Евакуація Труби: що буде з ДБР та розслідуванням справ Майдану

11.12.2019

Скандали, інтриги...

Керівником Державного бюро розслідувань восени 2017 року призначили тоді ще маловідомого Романа Трубу. Йому 45. До моменту, як він став головою ДБР, Труба працював слідчим та прокурором.
 
Восени 2017 року його обрали конкурсною комісією, а указ на призначення підписав тодішній Президент Петро Порошенко. Бюро ж розпочало свою роботу лише восени 2018 року. Що зроблено по факту, які вироки та результати роботи?
 
Майже два роки ми небагато чули про це відом­ство, і ось після обрання нового Президента України Володимира Зеленського, ближче до осені, почалися скандали, інтриги та розслідування. Результатом яких стане перезавантаження Державного бюро розслідувань.
 
Що ж таке ДБР? Це відомство, яке розслідує злочини топ-чиновників та працівників правоохоронних органів, поліції і прокурорів. ДБР створили, щоб обмежити повноваження Генеральної прокуратури.
 
У ГПУ забрали функцію слідства (залишивши нагляд за слідством), а справи, які стосувалися чиновників вищого рівня, передали ДБР та Національному антикорупційному бюро.
«Зашкварюватись» бюро та його очільник Роман Труба почали після скандалів та звинувачень у тому, що на ДБР впливають чиновники часів Януковича.
 
На початку осені колишній заступник голови Адміністрації президента-втікача Віктора Януковича Андрій Портнов почав активно подавати до бюро справи, у яких фігурує п’ятий президент Петро Порошенко.
 
Загальна кількість справ у ДБР, у яких Порошенко виступає як свідок, налічує 13. Окрім цього, до Бюро подавали провадження, у яких задіяні ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун, а також справа ПриватБанку. Але у найбільший скандал Бюро потрапило після «касетного скандалу», поданого через телеграм-канал — «Трубу прорвало».
 
У мережі оприлюднили записи  розмов начебто голови Державного бюро розслідувань Романа Труби з очільником офісу президента Андрієм Богданом. Вони свідчать, що всі резонансні справи в Україні контролюються офісом президента. У цих розмовах Труба нібито обговорював провадження, у яких фігурує Петро Порошенко, ексміністерка охорони здоров’я Уляна Супрун та справа ПриватБанку.
 
Тоді голова Держбюро розслідувань назвав усе це «фейком і провокацією». І заявив, що пояснює злив цих «аудіозаписів» тим, що очолюване ним бюро розслідує корупційні справи. Він, мовляв, давно очікував компромату проти себе, тому не здивований тим, що сталося. Голова ДБР також додав, що у час розвитку цифрових технологій зробити таке аудіо не становить великої проблеми.

«Чорний день» кар’єри

В українській політиці часто буває так, що поговорили, поговорили — та й забули. Якби не вівторок, 3 грудня, який можна назвати «чорним днем» у кар’єрі Романа Труби. Три удари і всі на ураження.
 
Напередодні, 2 грудня ввечері, на сторінці президента Зеленського у «Фейсбуці» з’являється пост: «Права рука» директора ДБР підозрюється в отриманні хабара у розмірі $150 тисяч. Ще один аргумент на користь необхідності перезавантажити керівництво Бюро», — написав Зеленський.
 
Президент дав чітко зрозуміти — Трубу на посаді ніхто лишати не буде. Другим ударом для очільника ДБР стане славнозвісний телеграм-канал «Трубу прорвало», куди злили ще одну порцію аудіозаписів, на яких нібито Роман Труба говорить про мляві розслідування стосовно п’ятого президента Порошенка, про вплив керівника НАБУ на американські вибори та справи, пов’язані з Ігорем Коломойським. Ну і останнього, врешті, головного удару завдала Верховна Рада.
 
3 грудня вона проголосувала за законопроєкт про перезавантаження Бюро. Після набрання чинності цього законопроєкту керівництво ДБР звільняється. Ну і зрозуміло, кому першому показали на вихід. Виконувати обов’язки голови ДБР буде тимчасовий керівник, якого призначає президент України. Він буде на посаді до призначення нового очільника ДБР, якого оберуть на конкурсній основі.
 
Після голосування у парламенті Труба подякував слідчим і побажав їм залишатися професійними.
 
«Україна понад 20 років чекала на ДБР, і лише за рік — без жодної підтримки, в умовах правового хаосу, всупереч, а не завдяки багатьом процесам ми створили та запустили в роботу центральний апарат та сім територіальних управлінь. За рік — більше 30 тисяч кримінальних проваджень. Половина з них — по правоохоронцях, 150 — по високопосадовцях, включно з п’ятим президентом України. Це стало основою для тих політичних процесів, які згодом відбулися», — заявив Труба.

Піти красиво

Роман Труба вирішив, якщо і йти, то красиво. Адже, за інформаціюєю журналістів-розслідувачів «Бігус. інфо», після злиття компромату на Трубу і домовленості з офісом президента очільник Бюро влаштував закриту вечірку в італійському ресторані «Веро Веро». За даними журналістів, на неї прибули Труба, його перша заступниця Ольга Варченко. Також помітили співробітників львівського управління ДБР.
 
Збирав усіх Труба — відзначали річницю бюро і його керівництва. Коли помітили під рестораном журналістів, то викликали поліцію. А після того як Bihus.info звернулося до пресслужби бюро по коментар щодо святкування, керівництво ДБР вирішили вивозити з вечірки потайки. Для прикриття відходу до входу ресторану пригнали службовий бус.

Традиції української політики, але...

І можна було б усю цю історію віднести до типової в українській політиці. Але насправді не все так просто. Очевидно, що в комадні Зеленського на даному етапі не готові змиритися із токсичними чиновниками, які чорним по білому пов’язані з «договорняками» і мають корупційних підопічних.
 
У команді Зеленського не готові плямувати репутацію і «відбілювати» тих, хто не обережний у своїх висловлюваннях.
 
І, врешті, якщо не команда Зеленського, то український народ чекає на рішення — щодо Майдану та ще низки гучних справ. Бо обіцяли — тому і чекають. А після того як справи Майдану передали у повноваження ДБР, питань до цього органу стане значно більше. Очевидно, що Труба — не та людина, яка зможе на них відповісти.
 
Врешті, історія із Романом Трубою — яскравий приклад того, як полюбляють українці «шукати месію, а потім у ньому розчаровуватися». Політична культура вже вкотре показує: не варто сподіватися на те, що обіцяють політики. Бо, як казав наш президент, «я вам нічого не винен».