Час дарувати смаколики: рецепти різдвяних страв від мисткині Марини-Бережі Суржок

03.01.2020
Час дарувати смаколики: рецепти різдвяних страв від мисткині Марини-Бережі Суржок

Марина-Бережа Суржок.

Різдво — свято особливе і гармонійне у всьому: це і врочистість народження Дитятка, і народження світу, року, оновлення душі. Тому й готуватися слід по-особливому, усе в цьому дійстві має бути красивим. 
 
Марина-Бережа Суржок — знайома нам господиня з міста Сміла, що на Черкащині, про красу може сказати дуже багато, бо бере безпосередню участь у її творенні. Вироби її рук — ляльки, шиття, парафінові вироби, панно — яскраві тому свідчення. Як і її вірші, малюнки, а ще — страви, які готує для родини так, ніби у них щодня свято. Вона переконана, що кожен може готувати прості і не зовсім прості страви, бо, якщо знати рецепт, складних страв не буває. Цього разу Марина розповість нам про своє родинне Різдво і як вона готується до нього.
 
«Різдво — це час великих духовних обіймів — для усіх і кожного, кого я можу зігріти, нагодувати і порадувати, — каже пані Марина. — Час творити добро. Хоча і протягом усього року для цього має бути місце і натхнення. Дух Різдва для мене — у можливості давати, дарувати, ділитися радістю, знаннями, досвідом, хлібом насущним. Думаю, що цьогоріч згадала усіх, хто хоч колись вділив мені частинку душі і передав її через слово, діло чи щось матеріальне-нагальне-необхідне. Сподіваюся, що і всі мої подарунки дійдуть вчасно.
 
Різдво — це велика можливість поринути в справжню казку свята і в глибини своєї душі, щоб віднайти себе і своє наближення до Бога. Різдво — це шанс створити душевний родинний затишок і передати його у спадок своїм діткам і внукам. Наша родина завжди трепетно готується до свята, насамперед для того, щоб наш Івасик відчув силу роду і на все життя мав яскраві спогади про Різдвяне Диво та той найнеобхідніший запас тепла, що веде людину по життю захищеною і любленою, віруючою і впевненою у своїй потрібності світові. Казка починається зі створення краси в домі.
 
Стіл завжди прикрашається і сервірується з великим натхненням і піднесенням. Страви детально продумуються і творяться на хвилі благодаті та щирої віри у Невідворотне Диво. Обов’язково варю кутю, багато узвару, печу хліб, готую домашню ряжанку і пиріжки. Любимо прості салатики і легкі страви». 

Легший за пір’їнку — м’ятний святковий салатик

Страви на свята мають бути легкими, вважає Марина-Бережа. Бо їх зазвичай багато і хочеться принаймні покуштувати все. Цей салат — саме з таких страв: легкий, оригінальний і запашний. 
Інгредієнти: 1 стебло селери, 1 яблуко, 50 г бринзи, 1 ст. л подрібнених горіхів, половинка лимона, кілька листочків м’яти, оливкова олія, мускатний горіх. Яблуко чистимо від шкірок і нарізаємо кубиками разом із селерою та бринзою. Яблуко поливаємо лимонним соком. Горішки трохи підсушуємо на сухій сковорідці, все змішуємо. Викладаємо у святковий салатник, зверху посипаємо мускатним горіхом і поливаємо оливковою олією. Час приготування — усього 15 хвилин, а смаку! На рік запам’ятається!

Повна чаша — 

салат з багатьма невідомими

Або відомими, але це стане зрозуміло вже в процесі смакування ним, якщо йдеться про гостей, або в процесі приготування, якщо йдеться про господинь. Утім ця деталь не така вже й важлива, значно важливіше те, що цей салат неймовірно смачний і справді святковий. 
 
Інгредієнти: 300 г  сьом­ги, 250 г креветок (варених, чищених), склянка рису (відварити), склянка кукурудзи,  свіжий огірочок, 4 яйця, 200 г майонезу, сік половинки лимона, зелена цибулька, петрушка, червона ікра для прикрашання. 
 
Яйця потерти на терку, все iнше порізати кубиками. Змішати в глибокому салатнику або розкласти у чашки (креманки) для кожного гостя, прикрасити зеленню та червоною ікрою.
«І буде ваш дім повною чашею! — додає Марина-Бережа Суржок. — Бо як міркуєш, так і живеш, а як годуєш — так і вікуєш!».

Вареники з маком — столітній рецепт

«Обов’язково всією родиною ладнаємо вареники з маком! — каже мисткиня Марина. — Ось вам чудовий столітній рецепт. Готуємо на пару, пишні та пухкі!». 
Для тіста: 1 л кислого молока, 2 ч. л. соди, 2 яйця, дрібка солі, приблизно 1,2 кг білого борошна вищого гатунку. 
Для начинки: 200 г маку, склянка цукру, склянка чорничного варення, подаємо зі сметанкою чи рідким медом! 
Як готувати начинку: мак закип’ятити, воду злити, додати цукор і розтерти у макітрі макогоном (це ідеально) або пропустити через м’ясорубку, змішати з густим варенням. Зайву рідину ще раз злити. Тісто замісити, як зазвичай, воно має бути м’яке та еластичне, відставати від рук, але не забите. Пильнуйте, щоб не було забагато борошна. Формуємо варенички, краї викладаємо косичкою або прищіпуємо виделочкою, тоді вареники мають святковий вигляд. Варимо на пару на сильному вогні 5 хвилин.

Котлетки «Щупачки» на овочевій подушці

Порадують малечу і дорослих гостей, бо, крім того, що смачні, мають гарне оформлення та й наповнення.
 
 Потрібно: 1 кг філе щучки, яйце, шматочок булки, 50 г масла вершкового, буряк, морквина, цибулина. 
 
Робимо фарш. У форму викладаємо цибулю кільцями, кружечки моркви та буряка, присолюємо. Зверху викладаємо сформовані невеличкі котлетки і прикриваємо кожну шматочком щучої шкіри, вливаємо половинку склянки води і запікаємо у духовці при температурі 180 градусів півгодини — 40 хвилин.
 
Імбирне казкове печиво
 
«Івасик дуже любить таке печивко, — каже мама Марина. — Рецепт дуже простий, а радості просто море! Бо вирізаємо з цього тіста ангелів, ялинки, овечок, Зірку і Мудру Сову. І навіть тато Олег задоволено прицмокує, почувши аромат з духовки, бо він справді неймовірний. Мабуть, я вже заінтригувала. Тому пишу рецептик».
 
Інгредієнти для тіста: борошна 200 г, цукру 110 г, масла вершкового — 100 г, мед — 1 ст. л, сода — 1,5 ч. л, яйце — 1 шт., молотий імбир — 2 ч. л, кориця — 1 ч. л, кардамон — 1 ч. л, гвоздика — половинка ч. л, або можна без гвоздики. 
 
Тісто гарно вимішуємо і відправляємо у холодильник на 2 години. Розкачуємо тонко, вирізаємо весь вертеп і випікаємо 5-7 хвилин. Діставати з духовки відразу, як тільки печивко буде набувати коричневого кольору! Не перетримайте!
 
Дуже маленькі пиріжечки
 
Дуже смачні крихітні пухкі смаколики ніби спеціально вигадані для свят — затишних родинних. Спечіть такі за рецептом Марини-Бережі Суржок, вони сподобаються всім!
 
Інгредієнти на 45 маленьких пиріжків: для тіста — 1,5 стакана муки, 100 г вершкового масла, четвертина склянки льодяної води, 1 жовток, 1 ст. л. олії та дрібка солі.
 
  Масло посікти з борошном, додати решту інгредієнтів, поступово вливаючи воду. Тісто буде дуже м’яке. Загорнути його у харчову плівку і покласти в холодильник на 30 хвилин. Тим часом готуємо начинку. Може бути будь-яка на ваш смак. 
 
Я готую грибно-м’ясну: 300 г фаршу, 300 г грибів, 2 варені яйця, цибулина, 1 ст. л. гірчиці, сіль. 
 
Підсмажити грибно-м’ясний фарш до готовності, додати яйця та гірчицю. Тісто розділити на 2 частини та розкачати тонко — 0,5 см. Розкласти по 1 ч. л. начинки, зверху накрити другим пластом тіста і видавити маленькою скляночкою пиріжечки. Змазати збитим жовтком, присипати кунжутом. Випікати 20 хвилин при температурі 200 градусів. Ці пиріжечки порадують усіх! Ми вкладаємо їх у маленькі крафтові пакетики, перев’язуємо стрічкою і даруємо, бажаючи всіляких гараздів і Різдвяних чудес!

Варюванка

«Домашня варюванка (ряжанка) — це обов’язкова страва на Різдво, — пропонує новий рецепт господиня Марина. — Звичайно, я готую її й просто так, але саме Різдвяна — найароматніша, найзапеченіша і найпишніша. Головний секрет — правильно приготувати молоко, звичайно, домашнє і жирне, краще брати у перевірених господинь   вечірнє. Я беру 3 л молока, трошки солю та цукрю, доводжу до кипіння і ще варю на дуже повільному вогні 30-40 хвилин, далі каструлю з молоком переміщаю у духовку і вмикаю режим конвекції.
 
Приблизно 50 хвилин, до утворення рум’яних коричневих шкірочок на поверхні молока. Тим часом готую чисті баночки. Коли молоко трохи охолоне, переливаю у літрові баночки. Шкірочки поки що лишаю в каструлі. Коли молоко в баночках стане теплим, так, щоб палець витримав температуру молока, — приблизно 40 градусів, додаю до кожної баночки по 6 ст. л. домашньої сметанки і гарно перемішую. Верх накриваю шкірочками.
 
Далі баночки слід закрити капроновими кришками і укутати до ранку (або на 10-12 годин). Вранці варюванка уже буде готова, її можна поставити в холодильник, через 3-4 години вона повністю готова! І ще один секретик — додаю трохи ванілі в молоко, тоді аромат дійсно фантастично апетитний. Дуже смакує з домашніми сухариками з маком i кунжутом».
 
Творіть смачні дива, пригощайте ними рідних, друзів, тих, хто потребує. Світ від маленьких руко­творних див змінюється на краще. Смачних свят, щасливого Різдва!