У трьох областях України закликають підтримати ініціативу «Різдво зі світом» 25 грудня

18.12.2019
У  Тернопільській, Львів­ській та Івано-Франківській областях написали звернення до очiльникiв Української Греко-Католицької церкви блаженнійшого Святослава та Православної церкви України митрополита Епіфанія з проханням погодити єдину зі світом дату святкування Різдва — 25 грудня. Ініціаторами стали громадські діячі та члени «Української Галицької партії». У зверненні йдеться про те, що «незадовго після здобуття незалежності Україна визначила інтеграцію з Європою та Заходом як одну зі своїх пріоритетних цілей у зовнішній політиці. Разом із поглибленням економічної та політичної співпраці із західними партнерами, українському суспільству важливо відновити спільні культурні та релігійні традиції, які розірвав Радянський Союз». 
 
Серед аргументів наводять i такий, що агресія Росії щодо України не обмежується військовим вторгненням та політико-економічним тиском — протистояння також ведеться на рівні духовних сенсів, ідей та цивілізаційного ви­бору. Тому галичани закликають усіх українців приєднатися до їхньої ініціативи. Підтримати звернення може кожен охочий, підписавши заяву онлайн. 
 
Якщо ж поглянути на ситуацію з історичної точки зору, то 437 років цивілізований світ святкує Різдво за новим, григоріанським, календарем. Українці ж і досі відзначають релігійні свята за юліанським, хоча в повсякденному житті послуговуються саме григоріанським календарем. На сьогодні 93% усіх християн світу святкують народження Ісуса Христа саме 25 грудня і лише 7% — 7 січня. Вірність старому юліанському календарю зберігають усього декілька автокефалій світу: Єрусалимська, Російська, Сербська, Грузинська, Чорногорська, Польська православні церкви, Афонські монастирі, а також УПЦ та УГКЦ. Це означає, що і більшість православного світу послуговується «новим» календарем — 11 iз 15 помісних православних церков у світі живуть за григоріанським стилем. 
Нинi в Україні 25 грудня є офіційним вихідним, як і 7 січня. Проте активісти прагнуть, щоб свято об’єднало не лише Україну, а й світ. Думки опитаних «УМ» відрізняються, адже частина на наше запитання, «чи підтримуєте ви святкування Різдва 25 грудня?», відповіли «так», а дехто все ж таки прагне лишити стару дату 7 січня. «Я вважаю, що оскільки ми прагнемо жити за європейськими цінностями, варто було б святкувати Різдво разом із цивілізованим світом. Адже зовсім маленький відсоток мирян у світі святкує народження Христа саме 7 січня. Наприклад, у моїй родині за православним обрядом дотримуються посту. Таким чином де-факто не відзначають  свято Нового року. Це дуже дивно, коли ми спершу святкуємо Новий рік, а потім уже Різдво. Думаю, що саме різдвяні традиції і свята для всіх українців світу мають відбуватися в один день. Якби Різдво перенесли на 25 грудня, ми б цивілізовано змогли відбути спершу Різдвяний піст, а вже потім новорічні веселощі», — зазначає киянка Ірина Матвійчук, яка вже підписала ініціативу у мережі. «Так усталено традиційно, що Різдво у нас 7 січня. Я не думаю, що варто змінювати це. Ну і що, що весь світ святкує 25-го? Чому ми повинні їм уподібнюватися? У нас свої звичаї, які ми маємо берегти», — заявив співрозмовник Григорiй iз Києва. 
 
Відреагували на звернення і представники церков. За словами Блаженнійшого Святослава, глави УГКЦ українці повинні прямувати до того, щоб святкувати Різдво та інші нерухомі свята за точнішим григоріанським календарем — так, як це зараз роблять не тільки католики, а й більшість православних церков світу. «Схожу позицію висловлює і глава Православної церкви України, митрополит Епіфаній, зазначаючи, що більшість помісних православних церков святкують Різдво за новим, григоріанським, календарем. «І ми це можемо робити в майбутньому, якщо це буде сприймати український народ», — зазначив предстоятель ПЦУ.