У Херсоні триває скандал через завезений контрабандою токсичний «пісок» із Чорногорії

10.01.2020
У Херсоні не вщухають невдоволення з приводу вантажу, який доставили туди з Чорногорії ще у середині грудня.
 
 
З кінця минулого року і понині під стінами Херсонської міськради та Херсонської облдержадміністрації проходять акції протесту.
 
 
Попередні висновки незалежних експертів шокують: концентрація небезпечних речовин у так званому чорному піску з Чорногорії перевищує допустиму норму за деякими показниками більше, аніж у 100 разів!
 
— Почали надходити перші дані перевірки скандального вантажу з Чорногорії, — повідомив херсонський депутат Віталій Богданов. — Перевищення норм у сотні разів уже по декількох позиціях: цинк — у 11,2 більше норми, мідь — у 146,7, свинець — у 3,8 вище норми. Загрозливі цифри маємо й по інших важких металах, які містяться у чорногорському «піску».
 
Отруйні відходи завезли на південь України під виглядом звичайного вантажу, а нечистим на руку ділкам не склало труднощів підкупити експертів, які сфальсифікували документи про безпечність вантажу для здоров’я.
 
З’ясувалося, що все це було ланцюжками однієї схеми жорстокого бізнесу: адже отруйний пісок планували лише частково вивезти на полігон побутових відходів, а от більшу частину херсонські підприємці хотіли перепродати будівельникам, щоб отримати надприбуток у кілька мільйонів гривень.
 
Нагадаємо, 15 грудня судно з Чорногорії під виглядом піску завезла до морського порту Херсона близько 6 тонн промислових відходів. Тиждень судно стояло в порту, а митники перешкоджали його розвантажувати, утім це правдами і неправдами зробили.
 
Депутати Херсонської міської ради ще 24 грудня офіційно звернулися до президента України, прем’єр-міністра та керівників Національної поліції й СБУ з приводу завезених до Херсона технічних відходів під виглядом піску з Чорногорії.
 
В офіційному депутатському зверненні поскаржилися на бездіяльність правоохоронних органів, попросили владу країни звернути пильну увагу та негайно втрутитися в ситуацію, щоби запобігти екологічній катастрофі у південному регіоні України.
 
Донині залишаються загадкою питання про те, хто з представників міської влади ухвалив рішення про розміщення на херсонському звалищі сумнівного піску, доставленого морем iз Чорногорії, а також про те, як міська влада має намір безпечно зберігати та утилізувати небезпечний для здоров’я «пісочок».