У Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі можуть закрити всі філіали ВНЗ

10.01.2020
Верховна Рада прийняла рішення реорганізувати або остаточно закрити до 1 липня 2021 року всі філіали вишів у п’яти містах країни: Києві, Харкові, Львові, Одесі та Дніпрі.
 
 
Скажімо, у Харкові у зону ризику потрапляють 5 навчальних установ-супутників.
 
 
Як пояснила голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Юлія Гришина, раніше такі «підрозділи» вишів створювали для того, аби забезпечити регіональний доступ до освіти у невеликих містах.
 
 
Для цього навіть було прийнято спеціальний закон. Утім ситуація різко змінилася після того, як молодь стала активніше виїжджати на навчання за кордон. Тепер студентів в Україні на всі виші фізично не вистачає. 
 
«Аби якось утриматися на плаву, — каже Юлія Гришина, — ВНЗ почали активно відкривати філії у великих містах. Утім, на жаль, у переважній більшості випадків ці філіали надають низьку якість освіти. Якщо головний ВНЗ розташований, наприклад, в Одесі, то складно підтримувати рівень, відкривши філіал у Києві». 
 
Студентам, які не встигнуть завершити навчання до вказаної дати, нададуть можливість перевестися до інших університетів. Є певний вибір і в ВНЗ.
 
«Якщо філіал дійсно сильний і якісно працює, — повідомила пані Юлія, — то виш може його самостійно реорганізувати, створивши окремий інститут. Але якщо такої можливості немає, то філія має бути закрита».
 
Серйозний аудит від Міністерства освіти чекає і на професійно-технічні училища. Керівникам ПТУ розішлють анкети з питаннями, що допоможуть виявити рівень матеріальної бази, стан учбових приміщень, кількість педагогів та учнів.
 
Чиновники також перевірять, наскільки тісно співпрацюють ПТУ з підприємствами і чи беруть участь у міжнародних та всеукраїнських проєктах. У результаті додаткові кошти на розвиток отримають лише ті навчальні заклади, які зможуть довести власну ефективність.