Кількість населення в Україні скорочується, а в Києві — збільшується

24.12.2019
Кількість населення в Україні скорочується, а в Києві — збільшується

Демографічна ситуація в Україні викликає занепокоєння, адже населення України стрімко скорочується — за даними Держстату, нас зараз близько 42 мільйонів осіб — і ця сумна тенденція має цілком логічні пояснення як політичного, так і соціально-економічного плану. Причому найбільше занепокоєння викликають села — вони в буквальному сенсі вимирають і зникають з мапи України, і це при тому, що ми позиціонуємо себе у світі як досить потужна аграрна країна.
 
А ось Київ на цьому тлі виглядає веселіше — населення столиці, навпаки, щороку зростає й, за офіційною стати­стикою, тут зараз мешкає майже 3 мільйони осіб. Хоча, як повідомив начальник комунальної організації «Інститут генерального плану міста Київ» Сергій Броневицький, «згідно з чинним генпланом, був зроблений прогноз на 2020 рік, що населення столиці буде становити 2,6 мільйона». 
 
Згідно з прогнозом Інституту демографії та соціальних досліджень імені М. Птухи Національної академії наук щодо чисельності населення на 2041 рік, за підрахунками, в Києві буде проживати десь 3,8 млн осіб. 
 
Але не варто лякатися такого зростання, адже все у цьому світі є сенс порівнювати. І якщо згадати, що вже зараз у тій же столиці Єгипту — Каїрі — мешкає більше 10 млн людей, а в столиці Китаю — Пекіні — більше 22 млн, то наш рідний Київ навіть через десятки років буде ще далеко не найбільш густозаселеним містом світу.
 
А ще, вочевидь, цікавими будуть й інші статистичні дані щодо нашої столиці. Скажімо, зараз у Києві налічується 1,2 млн автомобілів і щодня в місто в’їжджає ще більш як 200 тис. різного штибу авто. 
 
Щодо складу населення столиці, то левова частка, без перебільшення, — це пенсіонери. Їх і по Україні наразі налічується близько 11,5 млн. осіб. Чимало в Києві навчається і студентів, як «рідних», так і іноземних. І тут теж нема чому дивуватися, адже вищих навчальних закладів у столиці майже 70. Нещодавно на презентації Генплану розвитку столиці очільник міста Віталій Кличко сказав, що в Києві у закладах вищої освіти ІІІ та ІV рівнів навчається 522 тис. осіб. 
 
Додамо, що, як відомо, кількість ще не означає якість, і, згідно з останніми щорічними рейтинговими дослідженнями, Київ не є найкомфортнішим містом для проживання в Україні — пальму першості за всіма параметрами тримає Вінниця.