Конституційний Суд відмовився поновлювати Станіслава Шевчука на посаді судді - джерело

20.12.2019
Судді Конституційного Суду відмовилися поновити на посаді ексголову КСУ Станіслава Шевчука.
 
Відповідне рішення ухвалили шляхом голосування під час спецзасідання КС у середу, повідомили пресі обізнані джерела на Жилянській. Тож більшість суддів висловилися проти поновлення Шевчука на посаді судді.
 
Нагадаємо, що 14 травня 2019 року більшість суддів КСУ проголосували про відставку тодішнього голови Шевчука. Підставою для звільнення став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі «системні та істотні порушення», зокрема, «нехтування обов’язками, що є несумісним зі статусом судді КС».
 
Відставка Шевчука відбулася напередодні президентської інавгурації Володимира Зеленського, під час якої саме голова Конституційного Суду мав приводити президента до присяги.
 
Новим головою КС одразу обрали Наталію Шапталу, тож саме вона брала участь у церемонії інавгурації. Коли ж термін повноважень пані Шаптали на посаді судді КСУ сплив, вона подала у відставку. І вже 17 вересня судді обрали новим головою КС Олександра Тупицького, а його заступником — Сергія Головатого. 
 
Утім два місяці тому Окружний адмінсуд столиці поновив пана Шевчука на посаді судді КС, але потрапити до будівлі Конституційного Суду 16 жовтня йому завадила охорона. Після чого Шевчук звернувся до слідчих ДБР зі скаргою на дії голови КСУ Тупицького. На думку Шевчука, Тупицький нібито скоїв правопорушення, наказавши охороні КСУ не пускати його на роботу.