Народний гнів не вщухає: головне про справу розстрілу правоохоронцями 26-річного хлопця у Каховці

15.01.2020
Народний гнів не вщухає: головне про справу розстрілу правоохоронцями 26-річного хлопця у Каховці

Під управлінням поліції в Каховці уже який день тривають протести через убивство. (Фото з сайта hromadske.ua.)

На тлі стихійних акцій протесту вже звільнили трьох поліцейських, включно з підозрюваним у жорстокому розстрілі 26-річного місцевого жителя Володимира Чебукіна.
 
 
Спалах народного гніву в першу чергу струсонув Каховське відділення поліції.
 
 
Протестувальники закидали його димовими шашками та петардами, оточивши кільцем із палаючих шин.
 
 
Шалений рух опору сотень людей у Каховці тривав кілька днів. І лише після цього тут провели службове розслідування резонансної справи про розстріл у новорічну ніч та позбавили посад керівника Каховського райвідділу поліції та двох його заступників.
 
Протестувальники впевнені, що гучну справу спробують спустити на гальмах через те, що родичі вбивці нібито підкупили правоохоронців.
Доказом тому стали свідчення людей, які бачили, як співробітники правоохоронних органів змивають кров перед гаражними воротами будинку, де сталася жорстока розправа. Також дивним чином зникло відео з камер відеоспостереження, встановлених у дворі будинку, де сталася трагедія.
 
Родичі загиблого стверджують, що з тіла смертельно пораненого Володимира Чебукіна під час екстреної операції медики вилучили 15 куль від різних видів зброї.
 
— Перед смертю у лікарні мій брат, усе тіло якого було прошито кулями, немов решето, стогнав у маренні: «За що вони зі мною так?» — розповіла сестра загиблого Дарина Чебукіна. — Він був у свідомості, коли одразу ж після жорстокого розстрілу його доставили до лікарні, та прожив ще три дні. І встиг розповісти, що у нього стріляв не один чоловік. Ми вимагаємо, щоб знайшли вкрадене відео, яке зафіксувало правду про те, як саме проходив жорстокий розстріл Володимира 1 січня 2020 року.
 
Поки що у СІЗО доставили лише одного підозрюваного у звірячому розстрілі — жителя Каховки Юрія Кашнікова, який раніше був співробітником поліції. Проте люди впевнені, що в нього був спільник, якого покривають колеги-поліцейські.
 
Відомо, що у Каховському райвідділі поліції Андрій Портнов працював інспектором з обігу зброї, а отже, мав вільний доступ до вогнепальних засобів.
За версією слідства, вбитий житель Каховки сильно ревнував екс-дружину до її нового співмешканця та прийшов у будинок, де та жила разом зі своїм коханцем, нібито з пістолетом. І нібито у відповідь на його провокацію цивільний чоловік дістав карабін та відкрив вогонь на ураження. Однак це пояснення не витримує критики, бо з резонансної справи з вини поліцейських пропали найважливіші докази.
 
— За результатами проведення службового розслідування троє винних суворо покарані за вчинення помилок та порушення окремих правил порядку як реагування, так і розслідування цього злочину, — заявив керівник ГУ НП поліції у Херсонській області Олександр Прокудін. — Тепер нам належить з’ясувати, хто саме причетний до крадіжки реєстратора з камер спостереження, встановлених у безпосередній близькості до місця вбивства, а також деяких деталей зброї.
 
Тим часом стало відомо, що родичі загиблого зважилися на повторну судмедекспертизу в незалежному агентстві. Та лише за місяць криміналісти нададуть результати повторного розтину тіла вбитого у Каховці Володимира Чебукіна, в якого, імовірно, стріляли 15 разів.
 
Відомо, що батько колишньої дружини Чебукіна, Валерії Мунтян, заможний каховський підприємець Василь Мунтян. Саме його разом із компаньйоном Вадимом Королем у Каховці вважають тіньовими «батьками» міста.
 
Обидва підприємці спільно володіють фірмою «Зорецвіт», кількома великими агрогосподарствами в області, займаються постачанням електроенергії до Каховки.
 
Як повідомили у пресслужбі ГБР, до резонансної справи про розстріл молодого чоловіка підключилося Державне бюро розслідувань. 
 
Розпочато слідство щодо співробітника одного з відділів Національної поліції Херсонської області, який може бути причетний до вбивства 26-річного Чебукіна.
 
Повідомляється, що розслідування розпочали за фактом можливого перевищення вартовим влади або службових повноважень (частина 2 статті 365 КК України).
 
Поки що Каховський міськра­йонний суд ухвалив рішення призначити для підозрюваного в особливо тяжкому злочині з використанням вогнепальної зброї запобіжний захід у вигляді утримання під вартою на строк 60 днів без права внесення застави.