«Київ-Баскет» очолив свій квартет на другому етапі групового раунду Кубка Європи

10.01.2020
«Київ-Баскет» очолив свій квартет на другому етапі групового раунду Кубка Європи

В’ячеслав Петров з 18 очками став найрезультативнішим гравцем «Київ-Баскету» в матчі проти латвійського «Вентспілса». (Фото з сайта kyiv-basket.com.ua.)

Першочерговою метою повторного приїзду латвійського наставника Айнарса Багатскіса до України стала робота на чолі національної чоловічої збірної з баскетболу.
 
 
Водночас отримав латвієць i додаткову ділянку відповідальності, очоливши столичний «Київ-Баскет», котрий у нинішньому сезоні вперше у своїй нетривалій історії виступає на єврокубковій арені.
 
 
Намагання українського віце-чемпіона пробитися зі знаним наставником до групового етапу другого за силою клубного турніру континенту — Ліги чемпіонів — виявилися не надто продуктивними.
 
 
Одного лише досвіду роботи Багатскіса з київським «Будівельником» в елітній Євролізі-2013/2014 для подолання «Київ-Баскетом» кваліфікації ЛЧ-2019/2020 не вистачило.
 
Латвієць не приховував, що на старті сезону в його підопічних було недостатньо досвіду та майстерності, аби успішно зіграти з «топовим» конкурентом у Лізі чемпіонів.
 
Натомість у Кубку Європи ФІБА, куди підопічні Багатскіса опустилися після вильоту з ЛЧ, «Київ-Баскет» демонструє доволі солідну гру.
 
Перший груповий етап КЄ столичні «бджоли» завершили на першому місці у своєму квартеті. Так само чільну позицію в «пульці» вони посідають i на другому етапі основного раунду турніру.
 
Після переконливих звитяг над нідерландським «Зволлє» та угорським «Кермендом» українського віце-чемпіона чекала гостьова дуель за лідерство в групі проти латвійського «Вентспілса», котрий до того часу не програв у Кубку Європи жодного поєдинку.
 
Здавалося, що й «Київ-Баскету» не вдасться перервати тріумфальну серію латвійського колективу. Напружений календар, відсутність у складі ключового «снайпера» Шепарда, важкий переїзд — усі ці фактори грали не на користь української команди під час її латвійського вояжу.
 
Про що до певного моменту свідчив і рахунок у матчі. Проте, продемонструвавши в кінцівці двобою бійцівський характер та витиснувши з себе максимум, підопічні Багатскіса здобули у Вентспілсі вольову перемогу — 81:78.
 
Переломним моментом у грі стала результативна серія триочкових кидків потужного форварда «Києва» В’ячеслава Петрова. Тричі поспіль вразивши під завісу матчу кошик суперника з-за «дуги», він заклав фундамент для підсумкової перемоги своєї команди.
 
«Якби ми грали цей поєдинок на початку сезону, навряд чи нам вдалося б його врятувати. Дався взнаки досвід, який ми до цього здобули в єврокубках. Радий, що вдалося зламати гру проти фаворита, котрий до цього взагалі йшов без поразок у Кубку Європи», — відзначив Багатскіс.
 
Цікаво, що перед поразкою «Київ-Баскету» «Вентспілс» програв два поспіль матчі на національному рівні, засвідчивши таким чином свою вразливість. «Добре, що це сталося в грудні-січні. До весни, коли в усіх турнірах прийде пора вирішальних матчів, матимемо час покращити свою гру», — зауважили в таборі латвійського колективу.
 
Натомість гра «Київ-Баскету» з кожним місяцем стає більш привабливiшою та продуктивнiшою. Як пояснює його головний тренер, прогрес команди полягає в постійному покращенні кадрового потенціалу клубу.
 
«Від початку сезону склад змінився на 40 відсотків, адже ми переглянули силу української суперліги. Думали, що її рівень буде приблизно таким, як і в минулому сезоні, але ліга однозначно зробила крок уперед. Тому клуб постійно шукає можливості для підсилення», — зазначив Аснарс Багатскіс.