Депутати планують сьогодні віддати на розгляд КС зміни до Конституції щодо децентралізації

20.12.2019
Децентралізація в дії. Невідкладним назвав законопроєкт «Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади» президент Володимир Зеленський.
 
 
Ще в минулу п’ятницю його зареєстрували у парламенті, а вже на початку тижня він з’явився на офіційному сайті. На засіданні погоджувальної ради даний документ викликав шквал дискусій.
 
 
Депутати від «Європейської Солідарності» уже заявили, що зміни, які прописані у законі, повертають Україну до авторитарної моделі правління і можуть знищити європейський приклад самоврядування.
 
«Внесені зміни до Конституції, які оприлюднені на сайті Верховної Ради, насправді свідчать про те, що скасовується європейська модель децентралізації, як сказав колега зі «Слуги народу», навіть у Києва статус забирають», — заявила Ірина Геращенко.
 
Депутат додала, що глава держави через призначеного ним префекта зможе скасовувати повноваження мерів і рад, скасовувати та розпускати громади.
 
Також, як стверджує Геращенко, через того ж префекта президент отримає право призначати державних уповноважених, роль яких і повноваження, за її словами, незрозумілі.
 
Голова партії «Слуга народу» Олександр Корнієнко запевнив: у законі не буде прописаний особливий статус Донбасу. Законопроєкт змінює лише окремі положення Конституції України щодо адміністративно-територіального устрою. Загроз у цьому законі для цілісності України немає, зазначив Корнієнко.
 
«Останнім часом була спроба «нагнати чергову зраду в соцмережах, що нібито там (йдеться по проєкт змін до Конституції) особливий статус, і він там просто в кожній статті — вздовж і впоперек, і міліція, і всі страшилки, які щодо цих питань завжди виникали. У тексті немає жодного особливого статусу не те що для Донбасу, а й для Києва», — зазначив Олександр Корнієнко.
 
За його словами, це дуже збалансований законопроєкт, який стосується завершення реформи децентралізації.
 
«Нам треба зробити так, щоб уся Україна була покрита громадами — це так званий принцип повсюдності, а також там інші принципи, які взяті не з повітря — це європейська хартія місцевого самоврядування, яку Україна ратифікувала», — сказав Корнієнко.
 
За його словами, даним законопроєктом також вводиться інститут префекта і префектури — це органи, які будуть слідкувати за дотриманням законності і процедур місцевою владою та виконавчих органів цієї влади.
 
А в «Опозиційній платформі — За життя» заявили: поки не знають, чи даватимуть голоси на зміни до Конституції. Проте наполягають на тому, щоб у документі був прописаний особливий статус Донбасу. 
 
У проєкті закону, який пропонує президент, райони хочуть замінити округами. Таким чином, замість 490 районів можуть створити 96 округів. Органом місцевого само­врядування стане рада громади, розширять повноваження громад. Місцеві адміністрації планують узагалі ліквідувати.
 
Повноваження голів державних адміністрацій виконуватимуть префекти. Їх призначатиме та звільнятиме президент за поданням Кабміну на три роки. Чинна редакція Конституції надає Києву та Севастополю «спеціальний статус».
 
У новій — він зникає. Правовий статус Києва визначатиметься окремим законом. Севастополь — узагалі у документі не згадується.
 
Якщо Конституційний Суд погодить зміни до головного закону країни, повністю децентралізація має запрацювати з березня 2021 року.