На Філіппінах вулкан прокинувся після 43 років сну

15.01.2020
На Філіппінах вулкан прокинувся після 43 років сну

За багато кілометрів від вулкана на його тлі фотографуються місцеві жителi й туристи.

Розташований на Філіппінах вулкан Тааль «спав» упродовж останніх 43 років. І ось 12 січня «вогняна гора», що височіє приблизно за 65 кілометрів вiд столиці країни Маніли, знову прокинулася.
 
 
Стовп диму і попелу, який вивергає Тааль, піднімається в атмосферу на висоту близько 15 кілометрів, через це в радіусі кількох миль усе вкрито товстим шаром сірого пилу. А 13 січня він почав вивергати лаву.
 
 
Виверження супроводжується підземними поштовхами. Влада побоюється утворення цунамі.
 
Тож наразі з сусідніх до вогняного велетня містечок і сіл відселено в безпечні регіони понад 45 тисяч мешканців, повідомили представники місцевої влади. Під евакуацію потрапили й десятки туристів.
 
Рівень тривоги, пов’язаної зі стихійним лихом, піднято до передостаннього четвертого рівня, повідомляє «Євроньюс».
 
В аеропорту Маніли спочатку скасували 240 рейсів, а потім і взагалі призупинили роботу летовища. Також у регіоні залишаються зачиненими школи та державні установи.
Попереднє виверження вулкана Тааль фіксували 1977 року. 1991 року внаслідок виверження іншого вулкана Пінатубо, який розташований за сто кілометрів на північний захід від Маніли, загинули більше 800 осіб. 
 
У разі потужного виверження вулкана Тааль евакуація може зачепити сотні тисяч мешканців, кажуть представники влади.
 
Сейсмологи застерігають, що інтенсивність виверження може посилитися. Влада Філіппін розглядає проведення більш масштабної евакуації громадян. У понеділок, 13 січня, стало відомо про наміри відселити сотні тисяч мешканців у разі подальшого посилення інтенсивності виверження, передає агенція новин «Ассошiейтед пресс». Наразі відомо про загибель однієї особи та трьох поранених.
 
Тааль вважають одним iз найактивніших вулканів на Філіппінах. Водночас він відомий як одна з туристичних принад країни.