Голод, втоплення, згвалтування: Офіс генпрокурора розслідуватиме факти знущання в Олексіївської колонії

16.01.2020
В офісі Генпрокуратури з подачі «Харківської правозахисної групи» зареєстрували одразу кілька кримінальних проваджень стосовно Олексіївської колонії №25 під Харковом, де недавно стався стихійний бунт засуджених. На протест чоловіки зважилися через жорстоке поводження персоналу.
 
 
Як повідомила координатор волонтерської групи «Євромайдан SOS» Олександра Матвійчук, спочатку вони масово скаржилися правозахисникам на нелюдські умови утримання, що й викликало неабиякий гнів у адміністрації.
 
 
У підсумку до колонії викликали групу швидкого реагування, бійці якої одну частину «заколотників» жорстоко побили і, зв’язавши, кинули голими на мороз.
 
А «сумирнішим» спочатку прочитали лекцію на тему: «Ну де ж ваші правозахисники?», а потім голих та зв’язаних змусили просто повзти на другий і третій поверх.
 
«Ми постійно говоримо про катування наших громадян у російських тюрмах, але, боюся, незаслужено обходимо увагою аналогічні знущання в українських, — прокоментувала ситуацію Олександра Матвійчук. — Згвалтування резиновою палицею, підпалювання туалетного паперу між сідницями, утримування зв’язаними до знерухомлення тиждень без їжі, багаторазове занурення голови у воду до неможливості дихати, постійні грошові побори, у тому числі й для припинення катувань — це далеко не повний перелік усього, що зафіксували наші колеги із «Харківської правозахисної група (ХПГ) у колонії №25 3 січня цього року під час моніторингового візиту».
 
З’ясовувати подробиці конфлікту до виправного закладу вже приїжджали і представники омбудсмана Людмили Денисової. Під час перевірки скарги засуджених повністю підтвердилися.
 
Як мінімум 22 чоловіки були побиті гумовими палицями і зверталися по допомогу до медичної частини колонії. У журналі зроблено запис і про те, що у засуджених виявили синці, які характерні для заковування у сталеві браслети. Наразі цю справу розслідує територіальне управління ДБР у Полтаві.