Майже втрачене чемпіонство: попри здобутиі очки «Динамо» досі значно відстає від «Шахтаря»

17.12.2019
Майже втрачене чемпіонство: попри здобутиі очки «Динамо» досі значно відстає від «Шахтаря»

На зимову перерву «гірники» пішли з неймовірно комфортним «гандикапом». (Фото з сайта shakhtar.com.)

Вирушаючи на зимові канікули, клуби прем’єр-ліги подарували вболівальникам вельми цікаву кінцівку футбольного року.
 
 
У шести матчах 18-го туру не було зафіксовано жодної нічиєї, чотири поєдинки виграли гості, при цьому в кожному з матчів перемога мала мінімальний характер.
 
 
Так, 16-ту звитягу в чемпіонаті здобув «Шахтар» і зі спокійною душею, маючи 14-очкову перевагу над найближчим переслідувачем, пішов на двомісячний відпочинок.
 
Загалом, у попередні роки «гірники» й з меншою форою успішно довершували почате в осінній частині сезону.
 
Тож, думається, навіть у випадку продажу під час зимового трансферного «вікна» капітана команди Тайсона «Шахтарю» без особливих проблем удасться втриматися на чільній позиції.
 
Якщо майбутнє Тайсона в донецькому клубі виглядає непевним, то з кращим бомбардиром команди Мораесом «помаранчево-чорні» днями подовжили контракт. А минулого «уїк-енду» Жуніор забив свій черговий, уже 15-й, гол у чемпіонаті, допомігши команді в Запоріжжі переграти непоступливу «Зорю», яка, попри невдачу, залишилася в першій трійці.
 
А от чернігівській «Десні» не вдалося зберегти свою позицію в компанії призерів. Приймаючи в рідних стінах прямого конкурента за високе місце — «Динамо», підопічні Олександра Рябоконя зазнали мінімальної поразки. У матчі першого кола чернігівський клуб сенсаційно переграв «біло-синіх» у Києві. Утім вдруге поставити на коліна титулованого суперника «деснянці» не змогли. Після серії невдач на внутрішній та міжнародній арені підопічні Олексія Михайличенка все ж убереглися від тотально провальної кінцівки року.
 
«Дякую хлопцям за те, що вони продемонстрували характер, спортивну злість й зробили на полі все, щоб отримати результат», — сказав очільник «Динамо», водночас поскаржившись на напруженість календаря в окремі проміжки часу. При цьому, аби в найближчому майбутньому покращилася результативність команди, Михайличенко хотів би взимку отримати в своє розпорядження кількох умілих виконавців. Подейкують, що вже найближчим часом до «Динамо» можуть повернутися окремі орендовані іншими вітчизняними клубами футболісти, зокрема ті, що виступають за «Зорю». Утім зрозуміло, що не тільки «біло-сині» під час зимової перерви шукатимуть шляхи для підсилення свого складу, хоча, зрозуміло, кадрові рішення тієї чи іншої команди перш за все залежатимуть від її турнірних перспектив.
 
Приміром, у «Карпатах», які після поразки «Ворсклі» опустилися на останнє місце турнірної таблиці, вже вдруге заявили, що можуть узагалі припинити своє існування. Натомість полтавчани під орудою свого нового наставника Юрія Максимова навесні, думається, спробують максимально сильно відштовхнутися від дна УПЛ. 
Щодо середняків, то вони максимально активно займатимуться боротьбою за місце в першій шістці, хоча слід нагадати, що в нинішньому сезоні останню з можливих путівок до Ліги Європи отримає не п’ята команда чемпіонату, а переможець «плей-оф» за участі колективів, які посядуть у турнірі 5-8-му позиції. 

ТАБЛО

Чемпіонат України. Прем’єр-ліга. 18-й тур. «Львів» — «Колос» — 3:2 (Абнер, 13; Татарков, 32 (пен.); Таварес, 73 — Парамонов, 29; Лисенко, 90+5; вилучення: Сарнавський, 60 («Л»)), «Зоря» — «Шахтар» — 1:2 (Леднєв, 61 — Мораес, 54; Марлос, 83 (пен.)), «Олімпік» — «Маріуполь» — 1:2 (Захедітабар, 49 — Чурко, 53 (пен.); Путря, 89), «Ворскла» — «Карпати» — 2:1 (Луїзао, 30; Васін, 42 (пен.) — Бойчук, 39), «Десна» — «Динамо» — 0:1 (Циганков, 25), «Дніпро-1» — «Олександрія» — 1:2 (Куліш, 90 (пен.) — Третьяков, 79 (пен.), 90+3 (пен.); вилучення: Лопиренок, 79; Назаренко, 90+1 (обидва — «Д»)).
Турнірне становище: «Шахтар» — 50, «Динамо» — 36, «Зоря» — 34, «Десна», «Олександрія» — 33, «Маріуполь» — 22, «Колос» — 20, «Дніпро-1», «Олімпік» — 18, «Львів» — 15, «Ворскла» — 14, «Карпати» — 11. 
Бомбардири: Мораес («Шахтар») — 15, Філіппов («Десна»), Леднєв («Зоря») — 9.