У Херсоні «кіборга» Віктора Григор'єва судять за смерть браконьєра: всі подробиці

28.01.2020
У Херсоні за смерть браконьєра судять кіборга, який захищав Донецький аеропорт.
 
Трагедія сталася в лісосмузі між селами Малі Копані та Поди на Херсонщині, коли ветеран АТО Віталій Григор’єв, який останнім часом працював лісничим, патрулював угіддя. Віталій переконує, що браконьєр почав таранити його автомобілем, тому чоловік був змушений захищатися.
 
«Я мав за мету вивести з ладу двигун машини та зупинити транспорт, що їхав просто на мене, — заявив у суді Віталій Григор’єв. — Людину вбивати не хотів».
 
Проти ветерана АТО з позивним «Лісовик» порушено кримінальну справу за статтею 118 КК України («умисне вбивство при перевищенні меж необхідної оборони або в разі перевищення заходів, необхідних для затримання злочинця»). Санкції цієї статті передбачають три роки тюремного ув’язнення.
 
За розслідування резонансної справи взялися слідчі Державного бюро розслідувань.
 
На час проведення слідства суд відпустив Віталія Григор’єва на свободу під особисте зобов’язання прибувати до слідчого, прокурора або до суду за викликом.
 
Суддя також винесла рішення відсторонити лісника від займаної ним посади на два місяці з огляду на те, що один зі свідків у справі перебуває під його прямим підпорядкуванням.
 
Адвокат  Віталія Григор’єва Марина Єлісєєва розповіла, що її підзахисний втратив у бою на Донбасі обидві ноги та чотири роки їздив на інвалідному візку; лише після того як навчився ходити на протезах, влаштувався працювати до лісництва. Він інвалід I групи та єдиний годувальник у родині, має винятково позитивні характеристики на роботі та поза нею.
 
У лісгоспі працівника також захищають. Кажуть, носити з собою мисливську рушницю мав право, тому що лісова охорона прирівняна до поліції.
 
«Машину, яка їхала на Григор’єва, раніше не раз помічали на місці незаконних вирубок лісу, — сказав керівник Великокопанівського лісового господарства Юрій Савлук. — Випадки, коли травмують працівників Держлісохорони, непоодинокі. За останні три роки подібні події фіксували регулярно: то помічника лісничого придавили до дерева; того побили; тому ноги віддавили — й усе це залишається безкарним.
 
Тим часом рідні загиблого обурені м’якою мірою запобіжного заходу обвинуваченому. За їхніми словами, в селі, де живуть, немає газу, опалювати будинок можна лише за допомогою грубки, багато хто тримає теплиці, ось i доводиться їздити в ліс по дрова.
 
«Я не виправдовую його, було б законно, якби Руслана зловили та оштрафували, але за що вбивати? За що позбавляти життя людину, за в’язанку дров?» — плаче дружина загиблого Ірина Верещак.
 
Сестра Руслана показала відео з місця трагедії, на якому видно, що це не територія лісництва, а землі запасу, де була пожежа та залишилося багато сухих дров. Чоловік пішов туди з трьома родичами, не втік разом з усіма, тому що хотів забрати машину.
 
Слідство у резонансній справі триває. Очікується проведення слідчого експерименту за участю Віталія Григор’єва і висновки балістичної експертизи, яка повинна підтвердити або спростувати слова обвинуваченого.