Не «солодкий» стіл: скільки українці витратили на свята та чого чекають від 2020 року

10.01.2020
Частина свят позаду. Що дарували, кого і чого чекали і скільки витратили на святковий стіл та подарунки? Чи любите ви різдвяно-новорічний період? Чи вірите у святого Миколая?
 
І чи щасливі ви люди? Такі прості, але водночас і складні питання ставили соціологи українцям напередодні свят. Ми ж вирішили підсумувати дослідження групи «Рейтинг» та фонду «Демократичні ініціативи». 
 
Отже, майже 90% громадян стверджувально відповіли, що святкують усі різдвяно-новорічні свята, а саме — День Святого Миколая, Новий рік і Різдво.
 
Але ось щодо останнього свята у соціологів виникло кілька питань. Коли українці святкують Різдво? І чи готові вони перенести це свято з 7 січня на 25 грудня?
 
Майже 70%, як і минулого року, заявили, що святкуватимуть Різдво 7 січня, кожен четвертий заявив, що готовий відзначити обидва Різдва: і 25 грудня, і 7 січня. А от навідріз відмовляються від цього свята 6% населення. 
 
Те, що святкувати українці люблять, це зрозуміло. Але які улюблені свята у мешканців країни? Близько 40% відзначили як найулюбленіше зимове свято Новий Рік. За ним крокує Різдво і вже третє місце займає День Святого Миколая.
 
Лише 3% відзначають Старий Новий рік і стільки ж не люблять жодне з перерахованих свят. Якщо ж територіально дивитися на карту України, то на півдні, сході та в центрі більше люблять Новий рік, а от захiд — єдиний регіон, де найулюбленішим святом є Різдво.
 
Без чого важко уявити будь-яке свято? Правильно — без подарунків. Тому різдвяно-новорічний період багатий не лише емоціями, враженнями, а й подарунками.
 
За результатами опитування, проведеного групою «Рейтинг», 76% українців мають традицію дарувати подарунки у різдвяно-новорічний період. Цікаво, що минулого року цей відсоток був меншим. Найбільше підтримують традиції вручати подарунки у Західній Україні.
 
Там майже 90% заявили, що готують подарунки на свята. Якi побажання хотiли чути українцi на Новий, 2020, рiк? Кожен другий відповів — здоров’я, 40% назвали — мир у країні, лад у сім’ї зазначили 29%, гроші — кожен четвертий і 16% хотіли б у 2020 році хорошу роботу. А от не чекає подарунків лише 1% населення. 
 
Ну і яке ж святкування без олів’є, шампанського, куті та солодощів? Скільки ж українці готові були витратити на різдвяно-новорічний стіл? Середня сума, яку зазначили в опитуванні, — майже 1400 гривень. Це дещо менше, ніж минулого року, адже в 2018-му українці готові були викласти 1752 грн. Кожен четвертий опитаний відповів, що в нього немає коштів на святковий стіл.
 
І трохи про майбутнє говорили соціологи з українцями. Основними почуттями людей, коли вони думають про майбутнє України, є надія, оптимізм i тривога. Ну і наприкінці опитування соціологи запитали в українців про... щастя.
 
Чи щасливі були українці у 2019 році? І ось тут дилема. Адже за індексом щастя у світі Україна минулого року зайняла аж 133-тє місце, увага, зі 156 держав, які брали участь у дослідженні. Тому за результатами міжнародного опитування українці, м’яко кажучи, — не найщасливіша нація у світі. Але за підсумками опитування «Демократичних ініціатив» картина виглядає зовсім по-іншому.
 
Загалом 61% українців зазначили, що в 2019 році були дуже або переважно щасливі. Найбільше «щасливчиків» живе у Західній Україні. Там майже 75% населення на питання, «чи вважаєте ви себе щасливою людиною?» відповіли «так». Кожен другий вважає себе щасливим у Центральному та Східному регіоні, трохи більше щастя у людей, які живуть на півдні — 65%.