба просить служителів Феміди визнати незаконним указ президента України про дострокове припинення повноважень директора Державного бюро розслідувань.
 
«Зняття з посади було політичним рішенням, яке з’явилося внаслідок реалізації сценаріїв різних груп. Оцінити його ефективність можна буде з плином часу. Проте має бути правове рішення», — наголошує позивач. 
 
На думку пана Труби, ДБР стало вершиною його професійної кар’єри, тому він вважає, що «дострокове припинення повноважень на посаді директора має отримати, окрім політичної, правову оцінку».
 
Як повідомляла «УМ», 3 грудня 2019 року Верховна Рада ухвалила президентський законопроєкт про кадрове перезавантаження ДБР із поправкою щодо створення у ДБР управління з розслідування справ Майдану та переведення туди слідчих із ГПУ. Цей документ передбачав дочасне припинення повноважень голови Держбюро розслідувань Романа Труби та його заступників.
 
Вже 27 грудня президент Володимир Зеленський звільнив директора ДБР Романа Трубу і призначив виконувачем обов’язків директора ДБР нардепку від фракції «Слуга народу», тоді ще голову Комітету з питань правової політики Ірину Венедіктову. Остання одразу розкритикувала діяльність пана Труби на посаді.
 
20 січня 2020 року Ірина Венедіктова підписала накази про призначення заступників директора ДБР. Одним із них став колишній адвокат Віктора Януковича Олександр Бабіков, що викликало обурення громадськості.