Пізнавати світ і рідний край: подорожі сторінками нового журналу «Вічний мандрівник»

29.01.2020
Пізнавати світ і рідний край: подорожі сторінками нового журналу «Вічний мандрівник»

Нещодавно вийшли друком перші два номери журналу «Вічний мандрівник».
 
 
Засновник і головний редактор видання — географ за освітою, журналіст і учасник АТО Віталій Горбуленко з Кам’янця-Подільського.
 
 
Він говорить, що його мета потрійна: створити цікавий пізнавальний продукт для читачів; надати можливість самореалізуватися нашим журналістам, природознавцям, фотографам, мандрівникам; підтримати українську мову на ринку періодичних видань. 
 
«Прикро бачити, що в багатьох містах на журнальних полицях у кіосках досі переважає російськомовна продукція, — констатує Віталій Горбуленко.  — Коли ми не маємо власного потужного медіа-продукту в різних напрямах, можна не сумніватися, що нам його підсовуватиме, не жаліючи коштів, наш агресивний сусід — Росія». 
 
Ініціатор наголошує: «Наша ціль — не розповісти читачам, де і як можна відпочити, а допомогти пізнавати світ і рідний край».
 
Як її реалізують — бачимо вже у перших номерах видання. Тут розповіді українських мандрівників про подорожі країнами Європи, Африки та Азії. Скажімо, юнка сама побувала в Афганістані. Її враження спростовують стереотипи уявлень багатьох. 
 
Чимало матеріалів — про Україну. Тут і версія про те, чи є кургани на Сіверщині астрономічною обсерваторією; про наро­дження першої європейської... пустелі на Херсонщині; історія чорноморського острова Березань і ще багато цікавого. А ще популярні статті з орнітології та палеонтології.
 
Герої другого номеру «Вічного мандрівника» вирушають автостопом аж в Антарктиду, досліджують Нову Зеландію, мандрують байдаркою по річці Дністер від витоків до Чорного моря і крутять педалі Європою. А Костянтин Симоненко взагалі перший з українців відвідав усі країни світу.
 
Видання багато ілюстроване кольоровими світлинами. Правда, кошти обмежені і на гонорари їх не вистачає, та особливо на них і не претендують.
 
«Ми прагнемо об’єднати найкращих українських авторів та мандрівників. У форматі друкованого журналу це вдається, оскільки більшість із них залюбки безкоштовно пропонує власні матеріали, бажаючи побачити їх у глянці, — каже Віталій Горбуленко. — В інтернет-видання мені не вдалося б залучити у свій проєкт настільки відомих i талановитих авторів».
 
«Вічного мандрівника» випускає в світ видавничий дім «Пам’ятки України». На тепер існує 40 точок продажу в понад двох десятках українських міст.