Верховна Рада продовжила закон про особливий статус ОРДЛО

13.12.2019
Верховна Рада продовжила закон про особливий статус ОРДЛО

У четвер, 12 грудня, Верховна Рада України прийняла зміни до закону про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей, якими передбачена пролонгація дії згаданого закону ще на один рік — до 31 грудня 2020 року включно. Більше змін у чинний документ не вносилось.
 
Нагадаємо, що закон про особливий порядок місцевого самоврядування в ОРДЛО передбачає, що цей особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донбасу набуває чинностi тільки «після виконання всіх умов, викладених у статті 10 закону, зокрема в частині, що стосується виведення всіх незаконних збройних формувань, їх військової техніки, а також бойовиків і найманців iз території України».
 
Ця ж стаття встановлює, що особливий порядок місцевого самоврядування реалізується винятково органами місцевого самоврядування, які будуть обрані на позачергових виборах.
 
«За» проголосували  320  депутатів. Водночас  проти цього категорично виступили депутати від «Голосу», «Батьківщини» та «Європейської Солідарності», звинувачуючи правлячу монобільшість у фактичному розвалі країни та «викручуванні рук» опозиції. Зокрема, таку думку висловив народний депутат від фракції «Голос» Сергій Рахманін. 
 
Серед інших «досягнень» Верховної Ради останніх днів — бiйка після засідання комітету парламенту з питань аграрної політики, яка сталася між депутатом від фракції «Слуга народу» Андрієм Богданцем з одного боку і ексдепутатами ВО «Свобода» сьомого скликання Едуардом Леоновим та Ігорем Мірошниченком — з іншого. 
 
Наступним із гарячих парламентських питань обіцяє бути розгляд законопроєкту, запропонований Кабінетом Міністрів, про врегулювання виведення з ринку неплатоспроможних банків i заборону повертати їх ексвласникам. Між рядками читається спроба уникнути повернення ПриватБанку одіозному олігарху Ігорю Коломойському.
 
Як повідомлялось раніше, держава змінила номінального власника Привату: раніше ним було Міністерство фінансів України, однак iз кінця вересня 2019 року став Кабінет Міністрів.
 
Фінансові аналітики вважають, що передача ста відсотків пакета акцій ПриватБанку до Кабміну може бути спробою держави захиститися від негативних рішень судів щодо націоналізації згаданого банку.
 
Таким чином, у разі програшу держави у суді, засідання якого відбудеться 19 грудня, суд може зобов’язати Мінфін повернути акції ПриватБанку Коломойському, але установа не зможе цього зробити, адже втратить до них доступ.