Із наступного року зросте вартість газу для населення

17.12.2019
Новообрана українська влада не дає пересічному українцю нудьгувати, ледь не щоденно підносячи «сюрпризи» як не політичного штибу, так соціально-побутового.
 
 
І ось знову «радісна» новина напередодні новорічно-різдвяних свят, через яку на нас чекає чергове спустошення гаманців: у січні наступного року ціна газу для населення зросте на 28,6 % і становитиме 5,5 тис. грн за тисячу кубометрів — повідомив виконавчий директор групи НАК «Нафтогаз України» Юрій Вітренко.
 
Причому ця оптова ціна на природний газ, який «Нафтогаз України» постачає в рамках ПСО (положення про накладення спеціальних обов’язків), зросте не лише для потреб населення, а й для виробників тепла та інших захищених споживачів, більше того — ці проанонсовані 5,5 тис. грн/1 тис. м3, як виявилося, анонсовані без урахування ПДВ, націнки газзбутів i витрат на транспортування газу магістральними і розподільними трубопроводами.
 
А пояснення топ-чиновником цього непопулярного кроку банально просте.
 
«Якби було збільшено власний видобуток і було підвищено рівень енергоефективності, то ціна на газ не зросла, а знизилася б», — написав пан Вітренко на своїй сторінці у «Фейсбуцi».
 
Із його слів, за умови збільшення власного видобутку газу та підвищення рівня енергоефективності, в 2020 році Україна могла б почати експортувати газ, а не продовжувати імпортувати, що сприяло би зниженню ринкової ціни на блакитне паливо.
 
«Ось так ми і розплачуємося за некомпетентність і корупцію», — підсумував представник «Нафтогазу».
 
У «Нафтогазі» також нагадали, що з 1 січня 2020 року Україна переходить на ринкове ціноутворення на газ для побутових споживачів у рамках ПСО, а це означає, що оптова ціна для побутових споживачів має відповідати ринковій ціні для комерційних споживачів.
 
Додамо, що з 2016 по 2018 рік видобуток газу в Україні було збільшено майже на 1 млрд кубічних метрів на рік. Проте в лютому цього року тодішній прем’єр-міністр Володимир Гройсман заявив, що дер­жавна компанія «Укргазвидобування» фактично провалила затверджений план із видобутку газу до 2020 року.
 
Ще в грудні 2016 року український уряд затвердив концепцію розвитку газодобувної галузі до 2020 року, яка передбачає мету — досягнення видобутку природного газу обсягом у 27,6 мільярда кубометрів на рік. 
 
Варто також нагадати, як безжально спустошували за часів СРСР українські газові родовища. Але левова частка цього видобутку йшла зовсім не на потреби УРСР, а продавалася в Європу або ж переганялася далі в простори «союзу». І наслідки вкрадених у нас тоді мільярдів газових кубометрів усе даються й даватимуться взнаки як нам, так і наступним поколінням українців.