У Херсоні назріває бунт через завезені контрабандою токсичні відходи з Чорногорії

18.12.2019
У морський порт південного міста зайшло судно з Чорногорії, на борту якого — 3 тисячі тонн отруйних промислових відходів. Керівник Державної митної служби України заявив, що не допустить перетворення півдня країни на звалище відходів із чужих країн.
 
Інформацію про те, що на південь України завезли небезпечний вантаж, нібито на замовлення міської влади, першим оприлюднив депутат міськради Віталій Богданов, який надав пресі копії дозвільних документів за підписом очільника міста.
 
Цікаво, що займатися цим жахливим на вигляд чорним «пісочком» повинно було ТОВ «ТД Ітака», одним із засновників якого є Олена Ротова, відома у Херсоні тим, що сколотила свій мільйонний статок на похоронному бізнесі ще в буремнi 90-ті. Жіночка вже встигла заявити, що «пісок», мовляв, — безпечний i пройшов усі необхідні екологічні експертизи.
 
Негайно відреагували митники, які, виявляється, тиждень не давали розвантажувати небезпечні відходи. А поліція тим часом відкрила кримінальне провадження. 
 
— Контрабанда тижня цього разу дуже незвичайна, — прокоментував ситуацію голова Державної митної служби України Максим Нефьодов. — Ось корабель, везе перші 3 тисячі 600 тонн «піску» з міста Бієло у Чорногорії. До кінця року повинні були привезти 10 тисяч тонн. Пісок? В Україну? За ціною 1.20 євро  за тонну (хоча він десь у 100 разів більше вартує)? Нічого не дивує? Подивіться, як виглядає цей «пісок» — насправді це відходи піскоструйної обробки кораблів із верфі, яка закривається. Тобто простими словами — небезпечні відходи. Очевидно, замість переробки хтось просто хоче використати Україну як звалище, імпортувавши їх на підставну компанію зі статутним капіталом у дві гривні. Більше того, представлено підробні документи із зобов’язаннями щодо захоронення «піску» (навіщо його ховати, якщо це пісок?!), Національна поліція України порушила кримінальну справу за цим фактом. Станом на зараз корабель стоїть, оформляти такий вантаж нова митниця не збирається, звичайно. Окреме спасибі нардепу Єгору Фірсову — без його втручання всіх місцевих екологів купили б із потрухом.
 
Цікаво, що спочатку чорний «пісoк», який залишився після очищення днищ кopаблів, спробували вивезти до Італії, а коли отримали там відмову, швидко скоригували маршрут у напрямку України та перевезли небезпечний вантаж у Хеpсoн. Згідно з документами, близько 10 тисяч тонн повинні вивантажити та захоронити на Херсонському міському полігоні твердих побутових відходів. Поки що невідомо, як саме його планують утилізувати, але вражає ціна питання — 50 мільйонів євро.
 
Санація землі верфі Bijela — одне з пріоритетних завдань з очищення п’яти екологічно небезпечних точок Чорногорії, для вирішення цієї проблеми Світовий банк і виділив ті самі горезвісні 50 мільйонів євро.
 
Відтепер ці гроші хоче отримати купка жадібних чиновників та підприємців із Херсона. Їм байдуже, що це несе загрозу екології півдня країни. Очевидно, замість того, щоб пеpеpобляти отруйний непотріб, хтось хoче використати Укpаїну як звалище токсичних відходів.
 
— Це старі схеми: за часів міністра Шуфрича мали аналогічну ситуацію з небезпечними відходами з Угорщини, — висловила свою думку щодо подій у Херсоні фахівець з екологічного права Олена Кравченко. — Тільки тоді небезпечні відходи все ж таки потрапили до Львова...
 
— Свавілля у Херсоні — це привід ще раз подумати про те, який проєкт Закону про землю розглядають народні депутати України, — вважає мешканка Києва Катерина Швед. — Анархія в країні призведе до того, що скоро вся Європа свої відходи буде звозити ховати на нашій території. І тоді — привіт екології та наступним поколінням України. Адже ж навряд чи захочуть наші чиновнички «з блакитною кров’ю», щоб їхні дітки та онуки на цьому чорному «пісочку» замки будували та в ігри гралися?
 
Як повідомляє директор департаменту екології Юрій Попутько, фахівці його відомства вже надіслали звернення до контролюючих інстанцій із проханням з’ясувати всі обставини такого рішення Херсонської міськради та вжити заходи з метою недопущення порушення природоохоронного законодавства України.