«Слуга народу»: дочасних місцевих виборів не буде

28.01.2020
Провладна партія відмовилася від проведення в Україні дочасних виборів до місцевих рад.
 
Про це сказав спікер Верховної Ради України Дмитро Разумков. 
 
Тобто чергові місцеві вибори мають пройти, як зазначено в законі, 31 жовтня 2020 року. 
 
Однак за час, що залишився до виборів, у країні має завершитись процес децентралізації. За словами голови ВР, це дозволить місцевій владі отримати більше можливостей для перетворень.
 
Перезавантажити по-своєму, по-новому чи по-старому — очевидно, також входить у визначення перетворень. 
 
Принаймні таку думку висловив голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія.
 
«Буде перезавантаження. Нам докоряють зараз, кажуть: «У вас же вся влада, але ви нічого не робите, я ось живу й у мене в місті — ями на дорогах». А це на місцевому рівні, ми на цю ситуацію майже не впливаємо зараз, окрім силового блоку... Люди чекають радикальних змін на місцях, треба перезавантажувати владу», — аргументує народний депутат.
 
Наразі провладна партія працює над стратегією, як побудувати регіональні штаби і як взаємодіяти з місцевими елітами. Останнє питання дуже делікатне і складне в ситуації, де місцеві еліти мають давню історію і глибоке коріння. На поступки доведеться йти обом сторонам. Ціна питання вочевидь уже актуальна тема. 
 
Голова фракції поскаржився, що зараз «багато негативу в регіонах», адже люди невдоволені, що в офісах «Слуги народу» «повна невизначеність». Але він обіцяє, що до кінця лютого партія матиме чітку стратегію з відповідальними особами, які будуть «розгортати партійну систему по Україні». 
 
Розробкою виборчої стратегії займається керівник штабу «Слуги народу» на минулих виборах до Верховної Ради Олександр Корнієнко.
 
І хоча, як заведено, в цій команді є і соціологи, і медійники, і політтехнологи, вітчизняний досвід попереднього «сватання» з однієї партії в іншу підказує, щоб без силового, податкового блоку та битви компроматів і на цей раз не обійдеться.
 
Нагадаємо, що місцеві вибори в жовтні пройдуть за новим виборчим кодексом iз нормою про відкриті списки. Кодекс набрав чинності з 1 січня 2020 року. Окрім пропорційної системи виборів із відкритими списками, він гарантує гендерний баланс та інші новації. 
 
А тим часом дещо стихла тема дочасного розпуску Верховної Ради. Як заявив голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія, ймовірність дострокового припинення повноважень нинішньої Верховної Ради зменшилась із 75 до 40%