У ВАДА назвали причини накладення на Росію відносно м’яких санкцій

11.12.2019
У ВАДА назвали причини накладення на Росію відносно м’яких санкцій

У Всесвітній антидопінговій агенції сподіваються, що через чотири роки російський спорт відповідатиме світовим стандартам. (Фото з сайта ccdiscovery.com.)

Отримана Росією чотирирічна дискваліфікація від міжнародних змагань через фальсифікації даних московської антидопінгової лабораторії в найближчі місяці, а можливо й роки, залишатиметься топ-темою у світовому спорті.
 
Бодай доки не мине термін судового оскарження росіянами вердикту Всесвітньої антидопінгової агенції, це питання точно матиме надзвичайно актуальний статус, оскільки рішення Спортивного арбітражного суду Лозанни чекатимуть не тільки в Росії.
 
У Російській Федерації, зрозуміло, готуються до оскарження вердикту ВАДА у суді. Президент РФ Володимир Путін уже заявив, що рішення виконкому ВАДА виглядає заполітизованим, оскільки, на його думку, за махінації з базою даних московської лабораторії повинен відповідати персонально той, хто «обнулював» результати допінг-тестів, а не весь російський спорт загалом.
 
Натомість iз протилежного боку вважають, що винесене покарання росіянам виглядає дуже м’яким, відтак подальше послаблення санкцій вважатиметься ще більшим знущанням над «чистими» спортсменами.
 
«Дозволити Росії уникнути повного відсторонення від міжнародних змагань — це ще один нищівний удар по «чистих» атлетах, цілісності спорту та верховенствi закону. Тому реакцією всіх, хто цінує спорт, повинні стати заклики до форсованих реформ цієї зламаної системи», — каже керівник Антидопінгової агенції США Тревіс Тайгарт.
 
При цьому колишній міністр молоді та спорту України Ігор Жданов, який нещодавно став членом Ради засновників ВАДА, так пояснює прийняте рішення: «Не можна змушувати спортсменів вживати допінг. Не можна перетворювати змагання на заходи із наперед відомим результатом. Не можна дурити спортивну спільноту. Однак також важливо, аби залишилися захищеними права тих російських спортсменів, які доведуть, що вони не застосовували допінг. Їм дозволять виступати під нейтральним прапором».
 
Водночас Жданов сумнівається, що існуюча в Росії система зможе оновитися, адже, за його словами, історія вчить, що вона нічому не може навчити диктаторські режими.
Схожу думку має й заступник голови комітету Держдуми РФ з фізичної культури та спорту Валерій Газзаєв, котрий із сумом наголошує на тому, що прецедент із виступом російських спортсменів на Олімпіаді-2018 у Пхенчхані під нейтральним прапором не став уроком для спортивних чиновників Російської Федерації.
 
Водночас генеральний директор Російської антидопінгової агенції Юрій Ганус обіцяє, що його організація робитиме все, аби якнайшвидше повернути довіру та акредитацію від ВАДА.
 
«Будемо займатися відновленням нашого спорту, оскільки ми зберегли свою функціональність і сприймаємося як міст для відновлення довіри до нашого спорту. Нам потрібні нові лідери, яким будуть довіряти спортсмени. Вочевидь ті, хто приймав рішення щодо виводу країни з допінгової кризи, були неефективні», — наголосив Ганус.
 
Додамо, що ВАДА пообіцяла повернути РУСАДА через чотири роки свою акредитацію, якщо та продемонструє незалежність своєї роботи і відповідність світовим стандартам.
 
Проте, не виключається, що термін дискваліфікації скоротять, коли побачать оперативність у реформуванні Росією своєї нечесної спортивної системи.