Голодні і виснажені: чому у Маріуполі бездомні собаки приречені на смерть

28.01.2020
Днями героєм багатьох телевізійних сюжетів став собака Дік, який, проживши все життя на подвір’ї металургійного комбінату, потрапив до маріупольського комунального притулку «Щасливі тварини». Доля вівчарки змінилася через правила техніки безпеки, які забороняють перебування чотирилапих на території підприємств.
 
Утім, старому псу, що мимоволі змінив «адресу проживання», неймовірно пощастило. Його побачив у новинах робітник комбінату й забрав до себе. 
 
«Зіркою» екрану Дік став через досить сумну історію. Як з’ясувалося, у Маріуполі, що прагне стати «зразковою вітриною українського Донбасу», зовсім не вирішена проблема бездомних тварин. Тобто на роботу комунального підприємства, яке було створене у 2017 році саме з цією метою, мерія виділяє два мільйони гривень на рік.
 
Цих грошей не вистачає навіть на те, аби замінити у приміщеннях електричні лампочки, а про повноцінне харчування і цивілізований догляд не йдеться взагалі. Тварини тут голодні й виснажені, тому нагадують бранців живодерні.
 
Як говорить директорка Олена Швидка, на підприємстві досі немає постійного ветлікаря, фельдшера, ніколи не було кінолога та працівника з прилаштування собак, а недавно звільнилася і доглядальниця за тваринами. Загалом чотирилапі зараз живуть у жахливих умовах, що й змусило зоозахисників привернути до гострої проблеми увагу громадськості.
 
Питання зрештою з’явилося у повістці денній міськради, після чого бюджет «Шасливих тварин» збільшили вдвічі. Але й чотири мільйони для такого КП — досить скромна сума, оскільки до цього кошторису входить і заробітна плата працівників. Результат чиновницької ощадливості дуже плачевний: у 2018 році в Маріуполі через евтаназію знищили 874 собаки, у 2019 — 1217. 
 
Той факт, що тварин тут присипляють сотнями, не приховували, але й не говорили відкрито. Цим ніхто особливо і не цікавився, допоки проблему не почали виносити у публічний простір працівники, які звільнилися восени.
 
Громада міста, волонтери та зоозахисники вирішили взяти КП під контроль і тепер слідкують, аби тварин не знищували без наявності медичних показників.
 
До таких відносять смертельну хворобу та агресивність, що не підлягає коригуванню. Активісти також домоглися, аби в місті знову запрацювала мобільна операційна, яка дозволяє стерилізувати тварин на місцях їхнього проживання.
 
Пересувну станцію на кошти Нідерландів придбали ще на початку 2018 року разом зі спеціальними хірургічними пакетами. Утім коли останні закінчилися, проєкт одразу закрили. 
 
Зазначимо, що Маріуполь отримує значні грантові кошти від європейських фондів та інституцій. За бажання, містяни могли б отримати фінансову допомогу на вирішення і питання бездомних тварин, бо цивілізований світ дуже чутливий  до проблем чотирилапих.